Witam
Mam takie pytanie czy jest sens zakupienia anteny dookólnej 9dB do modemu huawei e156g skoro mam moc sygnału -103dB, 16%, CSQ 5, DL: ~0,4 Mb/s (HSDPA) czy coś to da. Wiem jakie są opinie na temat tych anten, ale kierunkowych nie chce kupować ze względu na cenę... jakie mniej więcej osiągi może mieć taka antena - na Allegro spora grupa ludzi ją kupuje...
Pozdrawiam
P.S. Antena stałaby za oknem. Zdjęcie:
Antena
Antena dookólna Orange - czy ma to sens?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena dookólna Orange - czy ma to sens?
Sens jest tylko wtedy, gdy chcesz przenieść punkt "odbioru" sygnału w inne miejsce, np. na dach samochodu.
Osiągi to ma mizerne, może 5 dBi, które zjada w całości cienki kabel.
Osiągi to ma mizerne, może 5 dBi, które zjada w całości cienki kabel.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Antena dookólna Orange - czy ma to sens?
Zadowolony byłbym tak przy 35-40% sygnału. No ale aż tak źle się to sprawuje? do BTS-u nie mam daleko ok.5km (do tego co łączy modem).
Jeszcze mam pytanie czemu ściąga mi sygnał z BTS-u który jest dalej? Do najbliżeszego BTS-u mam jakieś 800m (Orange)
P.S. Przeprowadziłem nowe doświadczenie odnośnie jakości sygnału:
Podłączyłem modem przez długi kabelek USB i modem mogłem położyć za okno. Jakość sygnału bardzo się polepszyła. Info od programu Top_NetInfo Moc sygnału: -85dB,45%, CSQ: 14 czasami nawet sięgało 50% tylko przy antenie w modemie. DL: ~0,57Mb/s.
To ta antena chyba by dała radę, bo chodzi tylko o przeniesienie źródła odbioru sygnału... Co o tym sądzicie?
[ Dodano: 2010-08-25, 19:57 ]
Ktoś pomoże?
Dookoła mnie jest dużo BTS-ów, więc kierunkowa chyba nie byłaby za dobra? Jakby się uprzeć na dookólne to jaką wybrać?
Jeszcze mam pytanie czemu ściąga mi sygnał z BTS-u który jest dalej? Do najbliżeszego BTS-u mam jakieś 800m (Orange)
P.S. Przeprowadziłem nowe doświadczenie odnośnie jakości sygnału:
Podłączyłem modem przez długi kabelek USB i modem mogłem położyć za okno. Jakość sygnału bardzo się polepszyła. Info od programu Top_NetInfo Moc sygnału: -85dB,45%, CSQ: 14 czasami nawet sięgało 50% tylko przy antenie w modemie. DL: ~0,57Mb/s.
To ta antena chyba by dała radę, bo chodzi tylko o przeniesienie źródła odbioru sygnału... Co o tym sądzicie?
[ Dodano: 2010-08-25, 19:57 ]
Ktoś pomoże?
Dookoła mnie jest dużo BTS-ów, więc kierunkowa chyba nie byłaby za dobra? Jakby się uprzeć na dookólne to jaką wybrać?