Prosze o pomoc w rozwiazaniu mojego dylematu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukaszek0804
Początkujący użytkownik forum

Prosze o pomoc w rozwiazaniu mojego dylematu

Post autor: lukaszek0804 »

Witam. Wlasnie za miesiac konczy sie umowa z iplusem. Ktory oczywiscie chodzi kiepsko. Wiec chce zaopatrzyc sie w zestaw z Antena do Wifi i dwa routery aby wszystko chodzilo na dwa laptopy. Czyli TL-WR543G oraz TL-WR340G plus Antena kierunkowa lecz wlasnie tu tkwi problem. Bo sytuacja przedstawia sie w ten sposob.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
To Robi jako nadajnik: Antena prętowa 10db (dookólna) na wysokości 4 piętra, zasięg: w promieniu ok 350m bez dodatkowych instalacji antenowych.
Nazwa SSID: HotSpot_UMZ3a, przepustowość 1-11Mbit/s (do/z internetu 2Mbit/s)

No i mowie ze zwykly laptop lapie sygnal i jest niezle. Ale chcialbym zeby sygnal byl staly i mocniejszy. Czy moze wystarczy antena dookolna. Lecz tez widze problem. tutaj chodzi mi w szczegolnosci o ten obrazek w tym linku. http://www.anteny.net/antena-dookolna-c ... p-830.html
Prosze wszystkich o pomoc. POZDRAWIAM Lukasz
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Prosze o pomoc w rozwiazaniu mojego dylematu

Post autor: wojteks »

lukaszek0804 pisze:Wiec chce zaopatrzyc sie w zestaw z Antena do Wifi i dwa routery aby wszystko chodzilo na dwa laptopy. Czyli TL-WR543G oraz TL-WR340G
Nie potrzebujesz 2 routerów a tylko router i AP. Czyli WR543G i WA500G powiedzmy.

Kup/pożycz na początek AP z trybem Client, wystaw na balkon i sprawdź połączenie po kablu na oryginalnej antenie od AP.
Nie pomagam na PW!
lukaszek0804

No ale chce zeby wszystko chodzilo na dwa laptopy i zeby byl to szybki net. Ja to jestem troche ciemny w tych sprawach ale duzo zawsze poczytam i orientuje sie szybko w temacie. A tutaj na forum radzili chlopcy kupic taki zestaw. Ale ja teraz przedstawilem wszystko graficznie i zeby byla jasna sytuacja i aby mozna bylo to rozwiazac odpowiednio.
Ostatnio zmieniony 2010-07-27, 21:10 przez lukaszek0804, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lukaszek0804 pisze:A tutaj na forum radzili chlopcy kupic taki zestaw
To czemu dalej nie pytasz w tamtym temacie tylko zakładasz nowy?

Gwarancji zasięgu przy braku widoczności nikt Ci nie da. A o antenach z firmy do której dałeś linka zapomnij.
Nie pomagam na PW!
lukaszek0804

Tylko mi w tym momencie chodzilo o ten obrazek tam. Ale siedze teraz na srodku pokoju z laptopem i jest zasieg normalnie korzystam z wifi. Jest to znosne polaczenie ale potrafi sie zrywac czasami. No i mysle czy taka antena co zbiera sygnal z obszaru bylaby odpowiednia. Na ten temat to wiem bardzo malo wiec chcialbym wyjasnien. Naprzyklad teraz szybkosc to: download 564 Kbps upload: 220 Kbps
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

lukaszek0804 pisze:No ale chce zeby wszystko chodzilo na dwa laptopy
Ciągle nie dwa routery tylko router + AP.
lukaszek0804

no i rozumiem ze przy takim zestawieniu bede mogl miec bezprzewodowo internet na dwoch laptopach. A jak byloby z antena w tym przypadku zeby sygnal byl lepszy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lukaszek0804 pisze:. Ale siedze teraz na srodku pokoju z laptopem i jest zasieg normalnie korzystam z wifi.
Sprawdź połączenie jak będzie laptop za oknem bo może wystarczy mała antenka za oknem.
Nie pomagam na PW!
lukaszek0804

tak jak wyglada to na obrazku jestem zasloniety przez blok z naprzeciwka ale jak wyjde na balkon to sila sygnalu jest dobra. czasami brakowalo nawet jednej kreski tylko. Wiec ja nie wiem co tu zrobi wolalbym nie ryzykowac i kupic niezla antene i zrobic to tak zeby internet dzialal na 2 laptopy. wiec ktos poleci mi dobry sprzet. czytalem instrukcje jak wszystko polaczyc i skonfigurowac jak by mi sie nie udawalo pytalbym sie odrazu na forum. Lecz teraz chodzi mi o to jaka antene kupic i jaki router. A moze dwa routery czy router i Ap. Wiec moglby mi ktos doradzic najlepsze zestawienie ni i co do tego mialbym jeszcze dokupic zeby wszystko gralo jak nalezy. Prosze o szybka odpowiedz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jeżeli nie ma zabezpieczenia po MAC to zastosowałbym na początek AP w trybie CLient na zewnątrz w puszce z oryginalną antenką (np. Tp-Link WA500G, Ovislink WL5460v2) i sprawdził jak to działa po kablu. Jak będzie OK to dokupiłbym router (powiedzmy Tp-Link WR543G czy WR340G) umieścił go w mieszkaniu i po problemie.
Nie pomagam na PW!
lukaszek0804

A jesli by to nie wystarczylo to wtedy jakas antena nie tak. A co byloby lepsze. OvisLink WL-5460 Czy Tp-Link TL-WA500G. Czy moze jakis inny sprzet. lecz mysle ze to bo jak czytalem to wszyscy to polecaja. A roouterem moglbym wtedy rozdzielic sygnal na dwa laptopy co nie. zalezy mi na dobrym i stalym sygnale. A jakbym kupil antene to i tak musialbym miec ap i router dobrze mysle?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lukaszek0804 pisze:A jakbym kupil antene to i tak musialbym miec ap i router dobrze mysle?
Tak.
lukaszek0804 pisze:OvisLink WL-5460 Czy Tp-Link TL-WA500G
Ovislink ma dużo większą funkcjonalność ale jest droższy (może być routerem, AP Clientem, repeaterem). Trybu repeater w takim zastosowaniu nie polecam bo może zakłócać sieć dostawcy.
Jest jeszcze jedno urządzenie Ovislink G.Duo ale trzeba dokupić antenkę bo szkoda go pchać w puszkę za okno.
Nie pomagam na PW!
lukaszek0804

Lecz tutaj nie zalezy na funkcjonalnosci lecz na wydajnosci sprzetu. A ten G.DUO jest strasznie drogi. to najpierw kupie ap i sprawdze jak bedzie chodzilo. mysle ze <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> lepiej niz laptop bo on to antenke ma ze szok. Ale mysle ze dobrze byloby miec ap, router i antene zebym sie nie wkurzal jak zaniknie czy co. Albo zeby sie nic nie stalo przez deszcz czy co. A jaka antena moglaby byc w tym moim przypadku bo to troch beznadziejne tak blisko anteny a zasloniety jestem.
ODPOWIEDZ