co mam zrobić aby komus utrudnić »»korzystanie«« z mojego łącza

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bartass2
Początkujący użytkownik forum

co mam zrobić aby komus utrudnić »»korzystanie«« z mojego łącza

Post autor: bartass2 »

Witam serdecznie;

Proszę o pomoc. Mam wykupiony abonament na internet radiowy od 2 dni ktoś usiłuje podpiąć się do mojego łącza. A nawet już to zrobił. Wiem to bo wyskakują mi komunikaty o błędnym IP w sieci a ja mam tylko jeden komputer.;).
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: co mam zrobić aby komus utrudnić »»korzystanie«« z mojego łącza

Post autor: ikw »

no czesc.
bartass..ale od poczatku...co ...gdzie i jak?
w sensie ...laczysz sie radiowo zapewne...ale z kim sie laczysz?
kolega? provider? czy moze z routerem ktory stoi w pokoju rodzicow.
napisz co i jak..a uzyskasz jakas odpowiedz.
pzdr!
bartass2

wyjaśniam sytuację:

1)mam wykupione łącze radiowe
2)postawiłem switch'a (d-link)
3)a do swich’a podłączyłem swój komputer
tak skonfigurowana sieć działała bez zarzutu aż od kilku dni zaczęły mi wyskakiwać komunikaty o konflikcie IP. Zupełnie tak jak by ktoś do tego switch'a sie próbował podłączyć a jest to zupełnie niemożliwe bo stoi u mnie. Switch nie posiada funkcji łączenia się za pomocą radia. Ani nie ma jakichkolwiek możliwości ingerencji fizycznej w intalację bo mieszkam w domu jednorodzinnym. Wczoraj natomiast na moment wyszedłem z domu i jak wróciłem moje połączenie było zerwane i nie mogłem się połączyć z internetem a na monitorze wyświetlany był znany komunikat o błędzie IP. Nie wiem zupełnie jak można sprawdzić czy ktoś jeszcze na tym łączy w danym momencie "pracuje" ani jak temu zaradzić za wszelka pomoc z góry dziękuje :)
ikw

no tak...jestes podlaczony do switcha...ktory jest podlaczony do anteny? :)
chyba opusciles jakies urzadzenie...no ale nic...
hmmm co by tutaj...nie wiem na ile twoja siec jest zabezpieczona a na ile nie....zainstaluj druga sieciowke...ustaw ip i wlacz.
najprawdopodobnie ktos zna twojego MACA i IP...no chyba ze admin sierota ustawil komus takie samo IP jak tobie - to sie zdarza.
no to reasumujac:
dzwon do admina...powiedz ze masz taki problem..i ze nie bedzisz placil od jutra za neta jesli sie z tym nie upora. To zazwyczaj dziala - bo skoro u ciebie wszystko jest ok no to jego teras glowa zebys mial neta w domu.
psdr!
bartass2

dzięki za podpowiedz :)
myślałem, co prawda że się z tym uporam sam ale skoro mówisz, że to najlepsze wyjście to tak zrobię :)
dięki; pozd!
ikw

nie wiem czy to najlepsze wyjscie...ale dobre chyba na poczatek:)
ODPOWIEDZ