Router UMTS/HSDPA + antena zewnętrzna

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Router UMTS/HSDPA + antena zewnętrzna

Post autor: Alcatraz »

Witam!

Ciągle szukam różnych rozwiązań polepszenia zasięgu. Oprócz bezpośredniego podłączenia kierunkowej anteny zewnętrznej do modemu myślałem także nad routerem. Jednak większość posiada wejscia na modemy umts usb. A ja szukam routera, ktory modem miałby juz wbudowany (lub mial gniazdo pcmcia - o co pewnie jest trudno) i mógłbym bezpośrednio do niego podłączyć antenę kierunkową. A router dalej rozprowadzilby lokalnie internet juz po wi-fi. Czy cos takiego istnieje? Moze jakieś konkretne modele, ceny?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Router UMTS/HSDPA + antena zewnętrzna

Post autor: sp6huk »

Router z wbudowanym modemem:
=> Option GlobeSurfer III
=> Zalip CDG561AM (brak złącza na antenę zewnętrzną)
Router na PCMCIA:
=> Telewell TW-EA511
=> Zalip BDQ231
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Post autor: Alcatraz »

Dzięki :ok:

Czyli np. do Option GlobeSurfer III wkładam kartę SIM, podłaczam do niego antenę panelową i dalej, na swoim terenie mam sieć wi-fi z dostępem do internetu? W jaki sposób realizowana jest czynnośc połączenia modemu w routerze z node b? Normalnie (zwykły modem) robi się to ręcznie a tu?

Teraz pytanie - czy mogę uzyskać coś ponad internet? Z opisu Option GlobeSurfer III wynika, że zachowuje się on "trochę jak telefon", no ale rozmowy głosowe chyba nie są możliwe?

Trzecia rzecz to ewentualne wykorzystanie telefonu, który posiada wi-fi (np. Nokia E51, E52). Czy mogę ustawić Voip? Tylko jak wtedy wyglądać będzie sytuacja z opłatami (Plus GSM)?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Alcatraz pisze:W jaki sposób realizowana jest czynnośc połączenia modemu w routerze z node b? Normalnie (zwykły modem) robi się to ręcznie a tu?
Router łączy się sam (pewnie są 2 opcje do skonfigurowania - połączenie ciągłe, lub na żądanie wtedy router z siecią komórkową łączy się tylko wtedy jak z lanu przychodzi do routera zapytanie dns czy cokolwiek innego, a potem po ustawionym czasie bezczynności router się rozłącza.
Alcatraz pisze:e zachowuje się on "trochę jak telefon", no ale rozmowy głosowe chyba nie są możliwe?
Wystarczy podłączyć zwykły analogowy telefon z wybieraniem tonowym do gniazdka rj11 w routerze i już można dzwonić.
Alcatraz pisze:Trzecia rzecz to ewentualne wykorzystanie telefonu, który posiada wi-fi (np. Nokia E51, E52). Czy mogę ustawić Voip? Tylko jak wtedy wyglądać będzie sytuacja z opłatami (Plus GSM)?
Jeśli będziesz używał voipa to płacisz tylko za przesłane dane. Dużo lepsze rozwiązanie niż dzwonienie z karty sim z taryfą "internetową" zwykle na takiej karcie koszt minuty rozmowy to coś koło 1zł.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ