Jak udostępnić sieć DO routera z laptopa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak udostępnić sieć DO routera z laptopa?
Od początku:
Mam iPlusa w komórce, przez BT połączyłem ją z komputerem macbook. Działa bez zarzutu.
Udostępniam ten internet innym przez sieć ad-hoc (computer to computer network) z tego laptopa. Działa, ale, wiadomo, zasięg jest nikły.
Więc, jako że mam sprawny router linksys WRT 54 G, postanowiłem go użyć jako "wzmacniacz sygnału". Czyli bierze internet przez Ethernet z laptopa, i rozpyla go po obejściu.
I teraz pytanie: Jak powinienem skonfigurować router, by to działało? Bo na standardowych ustawieniach, niestety, nie działa.
Mam iPlusa w komórce, przez BT połączyłem ją z komputerem macbook. Działa bez zarzutu.
Udostępniam ten internet innym przez sieć ad-hoc (computer to computer network) z tego laptopa. Działa, ale, wiadomo, zasięg jest nikły.
Więc, jako że mam sprawny router linksys WRT 54 G, postanowiłem go użyć jako "wzmacniacz sygnału". Czyli bierze internet przez Ethernet z laptopa, i rozpyla go po obejściu.
I teraz pytanie: Jak powinienem skonfigurować router, by to działało? Bo na standardowych ustawieniach, niestety, nie działa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jak udostępnić sieć DO routera z laptopa?
Rozumiem, że ustawiłeś stały IP na komputerze na którym jest iPlus?
Jeśli tak to podłączasz do sieci potem komputer, podajesz mu, że może na karcie sieciowej Ethernet udostępniać połączenie iPlus.
Potem na innych komputerach, które się łączą z siecią podajesz stałe adresy IP, a adres bramy podajesz adres IP komputera, który udostępnia iPlusa.
Jeśli tak to podłączasz do sieci potem komputer, podajesz mu, że może na karcie sieciowej Ethernet udostępniać połączenie iPlus.
Potem na innych komputerach, które się łączą z siecią podajesz stałe adresy IP, a adres bramy podajesz adres IP komputera, który udostępnia iPlusa.
-
Chyba się nie zrozumieliśmy.
W tym układzie jest komórka, która przez BT jest połączona z laptopem. Laptop udostępnia internet na port Ethernet, tak samo, jak wcześniej udostępniał internet przez wbudowaną w siebie kartę wifi.
No i na koniec, do gniazda ethernetu w tym laptopie ma być podłączony router. I to on ma być nadajnikiem WiFi. A nie laptop.
W tym układzie jest komórka, która przez BT jest połączona z laptopem. Laptop udostępnia internet na port Ethernet, tak samo, jak wcześniej udostępniał internet przez wbudowaną w siebie kartę wifi.
No i na koniec, do gniazda ethernetu w tym laptopie ma być podłączony router. I to on ma być nadajnikiem WiFi. A nie laptop.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to się zgadza. Napisałem przecież.
-
Nie, bo piszesz o komputerach, a komputer jest jeden. Ten laptop będący pośrednikiem między komórką a routerem.
Ale, jak rozumiem:
1. Mam ustawić stały IP na laptopie (bo na nim, przez BT, jest ten iPlus). Czy tak?
2. Co ustawić w routerze? Przestawić "Automatic configuration - DHCP" na "Manual IP", i tam wpisać to IP ustawione na laptopie?
I na koniec. Najmocniej przepraszam, ale poziom mojej wiedzy jeśli idzie o sieci jest śladowy. Tzn. potrafiłem ustawić linksysa z adsl na neo, i nie grzebać w nim od 4 lat, bo cały czas działa :-)
Ale, jak rozumiem:
1. Mam ustawić stały IP na laptopie (bo na nim, przez BT, jest ten iPlus). Czy tak?
2. Co ustawić w routerze? Przestawić "Automatic configuration - DHCP" na "Manual IP", i tam wpisać to IP ustawione na laptopie?
I na koniec. Najmocniej przepraszam, ale poziom mojej wiedzy jeśli idzie o sieci jest śladowy. Tzn. potrafiłem ustawić linksysa z adsl na neo, i nie grzebać w nim od 4 lat, bo cały czas działa :-)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To nie rozumiem. Co chcesz zrobić. Gdzie chcesz udostępniać ten internet?
Ostatnio zmieniony 2010-07-23, 07:13 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
To ja może narysuję :-)
[Komórka z iPlusem] --> laptop --> router >))))
Generalnie, chcę mieć ten sam efekt, co daje zakup routera z wbudowanym gniazdem sim.
Po prostu, na wsi chciałem mieć wi fi "na obejściu" wykorzystując rzeczy, które już mam. Czyli komórkę z iPlusem, laptop i router, który kiedyś wpadł mi w ręce, i leżał w pudle.
Inne komputery, lub np. ipod, będą się łączyć z internetem już przez WiFi rozpylane przez router.
[Komórka z iPlusem] --> laptop --> router >))))
Generalnie, chcę mieć ten sam efekt, co daje zakup routera z wbudowanym gniazdem sim.
Po prostu, na wsi chciałem mieć wi fi "na obejściu" wykorzystując rzeczy, które już mam. Czyli komórkę z iPlusem, laptop i router, który kiedyś wpadł mi w ręce, i leżał w pudle.
Inne komputery, lub np. ipod, będą się łączyć z internetem już przez WiFi rozpylane przez router.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to Ci dobrze napisałem. Chcesz iPlusa udostępniać za pomocą laptopa routerowi, który dalej będzie siał.
-
No więc wpisałem w panelu "Network" macbooka adres IP : 192.169.0.9.
Dostałem "Ethernet is currently active and has the IP address 192.169.0.9." Więc chyba OK.
Niestety, router nie chce przyjąć tego adresu, bo "Value is illegal".
A na automatycznej konfiguracji DHCP nadal jest zero.
Dostałem "Ethernet is currently active and has the IP address 192.169.0.9." Więc chyba OK.
Niestety, router nie chce przyjąć tego adresu, bo "Value is illegal".
A na automatycznej konfiguracji DHCP nadal jest zero.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jezeli w XP wlaczysz udostepnianie internetu z iPlusa na karte Ethernet, to teoretycznie na tej karcie Powinien ustawic sie adres 192.168.0.1aldek pisze: 1. Mam ustawić stały IP na laptopie (bo na nim, przez BT, jest ten iPlus). Czy tak?
Teraz ustaw adres w routerze na porcie WAN albo na "Automatic configuration - DHCP" a jezeli tak nie dziala, to ustaw IP: 192.168.0.2, maske 255.255.255.0, brame 192.168.0.1
Natomiast na porcie LAN ustaw IP: 10.0.0.1 I uaktywnij DHCP.
[ Dodano: 2010-07-22, 20:32 ]
Jeszcze jedno, rozumiem, ze siec podlaczona jest do portu WAN? Czy swieci sie tam link?
PS. mozesz tez probowac nie uzywac NAT i portu WAN. Wtedy wszystko musi byc wpiete do portow LAN routera a na nim wylaczone koniecznie DHCP!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
To jest macos 10.6, a nie XP, ale zasada, przynajmniej w teorii, powinna być ta sama.
Ustawiłem, jak radziłeś, czcigodny BliSki, i Internetu dalej nie ma, w zakładce status routera zera zniknęły, ale jest pusto.
Ustawić ten 192.168.0.1 jako adres ethernetu na maku na sztywno?
PS> Zielona dioda z napisem internet świeci się w najlepsze
Ustawiłem, jak radziłeś, czcigodny BliSki, i Internetu dalej nie ma, w zakładce status routera zera zniknęły, ale jest pusto.
Ustawić ten 192.168.0.1 jako adres ethernetu na maku na sztywno?
PS> Zielona dioda z napisem internet świeci się w najlepsze
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Proponuje ustawić na maku 192.168.1.2 w karcie, którą ma iść udostępnianie.
Potem w urządzenia klienckie (PDA, Lapsy etc) wpisać adresy z tej puli np. 192.168.1.101 -> . Jako bramę wpisać 192.168.1.2. Przydadzą się DNSy. Nie wiem czy pójdzie 192.168.1.2 bo to nie router tylko laps. Na forum masz Open DNS lub DNSy operatorów podane.
W routerze nie będziesz miał statusu czy internet jest. Najwyżej info, że komputer jakiś jest podpięty.
Potem w urządzenia klienckie (PDA, Lapsy etc) wpisać adresy z tej puli np. 192.168.1.101 -> . Jako bramę wpisać 192.168.1.2. Przydadzą się DNSy. Nie wiem czy pójdzie 192.168.1.2 bo to nie router tylko laps. Na forum masz Open DNS lub DNSy operatorów podane.
W routerze nie będziesz miał statusu czy internet jest. Najwyżej info, że komputer jakiś jest podpięty.
-
Czy w routerze wyłączyć DHCP?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Możesz. W sumie i tak na piechotę trzeba wszystko wpisać.
-
Dzięki. Już działa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to fajnie.
Rozumie, że o to chodziło o czym pisaliśmy? Czy jakieś inne rozwiązanie?

Rozumie, że o to chodziło o czym pisaliśmy? Czy jakieś inne rozwiązanie?
-
Zrobiłem dokładnie tak, jak radziłeś. Jeszcze raz dziękuję. Aby dla potomnych zostało, opiszę dokładnie co i jak:
Jak skonfigurować wiejską sieć wifi mając komórkę z iplusem (lub innym) laptop macbook i zwykły router (linkys wrt54g):
1. Udostępnij Internet do Ethernetu (na maku w panelu Sharing preferencji systemu)
2. Ustaw na sztywno IP adres tej karty. Np. 192.168.1.10.
W panelu Network preferencji maca oprócz tego IP ustaw jeszcze:
Subnet Mask: 255.255.255.0
Router: 192.168.1.10.
DNS Server: 208.67.222.222, 208.67.220.220
3. Router dołącz kablem do gniazda LAN, a nie "internet"
4. W ruterze wyłącz DHCP (DHCP Server: Disable). Automatic Configuration - DHCP zostaw nie ruszone.
5. W KAŹDYM kliencie musisz ustawić IP i inne rzeczy sam. IP wybierasz z puli, np. 192.168.1.11 ma iPod, 192.168.1.12 ma inny komputer itp. itd.
Poza tym, powielasz ustawienia z pkt. 2. Z tym, że router to w Windows się brama nazywa chyba.
Jak skonfigurować wiejską sieć wifi mając komórkę z iplusem (lub innym) laptop macbook i zwykły router (linkys wrt54g):
1. Udostępnij Internet do Ethernetu (na maku w panelu Sharing preferencji systemu)
2. Ustaw na sztywno IP adres tej karty. Np. 192.168.1.10.
W panelu Network preferencji maca oprócz tego IP ustaw jeszcze:
Subnet Mask: 255.255.255.0
Router: 192.168.1.10.
DNS Server: 208.67.222.222, 208.67.220.220
3. Router dołącz kablem do gniazda LAN, a nie "internet"
4. W ruterze wyłącz DHCP (DHCP Server: Disable). Automatic Configuration - DHCP zostaw nie ruszone.
5. W KAŹDYM kliencie musisz ustawić IP i inne rzeczy sam. IP wybierasz z puli, np. 192.168.1.11 ma iPod, 192.168.1.12 ma inny komputer itp. itd.
Poza tym, powielasz ustawienia z pkt. 2. Z tym, że router to w Windows się brama nazywa chyba.