Problem z tpsa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z tpsa
Mam problem z tpsa i już nie wiem jak go rozwiązać. Sytuacja byłaby śmieszna, gdyby nie to, że internet jest mi niezbędny do pracy. Mieszkam na obrzeżach miasta, gdzie nie idzie złapać zasięgu z sieci bezprzewodowej. Jest internet radiowy, ale działa on fatalnie, więcej go nie ma jak jest. Mam domek jednorodzinny około 20 metrów od głównej ulicy na której tpsa ciągnie kabel. Obok mnie jest jeszcze kilkanaście domków. Dowiedzieliśmy się, że tpsa nie opłaca się nam podłączać internetu ani telefonu. Wzdłuż tej ulicy jest internet jeszcze przez kilka kilometrów. Czy mam prawo w ogóle coś wymagać od tpsa w takiej sytuacji ?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z tpsa
Już tyle razy tu i nie tylko na tym forum było pisane - masz prawo wymagać telefonu, faksu oraz wdzwanianego dostępu do Internetu z szybkością co najmniej 42 kbit/s.Rafał44 pisze:Czy mam prawo w ogóle coś wymagać od tpsa w takiej sytuacji ?
To tzw. usługa powszechna.
<<KLIK>>
[ Dodano: 2010-08-26, 16:40 ]
No to może poczekaj, aż go "pociągnie" do końca ?Rafał44 pisze:Mam domek jednorodzinny około 20 metrów od głównej ulicy na której tpsa ciągnie kabel.
Bo jak kabel dopiero tepsa ciągnie, to jak ma niby podłączać abonentów ?
Zamówienie warto złożyć już teraz, TP ma na realizację 10 miesięcy, potem jeśli nadal nie będzie możliwości technicznych, to pewnie zaproponują GSM4F (czyli telefon stacjonarny w oparciu o sieć GSM Centertela).
-
- Stały użytkownik forum
Dzień Dobry , piszę w tym temacie aby nie zakładać nowego , mam podobny problem z TP-sa , od około 2 lat walcze o kabel w moim miejscu zamieszkania , umowa była podpisana po roku - wcześniej Panie w salonie mnie zwodziły i żadna nie raczyła wspomnieć o takiej umowie która zobowiązuje do założenia mi telefony , podpisałem umowe - oczywiście termin się skończył przyjechali ponownie monterzy - nie wiem na co liczyli , że dom się do drogi przybliżył :S , za pierwszym razem (2lata temu+-) stwierdzili , że jes za zimno , tps-a im mało płaci nie będą kopać , na wiosne (w zeszłym roku) po raz drugi pokazali się i stwierdzili , że tpsa nie ma pieniędzy ,a taka inwestycja wyniesie ich 5 tysiecy złotych , w zeszłym tygodniu (po raz 3) pokazali się monterzy i tym razem stwierdzili ,że inwestycja to koszt 1,2 - 1,5 tysiąca złotych (dziwna rozbieżność cen
)
Dzisiaj przyszło pismo oznajmiające iż inwestycja jest zbyt droga blabla bla ... a także o naliczaniu kary umownej 52zł miesięcznie ...
Chciałem nawet na swój koszt przeprowadzić kable jednak oni stwierdzili ,że sami muszą to zrobić , skrzynke mam po 2 strony ulicy + 30 m do domku - paranoja :S
Moje pierwsze pytanie brzmi , czy istnieje jakaś instytucja gdzie mogę złożyć skarge na TP-sa??? ( znajomy kiedys cos wspominał o takiej ale nazwa wypadła mi z głowy ,a na google nic znaleźć nie moge) , czy ktoś juz próbował składać taką skarge i czy to coś w ogóle dało
??
Drugie pytanko , czy jest jakaś strona gdzie moge sprawdzić jakie kable lecą w mojej miejscowości (Śląskie,Romanów 42-260 - pod Częstochową) z tego co wiem ktoś tam w okolicy ma 512 lub 1 mega neostrade zakładaną wieki temu - najlepsze jest to , że jego dom jest jeszcze dalej niż mój od drogi (50-60m)
Zależy mi nawet na 1mega bo z OFP na limicie 3gb to jedynie update windowsa i antywirusa moge sciągnąć :S
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-09-22, 17:20 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>

Dzisiaj przyszło pismo oznajmiające iż inwestycja jest zbyt droga blabla bla ... a także o naliczaniu kary umownej 52zł miesięcznie ...
Chciałem nawet na swój koszt przeprowadzić kable jednak oni stwierdzili ,że sami muszą to zrobić , skrzynke mam po 2 strony ulicy + 30 m do domku - paranoja :S
Moje pierwsze pytanie brzmi , czy istnieje jakaś instytucja gdzie mogę złożyć skarge na TP-sa??? ( znajomy kiedys cos wspominał o takiej ale nazwa wypadła mi z głowy ,a na google nic znaleźć nie moge) , czy ktoś juz próbował składać taką skarge i czy to coś w ogóle dało

Drugie pytanko , czy jest jakaś strona gdzie moge sprawdzić jakie kable lecą w mojej miejscowości (Śląskie,Romanów 42-260 - pod Częstochową) z tego co wiem ktoś tam w okolicy ma 512 lub 1 mega neostrade zakładaną wieki temu - najlepsze jest to , że jego dom jest jeszcze dalej niż mój od drogi (50-60m)
Zależy mi nawet na 1mega bo z OFP na limicie 3gb to jedynie update windowsa i antywirusa moge sciągnąć :S
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-09-22, 17:20 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-09-22, 16:20 przez Tesshu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
www.uke.gov.pl - ale na co Ty się chcesz skarżyć, skoro TP wypełnia swe ustawowe obowiązki, w tym wypłaca odszkodowanie za brak usługi powszechnej...Tesshu pisze:Moje pierwsze pytanie brzmi , czy istnieje jakaś instytucja gdzie mogę złożyć skarge na TP-sa???
[ Dodano: 2010-09-22, 19:36 ]
Partycypacja w kosztach to opcja obecnie zarezerwowana tylko dla abonentów "firmowych".Tesshu pisze:Chciałem nawet na swój koszt przeprowadzić kable jednak oni stwierdzili ,że sami muszą to zrobić
[ Dodano: 2010-09-22, 19:39 ]
Pogadać z monterami, najlepiej starej daty - jedynie oni znają topografię sieci w danej okolicy, i mogą stwierdzić, czy rzeczywiście jest BMT (a pewnie jest, bo z samymi przyłączami teraz nie mam problemów - robią jak trzeba, wiem to po sobie i po czterech innych lokalizacjach, w których po kilku latach czekania w końcu Tepsa zainwestowała).Tesshu pisze:Drugie pytanko , czy jest jakaś strona gdzie moge sprawdzić jakie kable lecą w mojej miejscowości (Śląskie,Romanów 42-260 - pod Częstochową)