Modem na chwilę + kilka innych pytań ;)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adi23
Początkujący użytkownik forum

Modem na chwilę + kilka innych pytań ;)

Post autor: adi23 »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników!

Na wstępnie chciałbym napisać, że przeczytałem :faq: oraz kilka tematów związanych z Internetem pre-paid. Jest to dla mnie nowość, ponieważ chciałem Internet z telefonii komórkowej ale byłem pewien, że wiąże się to z abonamentem - a tu miłe zdziwienie, że przy np. Simdata - z siecią nic mnie nie wiąże a dla mnie to będzie przydatne - jako Internet na weekend.
Chciałbym, abyście poradzili mi, jaki modem dobrać dla usługi Internet pre-paid - będę tego używał w laptopie bardzo sporadycznie (tylko podczas wypadów na działkę). Sprawdzałem: Play, Orange oraz Plus - zasięg jest całkiem przyzwoity, prawie maksymalny :) Chciałbym, aby modem śmigał pod Linuksem Fedora 13 oraz Windowsem 7 (używam na zmianę) - z góry uprzedzam - nie chcę dodatkowego telefonu, wolę modem w dodatku USB, mimo, że wolniejszy od HSDPA :). Dodatkowo, proszę o sprawdzenie na allegro aukcji ze starterami - widziałem, że 17zł + przesyłka (15zł ale kupiłbym od razu ze 2 startery, żeby się bardziej opłacało) można dostać kartę Play z 1GB na start - co o tym myślicie? Wtedy mógłbym nawet oglądać filmy na MegaVideo lub YouTube i nie martwić się zbytnio o transfer.
W ogóle nie interesuje mnie wyłączanie flash'a oraz obrazków, bo na działkę jeżdżę raz na miesiąc na max 3-4 dni w dodatku tylko latem i wiosną więc mogę zużywać cały transfer "na raz" - przyda mi się do rozmów głosowych Skype oraz do pracy (tak, tak do pracy podczas urlopu :().
Czy mogę taką kartę później użyć w komórce do rozmów?
Czy mając telefon w Orange a Internet w Play'u dostanę SMS'em informację na macierzysty numer o wykorzystanym limicie itp?
Jakie macie uwagi, którymi warto byłoby się ze mną podzielić?

Dzięki z góry z pomoc i pozdrawiam :brawa: :padam:

Edit: A! I jeszcze jedno pytanko - czy mogę doładowywać taki Internet np za pomocą doładowania mBank na numer karty, czy muszę wklepywać kod z karty zdrapki?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Modem na chwilę + kilka innych pytań ;)

Post autor: zDaleKi »

adi23 pisze:Czy mogę taką kartę później użyć w komórce do rozmów?
Jeżeli chcesz do przesyłu danych i do rozmów to moim osobistym zdaniem Heyah jest dobra ofertą.
adi23 pisze:I jeszcze jedno pytanko - czy mogę doładowywać taki Internet np za pomocą doładowania mBank na numer karty
Nie wiem czy mBank ma taką funkcjonalność. Ale wile banków ma możliwość doładować do Heyah, TT itd. Z Play z tego co wiem są problemy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
adi23

Hej, dzięki za odpowiedź ;)

Oczywiście nie będę korzystał z tej karty do rozmów i Internetu - ale w razie, gdy zostaną mi pieniądze, to szkodaby było, żeby się zarnowały ;)
mBank daje możliwość doładowania telefonu po numerze - od każdej sieci nawet Sami Swoi ( :roll: ), tylko nie wiem, jak to się ma do Internetu.
Pozdrawiam :brawa:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

adi23 pisze:Chciałbym, abyście poradzili mi, jaki modem dobrać dla usługi Internet pre-paid - będę tego używał w laptopie bardzo sporadycznie (tylko podczas wypadów na działkę)
Podstawą do wyboru modemu jest sieć, jeżeli brałbyś Play to wystarczy zwykły Huawei E156G czy E160, a jak Era, Plus czy Orange to warto wziąć coś lepszego np. Huawei E122. E122 pod Windows 7 działa bez problemów, ale jak jest z E156G czy E160G to nie wiem, a tym bardziej pod Linuxem,
adi23 pisze:wolę modem w dodatku USB, mimo, że wolniejszy od HSDPA
Słucham ?,
adi23 pisze:Dodatkowo, proszę o sprawdzenie na allegro aukcji ze starterami - widziałem, że 17zł + przesyłka (15zł ale kupiłbym od razu ze 2 startery, żeby się bardziej opłacało) można dostać kartę Play z 1GB na start - co o tym myślicie?
W salonie Play'a taki starter masz za 19 zł, więc nie opłaca się tego zamawiać,
adi23 pisze:Wtedy mógłbym nawet oglądać filmy na MegaVideo lub YouTube i nie martwić się zbytnio o transfer
No o transfer w Play'u nie trzeba się zbytnio martwić, ale z drugiej strony filmy na YT czy innej tego pokroju platformie pobierają sporą dawkę MB, zależy jak dużo byś tych filmów oglądał. No i warto sprawdzić jakie masz transfery na działce - czy nie "zamula",
adi23 pisze:Czy mogę taką kartę później użyć w komórce do rozmów?
To zależy o jaką konkretnie kartę chodzi. Jeżeli o Play Online to nie ma takiej możliwości,
adi23 pisze:Czy mając telefon w Orange a Internet w Play'u dostanę SMS'em informację na macierzysty numer o wykorzystanym limicie itp?
Możesz założyć sobie konto "Play24" i tam sprawdzać wykorzystany transfer itp.,

Podaj jeszcze dokładną lokalizację, w której chcesz korzystać z internetu mobilnego.
adi23

O! Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Jesli chodzi o lokalizację to sprawdzałem - nic nie powinno zamulać, Play bardzo ładnie tam śmiga ;) Niestety - dla Internetu na szczęście - nie są to działki za miastem a POD na obrzeżach Poznania ;)

(Chodziło mi o to, że łącze USB jest wolniejsze od HSDPA, ludzie często wciskają modemy HSDPA "bo lepsze od USB i już", a mi zależy na czymć, co wsadzę w portfel i "do następnego razu;)")

Taki filmik z MegaVideo, jak ma z 700 MB to i tak spoko, bo przy dwóch kartach (2GB) to mi wszystko pasuje - znacznie więcej musiałbym płacić za abonament, niż jednorazowe wykupienie z góry.

Dzięki za informacje raz jeszcze ;)

Edit: A kolego powiedz mi, dlaczego dla Orange i Ery miałbym kupować lepszy modem? Jakieś słabsze te sieci?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

adi23 pisze:Chodziło mi o to, że łącze USB jest wolniejsze od HSDPA
Wiesz co, nie mogę Ciebie zrozumieć. Jak HSDPA jest wolniejsze od USB ? Nawet USB 1.1 jest szybsze (chociażby w teorii) od HSDPA,
adi23 pisze:Taki filmik z MegaVideo, jak ma z 700 MB to i tak spoko, bo przy dwóch kartach (2GB) to mi wszystko pasuje
A nie lepiej kupić jedną kartę, doładować sobie konto kwotą minimum 30 zł przy czym dostajesz 2 GB do wykorzystania, lub doładowujesz konto kwotą minimum 50 zł i masz do wykorzystania 4 GB,
adi23 pisze: A kolego powiedz mi, dlaczego dla Orange i Ery miałbym kupować lepszy modem? Jakieś słabsze te sieci?
Warto dlatego, że Ci operatorzy (oprócz Play'a) mają stacje bazowe działające w HSPA (HSDPA + HSUPA) przy czym są mniejsze opóźnienia, oraz większy upload, chociażby w teorii, lecz w praktyce też tak jest zazwyczaj (oczywiście nie wszystkie stacje bazowe to HSPA, są też HSDPA) . W Play'u masz samo HSDPA przycięte do 1 Mb/s.
adi23

USB 1.1 ma prędkość 12 Mbit/s a HSDPA 21 Mbit/s, choć przy USB 2.0 HSDPA się chowa, to fakt :)

Dzięki raz jeszcze za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam :ok: :padam:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

adi23 pisze:a HSDPA 21 Mbit/s
HSDPA ma 7,2 Mb/s. 21 Mb/s to ma HSPA+. W Polsce nie ma terminali HSDPA do 21 Mb/s.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

adi23 pisze:nie będę korzystał z tej karty do rozmów i Internetu - ale w razie, gdy zostaną mi pieniądze, to szkodaby było, żeby się zarnowały
Do takiej opcji pasuje pre-paid Orange Free na kartę (OFnK) w którym korzystasz z internetowego bonusa i możesz przesunąć złotówki z konta podstawowego OFnK przelewem SMS na inny numer w Orange.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

adi23 pisze:Oczywiście nie będę korzystał z tej karty do rozmów i Internetu - ale w razie, gdy zostaną mi pieniądze, to szkodaby było, żeby się zarnowały
To wszystko zależy ile będzie tego surfowania i ile rozmów. Ja sugerowałem Heyah, bo mają atrakcyjne stawki za przesył danych i za rozmowy. I nie musisz się bawić w żadne przesuwanie środków czy coś w tym stylu. Ponadto jak załapiesz się na promocję podwójnego doładowania, to masz jeszcze taniej.
Zatem jeżeli aż tak dużo nie będziesz surfował, to może warto to rozważyć? Bo potem bez problemu będziesz mógł to wydać na rozmowy.
adi23 pisze:mBank daje możliwość doładowania telefonu po numerze - od każdej sieci nawet Sami Swoi ( :roll: ), tylko nie wiem, jak to się ma do Internetu.
Jeżeli będzie to typowa karta Pre-paid, to raczej nie powinno być problemu.
Ale jest to sprawa umów jakie ma podpisany bank, z tego co wiem np. niektóre banki nie mają umowy z Play. Nie będę tu opisywał konkretów, aby nie robić antyreklamy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

BliSki pisze:Ale jest to sprawa umów jakie ma podpisany bank, z tego co wiem np. niektóre banki nie mają umowy z Play.
A to nie jest czasem tak, że te doładowania realizują firmy zewnętrzne? Ja nie mam porównania, bo tylko z jednego banku korzystam, na stronie obsługi konta jest formularz, tylko na samym końcu wychodzi z niego przelew do zewnętrznej firmy, w której automat 24h na dobę robi doładowania.

Jeśli nawet dany bank nie ma obsługi play na własnej stronie, to można skorzystać z oferty innego pośrednika, ważne żeby tylko obsługiwał przelewy z danego banku online (jeśli bank w ogóle ma takie możliwości)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

sp6huk pisze:ale jak jest z E156G czy E160G to nie wiem, a tym bardziej pod Linuxem,
E160 pod 7 i Linuksem bez problemów.

Co do korzystania z internetu sporadycznie (no i zależy ile MB czy GB potrzeba) to dość fajną opcją wg mnie jest Play Fresh.
Po pierwsze karta ważna rok po doładowaniu.
Druga sprawa to pakiety działające w sieci macierzystej i w sieci Plusa (roaming wewnętrzny gdzie Play nie ma zasięgu).
W macierzystej jest 1GB za 25zł, a w całej 500MB za 35zł. Można aktywować dwa pakiety w razie czego i jak jest zasięg macierzysty to leci z 1GB, jak nie ma to z tych 500MB. Jak się jest w ruchu to należy się rozłączyć i połączyć w sieci macierzystej, aby nie liczyło dalej z pakietu 500MB. Nie przełącza się automatycznie między siecią macierzystą a roamingową.
Oczywiście ceny połączeń są bardzo niskie, smsy czy stan darmowy.

Oczywiście Play Fresh tylko do weekendowego, sporadycznego neta. Inaczej lepiej wypadają inne sieci jeśli chodzi o cena/ilość danych.
ODPOWIEDZ