2 modemy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
2 modemy
Witam jestem posiadaczka internetu iPlus, niedawno odnawiałam umowę i mam modem Huawei E 1750, po za tym mam jeszcze modem NetBox 2. Na tym pierwszym mam zasięg 2 kresek i EDGE, natomiast na NetBox-ie również miałam 2 kreski ale łapało mi 3G I czasami zmieniało się na GPRS... zauważyłam lekką różnice po między działaniem, gdyż przy huawei działa troche szybciej, ale tylko wczytywanie stron, jednak pobieranie plików jest taka sama 5kb/s max do 10 i chiałabym się dowiedzieć czy mam możliwość jakoś zwiększenia zasięgu, lub samej transmisji pobierania plików?
Za pomoc będe bardzo wdzięczna.
Za pomoc będe bardzo wdzięczna.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: 2 modemy
Co za bzdury opowiadasz. NetBox nawet 2 ma tylko edge/gprs. Chyba, że to są jakieś błędy w oprogramowaniu.Amitiel pisze:natomiast na NetBox-ie również miałam 2 kreski ale łapało mi 3G I czasami zmieniało się na GPRS...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Nie opowiadam bzdur... Czytać potrafię więc nie sądzę żebym się myliła. Wyświetlało 3G i tyle na ten temat. A tak w ogóle to mógłbyś odpowiedzieć na resztę pytania, bo nie założyłam tego wątku po to żeby się kłócić.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie ma takiej możliwości.Amitiel pisze:A tak w ogóle to mógłbyś odpowiedzieć na resztę pytania
Netbox nie obsługuje sieci UMTS.
-
Dobra mniejsza z tym.
Jak mogę zwiększyć transfer?
Jak mogę zwiększyć transfer?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Możesz napisać gdzie mieszkasz? Bo obawiam się, że jedyna możliwość to będzie zmiana operatora.Amitiel pisze:Jak mogę zwiększyć transfer?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Mieszkam w Bronowicach. woj Lubuskie, powiat Żarski, gmina Trzebiel, 3 km od przejścia granicznego z Niemcami (Łęknica).
Zmiana operatora raczej nie wchodzi w grę gdyż w tym miesiącu odnawiałam umowę na kolejne 2 lata. A jak sprawdzałam orange, to było jeszcze gorzej bo wcale zasięgu nie miałam. Mieszkam na 2 piętrze więc zasięg powinien być w miarę lepszy. Jak miałam stare oprogramowanie iPlusa to miałam 3-4 kreski zasięgu.
[ Dodano: 2010-08-15, 13:39 ]
jak sprawdzałam na mapie to najbliższa antena UMTS jest oddalona ok 35 km (Żary) ode mnie, natomiast antena GPS jest oddalone o ok 4 km(Łęknica)
Zmiana operatora raczej nie wchodzi w grę gdyż w tym miesiącu odnawiałam umowę na kolejne 2 lata. A jak sprawdzałam orange, to było jeszcze gorzej bo wcale zasięgu nie miałam. Mieszkam na 2 piętrze więc zasięg powinien być w miarę lepszy. Jak miałam stare oprogramowanie iPlusa to miałam 3-4 kreski zasięgu.
[ Dodano: 2010-08-15, 13:39 ]
jak sprawdzałam na mapie to najbliższa antena UMTS jest oddalona ok 35 km (Żary) ode mnie, natomiast antena GPS jest oddalone o ok 4 km(Łęknica)
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Do node B w Żarach jest ok. ~27 km, ale to i tak za daleko,Amitiel pisze:jak sprawdzałam na mapie to najbliższa antena UMTS jest oddalona ok 35 km (Żary)
Do stacji bazowej 2G w Łęknicy, jest ok. ~2,5 km, i właśnie na nią jesteś skazana.Amitiel pisze:natomiast antena GPS jest oddalone o ok 4 km(Łęknica)
-
2,5 km na przełaj tak samo jak do Żar... No więc jak zwiększyć transmisję danych?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Co najwyżej możesz kupić zewnętrzną antenę kierunkową, podłączyć ją do NetBox'a i skierować na najmniej obciążony BTS. A jeżeli chcesz do tego celu wykorzystać Huawei'a E1750, to pozostaje tylko konektor indukcyjny.Amitiel pisze:No więc jak zwiększyć transmisję danych?
-
konektor to jest taki kabel co do modemu się przykleja tak?
a jaka antena najlepsza do modemu huawei?
a jaka antena najlepsza do modemu huawei?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Coś takiego http://allegro.pl/item1194341471_uniwer ... ejony.htmlAmitiel pisze:konektor to jest taki kabel co do modemu się przykleja tak?
Jak miałoby to być do huawei'a, to bierzesz ten konektor + TAKĄ antenę (złącze FME).Amitiel pisze:a jaka antena najlepsza do modemu huawei?
Tu masz aukcję, gdzie kupisz razem konektor i antenę http://allegro.pl/item1179165524_antena ... uawei.html
-
a moglibyście podać mi linka jaki konektor powinien być do huawei?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Pisząc "ten" konektor, miałem na myśli ten u góry (pierwszy link)Amitiel pisze:a moglibyście podać mi linka jaki konektor powinien być do huawei?

-
dzięki
nie zauważyłam tamtego linka 
jeszcze jedno pytanko
Czy ten konektor na prawdę pomoaga?

jeszcze jedno pytanko

Czy ten konektor na prawdę pomoaga?
-
Jeszcze jedno pytanko 
Lepiej używać modemu NetBox2 czy Huawei1750?
No i jaki konektor był by najlepszy do NetBox-a?
[ Dodano: 2010-08-25, 17:06 ]
I jeszcze jedno pytanko
Co zrobić żeby prędkość połączenia była ciągle taka sama. Chodzi mi o to że jak coś ściągam (bez przeglądania stron internetowych) to raz mam 6kb/s a raz 30kb/s, wkurza mnie już to skakanie prędkości. Więc poradźcie mi co mam zrobić żeby prędkość była ciągle taka sama.
Na razie przerzuciłam się na modem NetBoxa bo w Huawei mi się ciągle internet rozłączał.

Lepiej używać modemu NetBox2 czy Huawei1750?
No i jaki konektor był by najlepszy do NetBox-a?
[ Dodano: 2010-08-25, 17:06 ]
I jeszcze jedno pytanko

Co zrobić żeby prędkość połączenia była ciągle taka sama. Chodzi mi o to że jak coś ściągam (bez przeglądania stron internetowych) to raz mam 6kb/s a raz 30kb/s, wkurza mnie już to skakanie prędkości. Więc poradźcie mi co mam zrobić żeby prędkość była ciągle taka sama.
Na razie przerzuciłam się na modem NetBoxa bo w Huawei mi się ciągle internet rozłączał.