Router pod dzielenie łącza, multimedia 20mb.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
varq
Początkujący użytkownik forum

Router pod dzielenie łącza, multimedia 20mb.

Post autor: varq »

Poszukuję jakiegoś taniego routera dla Internetu od multimedii który będzie posiadał funkcję QoS. O ile się nie mylę funkcja ta to możliwość dzielenia prędkości łącza między odbiorcami.
Planuję podzielić internet między 3 komputery:

~2 podłączyć pod router poprzez kabel rj45
~1 który łączy się poprzez Wi-fi

Najlepiej byłoby gdyby zostało wybrane coś ze sklepów

www.gral.pl

www.komputronik.pl

Posiadam aktualnie RT-G32 Asusa, który świetnie się sprawdza jako dzielenie łącza, lecz nie posiada wspomnianego wcześniej QoS-a.

Było by naprawdę miło gdyby w ustawieniach owego routera było dzielenie procentowe łącza, oraz łatwa konfiguracja.

Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Router pod dzielenie łącza, multimedia 20mb.

Post autor: zDaleKi »

QoS tak do konca nie zajmuje sie dzieleniem pasma. Mozna go teoretycznie do tego uzyc ale jego pierwotna funkcja jest inna.
Zainteresuj sie routerami na ktore mozna wgrac np. Tomato. Jest tu na forum wiele przykladow takich routerow.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
varq

Przyznam się że lekko zainteresowałem się owym tematem, jednocześnie przyznaje że to pierwsze tego typu moje przygody z zaawansowanym konfigurowaniem routerów.
Zwyczajnie ograniczało się to tylko do ustawiania hasła do sieci, podłączaniem komputerów, jednym słowem najprostsze czynności.

Przeczytałem ten link nie wiem za bardzo jakimi funkcjami różnią się wymienione routery, ale z uwagi na dobre opinie internautów zastanawiam się nad linksysem WRT54GL.

Jak już wyżej wspomniałem potrzebuję routera na którym podzielę pasmo internetowe na 3 komputery oraz kilka urządzeń z wifi.
Jakich jeszcze funkcji mogę się spodziewać po tym linksysie?
Chciałbym móc mieć podgląd na ilośc ściągniętych/przesłanych mb przez poszczególnych użytkowników.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

varq pisze:ale z uwagi na dobre opinie internautów zastanawiam się nad linksysem WRT54GL.
Odświeżona i tańsza wersja: Ovislink WL-1600GL.
varq

Czym są sloty USB umożliwiające podłączenie urządzeń pod router.
Jestem w posiadaniu Devolo dLAN® duo 14mb/s i właśnie on posiada możliwość połączenia usb.
Co to da ? :niepewny:

Albo możliwość zmodyfikowania routera tak żeby można było do niego podłączyć kartę SD (!?)
Daje to jakaś pamięć dodatkową ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

varq pisze:i właśnie on posiada możliwość połączenia usb.
Dokładnie to:

Kod: Zaznacz cały

Ethernet or USB — the choice is yours
Lub usb, możesz połączyć 2 kompy po usb, rozwiązanie raczej beznadziejne. Po ethernet działa jak zwykły kabel, tyle że o bardzo ograniczonej przepustowości.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ