iPlus antena WYBÓR ANTENY ZEWNETRZNEJ

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DOGUSS
Początkujący użytkownik forum

iPlus antena WYBÓR ANTENY ZEWNETRZNEJ

Post autor: DOGUSS »

Witam !
Przeglądałem wiele wątków na podobne tematy, ale jednoznaczynyhc odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem
Posiadam modem SE GC89, mieszkam w bloku (3piętro) i naturalnie modem ma słaby zasieg EDGE. postanowiłem kupić antene zewnętrzna. Na rynku są różne typy.
1 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18632
2 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18631
Nie wiem, czy jest sens kupować którąś z w/w ?

Potem oczywiście mamy anteny zewnętrzne
3 http://www.allegro.pl/item102988932_gc8 ... ratis.html
4 http://www.allegro.pl/item103210379_gc8 ... gc_89.html
Która z nich jest według Was lepsza i czy warto taką kupić ? Mieszkam w centrum Poznania.

Na koniec anteny kierunkowe. Zaznaczam, że nie mogę zamontować jej na dachu, jedynie na balkonie, więc do dyspozycji mam 180 stopni. Wiem, że niedaleko (ok. 1km + budynek) znajduje się nadajnik UMTS - czy taki nadajnik emituje również sygnał EDGE ?
5 http://www.allegro.pl/item104510124_ant ... rolan.html

Czy antena kierunkowa, będzie lepsza od poprzednich wymienionych zewnętrznych ? Praktycznie niemożliwe będzie u mnie ustawienie anteny z pominięciem zasłaniających bloków.

Pozostaje jeszcze jdna możliwosć - sprzedaż SE GC89 i kupno innego modemu UMTS + antena kierunkowa na ten w/w nadajnik. Ale czy wtedy sygnał będzie silny ?

Będę wdzieczny za Wasze opinie, mam mętlik w głowie po przejrzeniu całej oferty, nie chcę popełnić błędu i wydać niepotrzebnie pieniędzy.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: iPlus antena WYBÓR ANTENY ZEWNETRZNEJ

Post autor: Szadzik »

Nie kupuj kierunkowej. Możesz mieć z tego powodu tylko więcej problemów niż korzyści. W mieście masz dużo nadajników i trudno Ci będzie ustawić antenkę na jeden, a jak się nie uda to sygnał będzie wariował. Lepiej kup sobie dookólną taką z zyskiem koło 7dbi i bedzie ok. Do tego w Wireless Managerze potestuj i sprawdź, na ktorej częstotliwości masz na stałe EDGE. W przypadku Orange większość nadajników z EDGE działa na 1800mhz. Jak już potwierdzisz, że EDGE nie prtzeskakuje na GPRS po ustawieniu 1800mhz to tak sobie ustaw (poszukaj sposobów na forum) i bedziesz miał EDGE non stop. Ja dokładnie tak zrobiłem z GC85.

P.S. Ta z dwoma batami i podstawką z magnesem bedzie ok - też taką mam i działa spoko, połączenie jest 100% stabilniejsze i szybsze.
Back to the Future ;)
DOGUSS

Dzięki za odpowiedź. Czy sposób zamontowania tej anteny będzie miał znaczenie ? Lepiej żeby stała np. na parapecie, czy zamontować ją pionowo na murze ?
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

DOGUSS pisze:Dzięki za odpowiedź. Czy sposób zamontowania tej anteny będzie miał znaczenie ? Lepiej żeby stała np. na parapecie, czy zamontować ją pionowo na murze ?
Będziesz musiał poeksperymentowac i zobaczyć, jak jest lepiej.
Back to the Future ;)
DOGUSS

Tak zrobię. A co myślisz o tym UMTSie ? Czy jest sens wymieniać modem itd. ? Rozsądek podpowiada mi, że raczej nie...
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Co do UMTSu to nie wiem, nie korzystałem i nie wiem jak działa.
Back to the Future ;)
DOGUSS

A jaki uzyskujesz transfer mając antenę ?
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Tak przy sciagniu pliku z dobrego FTP to do max 25KBps. Najlepiej wypróbować ściągając Tlen z ich strony, bo mają dobry serwer.
Back to the Future ;)
Grzegorz20
Użytkownik forum

Post autor: Grzegorz20 »

mnie tez to interesuje bo mieszkam we wrocku i tez chce kupic antenke do netboxa mieszkam na parterze a przede mna ok 50m tej gmach główny akademii rolniczej i antena kierunkowa raczej odpada a chciałem zapytac cie o to predkosc czy masz dosyć stałe wartości bo mi bez anteny ciagnie do 22,2kB/s ale strasznie ta predkość skacze a np średnia z 24godz wynosi juz ok 11kB/s wiec mocno się zaniża ciekawi mnie jak to jest z anteną?
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

A gdzie tam stałe ;) Chyba w tego typu internecie nie da się zapewnić stałej predkości. Nawet gdybyś chciał, to jak tylko podłączy się kilka osób do Twojego BTSa i zaczną rozmawiać przez telefon i już transfer spada, więc na stały transfer nie masz co liczyć, nie ta technologia.
Antena dookólna na pewno zwiększy stabilność transferu i samego łącza, ale na zwiększenie transferów raczej bym nie liczył.

P.S. Czy ten Twój modem to przypadkiem nie ma maksymalnej prędkości 177kbps? Jeśli tak to zapomnij o utrzymaniu ciągłego 22KBps, utrzymanie prędkości maksymalnej przez dłuzej niż minutę graniczy z cudem.
Back to the Future ;)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

A gdzie tam stałe ;) Chyba w tego typu internecie nie da się zapewnić stałej predkości. Nawet gdybyś chciał, to jak tylko podłączy się kilka osób do Twojego BTSa i zaczną rozmawiać przez telefon i już transfer spada, więc na stały transfer nie masz co liczyć, nie ta technologia.
Antena dookólna na pewno zwiększy stabilność transferu i samego łącza, ale na zwiększenie transferów raczej bym nie liczył.

P.S. Czy ten Twój modem to przypadkiem nie ma maksymalnej prędkości 177kbps? Jeśli tak to zapomnij o utrzymaniu ciągłego 22KBps, utrzymanie prędkości maksymalnej przez dłużej niż minutę graniczy z cudem, jesli już się uda w ogóle ją osiągnąć.
Back to the Future ;)
DOGUSS

Zamówiłem tę antenę, którą polecałeś, jak tylko dojdzie, to napiszę jakie są efekty. Jestem ciekaw, czy jeśli ustawię ją wewnątrz budynku to też poprawi się zasięg....ale raczej nie.

Ciekawe, czy za jakiś czas sytuacja z zasięgiem się polepszy i naprawdę będziemy mieli bezprzewodowy internet
Awatar użytkownika
raptou
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raptou »

Postaraj się chociaż wyrzucić ją za okno. Używanie anteny zewnętrznej w pomieszczeniu mija się z celem. Jedynym uzasadnieniem takiego zakupu jest odsunięcie źródła zakłóceń od monitora, głośników itp.

Przez najbliższy rok zapomnij o normalnym internecie bezprzewodowym. Tutaj pomógłby jedynie WiMAX. GSM kompletnie się do tego nie nadaje. I tak granice możliwości tej technologii przekroczyły najśmielsze wyobrażenia jej twórców.
piotrekp2507
Stały użytkownik forum

Post autor: piotrekp2507 »

A przy połączeniu na wsi to raczej lepsza kierunkowa?
Awatar użytkownika
raptou

I tu właśnie zaczyna się problem.

Proponuję zrobić test komórkowy.
Włącz w telefonie funkcję CB (Cell Broadcast, Informacje sieciowe, komunikaty sieciowe)
Wyświetli ci się miescowość. Teraz wyjdż na zewnatrz i powoli obejdź dookoła dom i oddalaj się od niego. Jak masz piętero to zrób to samo na górze w różnych pomieszczanieniach (info wyświetla się z pewnym poślizgiem czasowym).

Jeżeli wyświetla ci się w czasie testu więcej niż jedna miejscowość - nie powinno się stosować "kierunku"
Jeżeli ani razu nie zmieniła ci się na ekranie nazwa miejscowości możesz użyć anteny kierunkowej.

Oczywiście bliżej możesz mieć GPRS a dalej EDGE i trzeba będzie trochę pokombinować.
Zawsze to jednak jakaś wskazówka co można zrobić.

W zasadzie w Plusie w ogóle nie powinno się stosować anten kierunkowych. W Orange można a nawet trzeba w niektórych przypadkach. Era to zagadka. Mają koncesję na 1800 na terytorium całego kraju, co nie oznacza, że wszędzie takie nadajniki stoją.

Dodatkowym kłopotem jest to, że zasięg "żyje". Operatorzy cały czas modyfikują strukturę sieci nadawczej.W jednym mjescu odejmują, w innym dodają, w jeszcze innym przenoszą.

Powtarzam. NIE MA PEWNEJ, JEDNOZNACZNEJ ODPOWIEDZI, KTÓRĄ ANTENĘ GDZIE ZASTOSOWAĆ. Nie zawsze jedno rozwiązanie u jednego użytkownika będzie równie skuteczne u ciebie. Te wskazówki powinny być jednak przydatne.
DOGUSS

Na wsi jest lepiej niz w mieście ;) Przynajmniej intenret jest stabilniejszy. żaden moloch nie będzie Ci go zasłaniał, ani sygnał nie będzie się odbijał od wielu bloków.
piotrekp2507
Stały użytkownik forum

Post autor: piotrekp2507 »

Oj tak na wsi jest o wiele lepij! Są stałe łącze radiowki w <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie wiesz co masz wybrać!!! :?
Awatar użytkownika
tracer.on

Post autor: tracer.on »

Też mieszkam na wsi. na telefonie wyświetla mi kilka nadajników i antena kierunkowa załatwiła mój problem.
Do BTSa z EDGE mam ok 15 -km. na mapach plusa do końca zasięgu EDGE mam ok 6-7km i antena kierunkowa ATK20 załatwiła sprawę, mam EDGE.

raptou

W zasadzie w Plusie w ogóle nie powinno się stosować anten kierunkowych. :oops: :cry: :evil:

Dlaczego w pulsie nie powinno się stosować anteny kierunklowej???
--
Awatar użytkownika
raptou

Szczegółów dokładnie nie znam. Mogę tylko podejżewać, że są błędy w logowaniu, gdy logujesz się jednocześnie do dwóch różnych BTSów w różnych strefach. Problem polega na tym, że jest to telefonia mobilna, więc opuszczając jedną strefę dane o twoich uprawnieniach przekazywane są do następnej strefy, przez moment wiszą w obu a następnie skasowane z tej, którą opuściłeś i mogą z tego powodu występować problemy. Antena kierunkowa powoduje, że logujesz się zupełnie gdzie indziej, niż "wg sieci" powinieneś aktualnie się znajdować. Być moze to właśnie z tego powodu, lecz to czysta hipoteza.

Informacja o tym, żeby nie stosować anten kierunkowych w Plusie pochodzi od osoby kompetentnej w tej firmie i tak ją przekazuję, natomiast z jakiego powodu - mogę się tylko domyślać.
Żaden z operatorów nie jest wcale taki chętny do uzasadniania czegokolwiek.

ATK 20 jest zdecydowanie zbyt czuła. To, że skierujesz ją na konkretny nadajnik spowoduje też, że "przestrzelisz" się przez kilka innych powodując błędy w interpretacji twojej lokalizacji po stronie operatora. To nie jest dobra antena w większości miejsc.
Stosuje się ją wtedy, gdy chcesz zniwelować straty na długim, cienkim przewodzie oraz w miejscach, gdzie nic nie dociera. Właściwie jest niewiele miejsc w Polsce, gdzie ta antena miała by uzasadnione zastosowanie.

Tu nie chodzi o to, żeby był maksymalny poziom sygnału, tylko oto, żeby jakość toru radiowego była jak najlepsza co się objawia mniejszą korekcją błędów. To nie jest radiolinia analogowa, gdzie najistotniejszy jest poziom sygnału. Tu zdecydowanie bardziej liczy się jego jakość, co nie zawsze przekłada się na jego moc, która zresztą i tak dobierana jest dynamicznie. Dasz czulszą antenę to BTS po prostu obniży swoją moc i twojego modemu/telefonu.
DOGUSS

Zgadzam się, moc sygnału nie ma wielkiego znaczenia. U mnie występuje prędkość 60 kbps przy dwóch kreskach, natomiast zacne 0-1 kbps przy czterech kreskach, czyli teoretycznie o wiele silniejszym zasięgu.

Jak wyjdę na balkon, to sytuacja się stabilizuje, choć zdarzają się wpadki, mam więc nadzieję, że tym razem będzie OK.

A swoja drogą, czy nadajnik UMTS emituje również sygnał EDGE ? Pytanie pewnie tendencyjne, ale w plusie nie chcieli mi powiedzieć. W spisie nadajnik opisany jest jako UMTS, nic więcej.

u mnie EDGE jest na 900 MHz, takie odnoszę wrażenie :)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

DOGUSS pisze: A swoja drogą, czy nadajnik UMTS emituje również sygnał EDGE ?
Nie ma reguly. Może mieć, ale nie musi (zasada u opów jest taka, że jak modernizują BTS to wsadzają do niego wszystko nowe - EDGE też).
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Post autor: lkmc »

raptou pisze:
ATK 20 jest zdecydowanie zbyt czuła. To, że skierujesz ją na konkretny nadajnik spowoduje też, że "przestrzelisz" się przez kilka innych powodując błędy w interpretacji twojej lokalizacji po stronie operatora.
Cieszyc moze ze ostatnio pojawila sie na forum moda na samodzielnie budowanie anten, i bardzo dbrze, kazdy moze sobie zbudowac antene o zysku dostosowanym do lokalnego ukladu BTSow.
N6220 & moto c975
VenomDM
Użytkownik forum

Post autor: VenomDM »

Ostatnio zakupilem taka prosta antenke jak kolega powyzej :
KLIK do anteny

z tymze zamowilem wersje z jednym , dlugim batem (+7dB), krotki mi nie potrzebny.

po podlaczeniu anteny przez konektor indukcyjny do Nokii 6230i poprawila sie jakosc transmisji EDGE jak i same transfery, pierwszy raz osiagam max przepustowosci ~~ 25kB/s, oczywiscie wiele zalezy od pory dnia i obciazenia mojego btsa w danej chwili, ale wieczorem i wnocy sie porzadnie rozpedza i trzyma w gornych granicach przepustowosci takze wydatek wysokosci 55zl wg mnie to nie zbyt wysoka cena za widoczna poprawe jakosci / stabilizacje lacza EDGE.

co ciekawe - nie juz musze klasc telefonu przy/na oknie , po podlaczeniu do anteny EDGE mam prawie w calym mieszkaniu, szczegolnie w kilku miejscach, jak np. wysoko w rogu na szafie, mam najlepszy transfer jaki do tej pory uzyskiwalem, przebijajacy nawet ten gdy antena stoi za oknem na parapecie :shock: moze to jakas magiczna szafa :D

UWAGA: antena taka nie rozwiazuje szeroko spotykanego w Nokiach 6230i problemu rozlaczania sesji bez wyraznego powodu. U mnie pod tym wzgledem jest bez zmian, od czasu do czasu zrywa, juz sie przyzwyczailem... :|

Ale tak z ciekawosci jutro zadzwonie do BOKu i zapytam czy maja jakis sposob na to czy poprostu ten typ tak ma...

Pozdr.
Ven

EDIT:
poprawa linka, BliSki
Nokia 6230i + ANTENKA WEWN. + Bluetake 007si + PC = GPRS/EDGE = 10kB/s ~~ 20-25kB/s w IPLUS (Otwock, w.Mazowieckie)
DOGUSS

Kupiłem tę samą antenę i problem z brakiem stabilności skończył się. Dodam tylko, że natena w tym momencie stoi przy oknie i spełnia swoja rolę znakomicie.

Za kilka dni wystawię ją na stałe za okno, więc powinno być jeszcze lepiej.

Mam tylko pytanie... ustawić częstotliwość na 900 Mhz czy automatyczny wybór ? Wielkiej różnicy nie zauważam...

Dzięki za pomoc przy wyborze anteny, warto było Was posłuchać, jeśli ktoś ma podobne problemy do moich (patrz opis) to polecam właśnie taką antenkę.
Ostatnio zmieniony 2006-05-26, 12:39 przez DOGUSS, łącznie zmieniany 1 raz.
VenomDM
Użytkownik forum

Post autor: VenomDM »

Dokladam sie do podziekowan kolegi!

Kolejny raz

Zaloga BEZ KABLI - Dzieki ze jestescie - odwalacie kawal dobrej roboty

:wink: :!: :D
Nokia 6230i + ANTENKA WEWN. + Bluetake 007si + PC = GPRS/EDGE = 10kB/s ~~ 20-25kB/s w IPLUS (Otwock, w.Mazowieckie)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Jeśli się mogę wypowiedzieć w imieniu całego forum, to aż miło poczytać, że komuś forum pomaga. Chyba o to własnie chodzi.
Back to the Future ;)
Damian77

Post autor: Damian77 »

Mam problem z bezprzewodowym internetem sieć era modem E160 bluconnect transwer danych to od 05 do 025kb/s w zalezności od pogody mimo to pełny zasięg cztery kreski,komputer laptop.Mieszkam na wsi do miasta mam35km.W mieście odbiera w systemie UMTS/HSDPA-bez zastrzeżeń,transwer osiąga prędkość nawet do 160kb/s.Na wsi odbiera tylko w systemie GPRS/EDGE-prędkość transweru od 05 do 025kb/s zeby obejżeć jakiś filmik który trwa minutę film ładuję się ok.10min.Czy na to jest jakaś metoda lub antena która poprawi transwer.Najbliższy przekaźnik znajduje sie 2.5km z plusa i orange nastepny przekaźnik zanjduje się 3.5km z Ery
Damian77
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

To może zacznę od tego, żebyś pisał po Polsku bo te jednostki to nie wiem po jakiemu napisałeś. Przypadkiem nie mylisz kb/s z kB/s bo to jest duża różnica. Jak sprawdzałeś prędkość internetu ? Jeżeli na HSDPA masz tylko 160 kb/s to naprawdę mało, a może jednostki pomyliłeś ? :]
Damian77

Mam problem z bezprzewodowym internetem

Post autor: Damian77 »

tak pomyliłem jednostki kb/s co powinienem napisać kB/s takie parametry wyświetlają się na monitorze.Proszę o pomoc w tej kwestii.Damian77
Damian77
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Czyli jak osiągasz prędkość rzędu 25 kB/s jest to ok. 200 Kb/s co w przypadku EDGE'a to dobry tansfer, ale aby go poprawić mógłbyś zakupić TAKĄ antenę z DIPOLA, oczywiście pomoże ona tylko wtedy jak stacja bazowa nie będzie obciążoną ;)
ODPOWIEDZ