Business Everywhere Standard + ED77 + Antena kierunkowa

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

Business Everywhere Standard + ED77 + Antena kierunkowa

Post autor: lukaszsz15 »

Witam
to moj pierwszy post na tym forum, wiec z gory sorry za ewentualne bledy.
wczoraj zamowilem Business Everywhere Standard w Orange z modemem ED 77, jednak z internetu będę korzystał w większości na wsi, więc chcę zamówić antenę kierunkową na allegro: http://allegro.pl/item104509993_104509993.html
Mam pytanie od miejsca w którym będę miał modem do miejsca na balkonie gdzie bedzie wisiala antena jest 19~20 metrów. czy ta długość kabla nie wpłynie negatywnie na transmisję??
W miejscu gdzie będzie wisiała antena na telefonie mam 4/6 kresek w telefonie, do BTS'a oferującego EDGE mam ok. 8 km.
pozdrawiam i licze na szybka odpowiedz :D
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Business Everywhere Standard + ED77 + Antena kierunkowa

Post autor: Tomekłódź »

No taka długość kabla z jakim jest sprzedawana ta antena może już być troche za dużo ale poczekaj aż się mądrzejsi wypowiedzą.

A co do anteny to sprawdź czy za tym BTS-em nie masz jakiegos innego żebyś się czasami nie przestrzelił i nie łapał jakiegoś jeszcze innego, bo ta antena jest dość mocna.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

lukaszsz15 pisze:...wczoraj zamowilem Business Everywhere Standard w Orange z modemem ED 77, jednak z internetu będę korzystał w większości na wsi, więc chcę zamówić antenę kierunkową...
Witamy na forum,

Na początek zaczekaj z tym kupnem anteny, a tym bardziej kierunkowej. Jak ju dostaniesz modem, zainstaluj wszystko, uruchom i wtedy sprawdź, jaki masz zasięg na modemie. Jeśli zasięg jest powyżej 60%, to daj sobie spokój z antenką kierunkową. Ja jestem w chwili pisania tego posta na wsi, mam 2 kreski zasięgu i antenkę dookólną. Internet działa bez zarzutów. Nie zrywa połączeń, ani nic w tym stylu. Zanim zdecydujesz kupić natenę kierunkową napisz jaki masz zasięg i ewentualnie, czy nie ma więcej BTSów w pobliżu z EDGE.
Back to the Future ;)
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

Ok, poczekam z kupnem anteny, dzis dzwonili do mnie z orange, bo zamawialem BE przez telefon, zeby potwierdzic zamowienie, a kuriera z paczką mam sie spodziewac we wtorek.
pozdrawiam
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

Mam jeszcze takie pytanko:
Praktycznie zawsze zanim dojade do domu na wies, jestem w miescie i nie mam za bardzo dostepu do kompa. czy po przelozeniu karty sim od Business Everywhere, bede mogl korzystac z internetu przez sam telefon (Siemens CX65) w ramach abonamentu?
pozdrawiam
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

lukaszsz15 pisze:... czy po przelozeniu karty sim od Business Everywhere, bede mogl korzystac z internetu przez sam telefon (Siemens CX65) w ramach abonamentu?
Nie wiem jak to dokładnie jest z APN na wap w Orange, ale możesz ustawić APN www.orange.pl i na pewno będzie wszystko ok. Bedziesz mógł korzystać z neta przez ryczałt.
Back to the Future ;)
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

Witam
Wczoraj dostałem paczkę kurierem, zainstalowalem, podlaczylem i teraz pora opisac co i jak. :D
Wiec transfer sredni mam ok. 9,5 - 10 KB/s = 76 - 80 kb/s. (testowane na kilka sposobow)
Mam 3 kreski zasiegu na 7. Polaczenie jest w miare stabilne.
Moze kupic taka antene?: http://allegro.pl/item106942740_antena_ ... _es75.html , a moze zostawic tak jak jest.
Czy osiagajac takie predkosci to lapie mi juz EDGE, czy to jeszcze jest przez GPRS?
Czekam na opinie
pozdrawiam :D
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Ta antenka nie jest jakaś rewelacyjna. Lepiej poszukaj aukcji za około 60zł, gdzie masz dwa baty z podstawką. Tam masz większy zysk, przy tym wiekszym bacie przynajmniej.
Back to the Future ;)
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

Pomocy!
Siedziałem na EDGE troche ponad godzine i nagle strony przestały sie otwierac, pomyslalem ze <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nic nie musze w necie robic wiec sie rozlaczylem. kiedy po minucie chcialem sie polaczyc, caly czas wyskakuje komunikat o bledzie.
Log z modemu:
[ 31/05/2006 21:26:04 ] | ERROR | Function RASCS_ConnectDevice failed 678: (Komputer zdalny nie odpowiedział. W celu uzyskania dalszej pomocy kliknij przycisk Więcej informacji lub wyszukaj wyświetlony numer błędu w Pomocy i obsłudze technicznej.).
co mam zrobic?? czy juz wcale nie bedzie dzialac?? jesli ma nie dzialac to czy moge jeszcze zerwac umowe? (w tp jest chyba jakos 10 dni od podpisania moze w tym tez).
dzwonilem do BOK i powiedzieli ze to sprawdza. ale nawet jak nie ma zasiegu EDGE to chyba powinno lapac GPRS, nie?
pomozcie
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

@lukasz15 - spokojnie.

Na początek napisz jaki masz modem. U mnie to wygląda na to, że wystarczy żebyś wyjął na chwilę modem. Ewentualnie jak nie zadziała, to wyjmij modem, zrestartuj kompa i od nowa włóż modem. Powinno działać.
Back to the Future ;)
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

ok, sorry. szczerze mowiac troche spanikowalem bo mialem juz kilka przykrych doswiadczen z zalatwianiem internetu. jakis czas temu odlaczylem wszystkie kable w modemie i kompie od modemu i <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> dziala, zlapalo mi nawet 4 kreski zasiegu.
tak jeszcze spytam na koniec: czy na rachunku szczegolowym (jesli <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> bedzie przychodzic) beda wszystkie serwery ktore odwiedzalem wyszczegolnione czy ogolnie ze tylko polaczenie z apn. www.orange.pl?
dzieki Szadzik za pomoc i wskazowki :D
pozdrawiam

EDIT: a co powiecie o tej antenie http://allegro.pl/item105953524_modem_e ... ratis.html
BartoszB_1987
Początkujący użytkownik forum

Antenka

Post autor: BartoszB_1987 »

Zakupiłem ww przez ciebie antenke. Wczoraj dotarła. Niestety po podłączeniu jej do modemu i postawieniu w tym samym miejscu co wcześniej stał modem (parapet) zasiąg nie został zwiękczony. Dopiero po ustawieniu antenki na samym szczycie mojego domu od strony, z której jest nadajnik dało maxa. Na twoim miejscu bym sie zastanowił nad jej kupnem, ma zdecydowanie za krótki kabel (jak na moje potrzeby). Proponuje rozejrzeć się jeszcze trochę na forum i poradzić specjalistów.

ps. prędkość cały czas bez zmian 24kbps, oczywiście antenka na parapecie :cry: bo dach odpada w mojej sytuacji,

Pazdro
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Antenka

BartoszB_1987 pisze:Niestety po podłączeniu jej do modemu i postawieniu w tym samym miejscu co wcześniej stał modem (parapet) zasiąg nie został zwiękczony.
Zasięg nie musi być większy, wystarczy, że będzie dużo stabilniejszy. Ja na zwykłej antence od mojego modemu mam 2 kreski a na dookólnej też 2 kreski. Jak na zwykłej połączę się z internetem i włączę ściąganie danych, to od razu zwiecha. Jak na dookólnej zrobię to samo, to działa stabilnie bez zwiech (mowa o miejscu, gdzie jeżdżę na weekendy czasami na wieś).

BartoszB_1987 pisze:ps. prędkość cały czas bez zmian 24kbps, oczywiście antenka na parapecie :cry: bo dach odpada w mojej sytuacji,
Pazdro
Jesli miałeś 24KBps, to niepotrzebnie kupowałeś antenę. Chyba że transfer był bardzo niestabilny. 24Kbps to standardowy transfer w technologii EDGE, nie licz na 30KBps non-stop, a nawet w ogóle. BTS nie jest wykorzystywany tylko przez Ciebie i musi przeznaczać trochę pasma na rozmowy, a nie wszystko tylko na przesył danych.

lukaszsz15 pisze: tak jeszcze spytam na koniec: czy na rachunku szczegolowym (jesli <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> bedzie przychodzic) beda wszystkie serwery ktore odwiedzalem wyszczegolnione czy ogolnie ze tylko polaczenie z apn. www.orange.pl?
dzieki Szadzik za pomoc i wskazowki :D
Na rachunku szczegółowym będzie tylko apn www.idea.pl.

Proszę bardzo :).
Back to the Future ;)
BartoszB_1987

Nie znam się na tym zbyt dobrze, dlatego mogą być pewne nieścisłości. Mój internet chodzi z prędkością 24kilobity (tak jak np neostrada jest 128,256,512) na sekundę, pliki ściągam z prędkością 2-3 kilobajtów na sekundę. Nie wiem, czy dobre jednostki stosuje. Wg mojego trybu myślenia to do 54 kilobitów na sekundę jeszcze jest gprs, a powyżej EDGE. Jeżeli możesz to sprostuj mój chory tok myślenia, żebym w końcu wiedzał jak się komunikować z ludzmi.

ps. jakbym pliki ściągał z prędkością 24 kilobajtów\s to bym był szczęśliwy, bo o to ci chyba chodziło
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

Witam!
Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> wstrzymałem się z kupnem anteny. Transfer mam czasem nawet 14 KB/s (kilobajty :D ), i rzadko spada ponizej 5 KB/s. Jak jestem w miescie to srednio 20 KB/s 8) . Co do zasiegu to srednio lapie 4 kreski, a czasem nawet 5, wiec nie jest zle.
Najbardziej tylko martwi mnie to ze dluzszy czas nie mialem neta i odkad tydzien temu kupilem aktywacje w Orange, to chyba 8 godzin dziennie chodził emul i cały czas cos ciągłem z neta. W kazdym razie jeszcze nie obcieli mi transferu :wink: . Czy orange pilnuje tego tak samo dokładnie jak plus ??
Mój internet chodzi z prędkością 24kilobity
Moze tobie obcieli transfer o przekroczeniu limitu :?:
Pozdrawiam i dzieki za pomoc wszystkim. :)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

BartoszB_1987 pisze:ps. jakbym pliki ściągał z prędkością 24 kilobajtów\s to bym był szczęśliwy, bo o to ci chyba chodziło
Wiertzyć mi się nie chciało, że masz 24kbps i że się pomyliłeś w jednostkach. Skoro masz taki transfer, znaczy że albo nie masz zasięgu EDGE, albo co bardziej prawdopodobne tną Ci transfer. Zaczekaj do nowego okresu rozliczeniowego i sprawdź wtedy, jakie będziesz miał prędkości. Jeśli się nie zmienią, dzwoń do BOK i spytaj, czemu takie słabe masz transfery.
Back to the Future ;)
BartoszB_1987

na 100% nie obcieli mi transferu, nie sciagalem zadnych wiekszych plików i mam neta dopiero tydzień jak by 200Mb bylo sciagniete to bym sie zdziwil. I male ptytanko czy od predkosci lacza zalezy także ping???
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

BartoszB_1987 pisze:na 100% nie obcieli mi transferu
No to dzwoń do nich i im daj w kość, czemu u Ciebie taki transfer słaby. Za co płacisz itd.
BartoszB_1987 pisze:I male ptytanko czy od predkosci lacza zalezy także ping???
Ogólnie rzec biorąc to nie. Jednak na GPRS/ EDGE pingi są duże, trochę ograniczenie technologii, trochę chęci naszych operatorów.
Back to the Future ;)
flamaster91

ED77 + ANTENA ZEWNETRZNA 14 dB = KLOPOT??

Post autor: flamaster91 »

WITAM!
MAM PRZYKRY PROBLEM Z ANTENA ZEWNETRZNA DO MODEMU ED77. OTOZ PO PODLACZENIU PROGRAM EDGE DIALER WYKRYWA MI MODEM WSZYSTKO JEST W PORZADKU, SUPER ZASIEG MAM ZWIEKSZONY O 2 KRESKI ALE PODCZAS PROBY LACZENIA Z INTERNETEM PROGRAM WYSWIETLA KOMUNIKAT : "BRAK INFORMACJI O OPERATORACH GSM". Z ZWYKLA ANTENA JEST WSZYSTKO W PORZADKU. A TU MI TYLKO POKAZUJE ZASIEG I TEN KOMUNIKAT. POMOZCIE!!!! Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC I CZEKAM.. :cry:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Po pierwsze nie pisz dużymi literami bo na forum się nie krzyczy.
Jakiej tej anteny używasz.Kierunkowej,do okólnej?Może gdzieś przewód masz uszkodzony i po podłączeniu modem gubi zasięg.Pociągnij ze strony
http://www.tl2000.com.pl/ed77/ najnowsze oprogramowanie do modemu.Powinno ci pomóc.
flamaster91

ED77 + ANTENA ZEWNETRZNA 14 dB = KLOPOT??

mam antene kierunkowa zewnetrzna yagi 14 dB... probowalem z tym przewodem ale nic nie dalo. najnowszy soft tez nie pomaga...
flamaster91

usp... sorka. poprawka. antena zadzialala!!:D ale na tej standardowej antence mialem 1, 2, lub 3 kreski a teraz mam 2;( dlaczego?? ma ktos jakies wzkazuwki dla mnie by jakos polepszyc ten zasieg?? mialem nadzieje ze wzrosnie a tu lipa to samo... pomozcie ludzie...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ustaw ją prawidłowo w kierunku BTSa i problem z głowy.
Przejżyj ten wątek:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3571
flamaster91

wlasnie o to chodzi ze celowalem we wszystkie cztery nadajniki wokol mnie i to samo... zasiegu nie mam powyzej 2 kresek.. a chyba tak nie powinno byc nie?? ta antena ma zysk 14 dB i mam do niej 13 metrow kabla... moze to jest przyczyna slabego zasiegu?? a staralem sie celowac jak najdokladniej...
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

w takim układzie albo coś nie łączy. Sprawdz dobrze wtyczki kabelki itp. Ewentualnie sprawdz czy sam kabel nie jest peknięty.
flamaster91

wlasnie do zlaczen sie odrazu dorwalem... i kabel tez przejrzalem i wszystko wyglada w porzadku... heh. ja to mam zezowate szczescie...
bio5

jaką masz orientacyjnie odległość do nadajników :?: :?:
flamaster91

ok. 5, 7, 10, 13 km...
bio5

Skoro sprawdziłeś wszystkie kabelki, wtyczki itp i sytuacja ciągle występuje, to albo źle celujesz w nadajnik, albo coś nie tak z samą anteną.
ODPOWIEDZ