Jak skonfigurować neostradę z Liveboxe'm i Pentagramem

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fidodido
Specjalista bezprzewodowy-junior

Jak skonfigurować neostradę z Liveboxe'm i Pentagramem

Post autor: fidodido »

Witam
Znajomy ma internet z neostrady do tego telewizje z tpsa. Do netu chce podłączyć dwa komputery stacjonarne poprzeż kabel złączem LAN. Do dyspozycji ma
Livebox'a i routera Pentagrama ADSL P6331-4a. Do Livebox'a do jednego złącza LAN jest podłączony tuner telewizyjny a do drugiego chciałbym podłączyć
Pentagrama i dopiero z tego pentagrama dwa komputery, czy można tak zrobić ?, bo jak tak podłączyłem to na jednym kompie internet chodził bezproblemu a
na drugim nie było neta, ale pingi dochodziły do do routera jak i z jednego do drugiego komputera. Czy mogę tak to zrobić i jak poustawiać żeby to
chodziło lub np. wyrzucić Livebox'a i podpiąć tylko router Pentagrama i do niego komputery i tuner ? jeśli tak to czy będzie to wszystko działało i nie
będzie problemu z aktualizacją tunera.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak skonfigurować neostradę z Liveboxe'm i Pentagramem

Post autor: wojteks »

fidodido pisze:dopiero z tego pentagrama dwa komputery, czy można tak zrobić ?
Tak. W Pentagramie wyłącz DHCP po stronie LAN, kabel od LB podłącz do LAN1, IP Pentagrama po stronie LAN musi być inne niż LB. Pentagram będzie robił tylko za switch/AP w takim przypadku.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
fidodido
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Jak skonfigurować neostradę z Liveboxe'm i Pentagramem

Post autor: fidodido »

wojteks pisze: Tak. W Pentagramie wyłącz DHCP po stronie LAN, kabel od LB podłącz do LAN1, IP Pentagrama po stronie LAN musi być inne niż LB. Pentagram będzie robił tylko za switch/AP w takim przypadku.
W związku z tym że mam do znajomego 40km "wysłaniec" na razie odłączył Livebox i podłączył router i jak na razie wszystko śmiga. Zobaczymy co będzie dalej.
ODPOWIEDZ