Strefa Pierwsza
Potrzebuję router z AP, który po wkręceniu weń anteny panelowej dostarczy Internet do Laptopa1
Strefa Druga
Internet z tegoż routera, kablem jest prowadzony do biura, tam Router Edimaxa rozdziela rozsyła go po biurze i drugim budynku mieszkalnym.
Strefa Trzecia
Na chwile obecną, nie cała jest pokryta sygnałem.
Obecnie routerem jest Pentagram Cerberus Lite, który już chyba swoje odsłużył? - Nie dobrze działa w nim funkcja WiFi. Fabrycznie wyposażony w 2 anteny (jak sądzę jeden moduł i mostek, więc dokładanie dwóch anten na kablach pogarsza zamiast poprawiać zasięg). Nie mniej jednak, podłączenie do Cerberusa kabla antenowego zakończonego anteną powoduje :
1. Laptop 1 (miejsce) ma siłę sygnału - Niska, b. Niska i synchronizuje się na 1-2Mb/s (gdy w Cerb. wymuszę prędkość 54Mb/s, Laptop1 przestaje w ogóle widzieć sieć.
2. Jeśli do Cerberusa podpiąć fabryczne 2 antenki i stać z Laptopem1 przy samym routerze - zasięg jest Znakomity, Prędkość 54 i internet hula.
3. Niespodzianka. Jeżeli do Cerberusa, podłączyć kablem do AP Edimaxa, i AP zostawić w tej samej skrzynce na dole, a antenę od cerberusa podłączyć do tegoż AP, to w miejscu gdzie Laptop1 ma zwykle siłę Niską, b.Niską i 2Mb/s - Nagle Laptopa ma siłę B.Dobrą-Znakomitą, 54Mb/s oraz internet hula.
Router podaje internet kablem do Strefy Drugiej, tam działa właśnie ten przeniesiony na chwilę AP. Teraz moje pytanie - Jak długim kablem sieciowym mogę połączyć tego AP? Czy mogę przenieść AP na skraj Strefy Trzeciej i "sygnał" nie zginie mi w kablu ? Mam na myśli wydłużenie kabla o ok 20m (całe biuro po listwach, suficie, przez jeden pokój i do budynku drugiego). Na chwilę obecną AP stoi przy oknie w Biurze i zasila tam starego PC przez WiFi, oraz zasila Laptopa2 w drugim budynku (biuro jest jakby przybudówką tego budynku).
Tu kolejna ciekawostka. Jeżeli AP przenieść z biura do pomieszczenia które odddziela to właśnie biuro od budynku drugiego, to zasięg w Trzeciej Strefie wcale się nie polepsza, jest wręcz bez zmian, mimo że AP jest przesunięty względem pierwotnego stanu o jakieś 6-7m i tymsamym jest 2 ścianki bliżej ?!
Problem Strefy Trzeciej jest taki, że nie cała jest pokryta zasięgiem. Doszło do takiego stanu, kiedy po jednej stronie stołu w salonie jest zasięg i internet działa, a z drugiej strony tego stołu zasięgu już brakuje. I nawet przybliżenie AP z parapetu biura o wspomniane 6-7m bliżej nie poprawia tego stanu. Zupełnie nie wiem jak sobie z tym poradzić. Myślałem o tym, by przedłużyć kabel, a AP przysunąć nie 6-7m do najbliższej ściany pod sufit, ale dodać właśnie te 20m i przenieść AP aż właśnie do salonu, Sterfy Trzeciej. Ale taka zabawa wiąże się z kosztami, których chcę uniknąć, jeżeli są zbyteczne.
Router ktróym chcę zastąpić Cerberusa to Linksys WRT54GL-EU z DD-WRT, cena z przesyłką 222zł (moja górna granica z przesyłką to właśnie ok 220-230zł)
Do tego planuje kupić kabel (20m) i włącznie kabel od routera do AP będzie miał ok 35-40m (zadziała?)