Smartfon a wifi przez Huawei d100
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Smartfon a wifi przez Huawei d100
Proszę o poradę, rzecz dotyczy połączenia się z internetem za pomocą sieci wifi w domu.
Chciałbym zrobić taką rzecz: modem e169 w PLAY podłączony do routera d100, i za jego pomocą połączyć z internetem smartfon samsung i5700.
Problem polega na tym, że telefon wykrywa sieć wifi, po wpisaniu klucza sieciowego łączy się z nią ale nie potrafi nawiązać połączenia z internetem. Modem i router są raczej sprawne, bo właśnie za ich wspólną pomocą piszę w tej chwili ten post (na komputerze; początkowo dokładnie ten sam problem miałem w połączeniu komputera z netem, ale po skonfigurowaniu "na wyczucie" pod adresem http://192.168.1.1 jakoś zatrybiło, chociaż działa trochę wolno, wolniej niż przy bezpośrednim podłączeniu modemu do komputera).
Dodam, że telefon bez problemu łączy się z internetem przez kartę sim oraz przez otwarte wifi (np. McDonalds, a także niezabezpieczona sieć mojego sąsiada - przypuszczam że też jest to zwykły router podłączony do komputera).
Da się coś poradzić?
Chciałbym zrobić taką rzecz: modem e169 w PLAY podłączony do routera d100, i za jego pomocą połączyć z internetem smartfon samsung i5700.
Problem polega na tym, że telefon wykrywa sieć wifi, po wpisaniu klucza sieciowego łączy się z nią ale nie potrafi nawiązać połączenia z internetem. Modem i router są raczej sprawne, bo właśnie za ich wspólną pomocą piszę w tej chwili ten post (na komputerze; początkowo dokładnie ten sam problem miałem w połączeniu komputera z netem, ale po skonfigurowaniu "na wyczucie" pod adresem http://192.168.1.1 jakoś zatrybiło, chociaż działa trochę wolno, wolniej niż przy bezpośrednim podłączeniu modemu do komputera).
Dodam, że telefon bez problemu łączy się z internetem przez kartę sim oraz przez otwarte wifi (np. McDonalds, a także niezabezpieczona sieć mojego sąsiada - przypuszczam że też jest to zwykły router podłączony do komputera).
Da się coś poradzić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Smartfon a wifi przez Huawei d100
Android ma jakieś narzędzia diagnostyczne typu ping?
Dostaje w ogóle adres z routera?
Próbowałeś "odbezpieczyć" swoje WiFi? Tak tylko do testów.
Dostaje w ogóle adres z routera?
Próbowałeś "odbezpieczyć" swoje WiFi? Tak tylko do testów.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Wypróbuj na różnych systemach szyfrowania a także bez szyfrowania. Pewnie tu masz problem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Android swietnie sobie radzi nawet z wpa2, ja bym obstawial problemy z dns albo z przydzielaniem IP. Niestety na androidzie nawet tak podstawowych rzeczy nie mozna podejrzec, chyba ze jest jakis soft do diagnostyki.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Albo router ma filtr na MACach. Albo udostepnia internet tylko dla okreslonych IP. Albo...krystianb pisze:Android swietnie sobie radzi nawet z wpa2, ja bym obstawial problemy z dns albo z przydzielaniem IP.
Ja bym probowal w nastepujacej kolejnosci:
1.) sprawdzic czy router przydziela poprawna konfiguracje
2.) sprawdzic czy na androidzie chodzi www z konfiguracja servera
3.) sprawdzic czy router nie ma poinstalowanych filtrow
http://de.androlib.com/android.screensh ... FEp.u.aspxkrystianb pisze:Niestety na androidzie nawet tak podstawowych rzeczy nie mozna podejrzec, chyba ze jest jakis soft do diagnostyki.
Ewentualnie (jak w kazdym linuxie) konsola i z palca.
Nie pomagam na PW.
Nie mam tego sprzetu, ale zacząłbym od sprawdzenia, czy soft jest aktualny. Update można pobrać tu http://www.dc-files.com/files/huawei/routers/D100/. Na stronie Huawei nie znalazłem infa o tym sprzęcie. Taki los spotyka sprzęty sprzed kilku lat.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
To nie soft, bo mnie z tym routerem wszystko działa co tylko sprawdzałem, samsungi też, a mam dwa.