Modem vs Operator
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem vs Operator
Witam!
Potrzebuję zakupić modem na USB i w związku z tym mam kilka pytań.
1.Czy mogę kupić dowolny modem (oczywiście odblokowany) wsadzić kartę, skonfigurować i cieszyć cię internetem ?
Czy trzeba dobrać konkretny model modemu pod operatora.
2. Czy jak zakupię jakiś używany modem np. z O2, T-Mobile lub Vadafone to będzie on miał zainstalowane jakieś specyficzne oprogramowanie od danego operatora czy będzie tam soft od producenta modemu ? I czy ma to znaczenie ?
3. Czy ma sens kupowanie zewnętrznej anteny ale takiej małej którą postawimy na biurku obok laptopa ? Czy o dużo ona zwiększy siłę sygnału ? Np. TAKA
Chodzi o to że na co dzień mieszkam w UK ale co jakiś czas wpadam do Polski na tydzień lub dwa i potrzebuję mieć internet.
Na tutejszym eBay'u mogę kupić taki modem od 10 do 20 funtów i plan jest taki aby zakupić tu modem a w Polsce kupić kartę (Play).
Modem potrzebuję dla dwóch operatorów w Polsce Play a w UK O2
Potrzebuję zakupić modem na USB i w związku z tym mam kilka pytań.
1.Czy mogę kupić dowolny modem (oczywiście odblokowany) wsadzić kartę, skonfigurować i cieszyć cię internetem ?
Czy trzeba dobrać konkretny model modemu pod operatora.
2. Czy jak zakupię jakiś używany modem np. z O2, T-Mobile lub Vadafone to będzie on miał zainstalowane jakieś specyficzne oprogramowanie od danego operatora czy będzie tam soft od producenta modemu ? I czy ma to znaczenie ?
3. Czy ma sens kupowanie zewnętrznej anteny ale takiej małej którą postawimy na biurku obok laptopa ? Czy o dużo ona zwiększy siłę sygnału ? Np. TAKA
Chodzi o to że na co dzień mieszkam w UK ale co jakiś czas wpadam do Polski na tydzień lub dwa i potrzebuję mieć internet.
Na tutejszym eBay'u mogę kupić taki modem od 10 do 20 funtów i plan jest taki aby zakupić tu modem a w Polsce kupić kartę (Play).
Modem potrzebuję dla dwóch operatorów w Polsce Play a w UK O2
Pozdrawiam - lolekbass
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem vs Operator
Ad 1) Dowolny modem będzie ok.
Ad 2) Może mieć brandowany soft producenta modemu. Ale nikt nie zmusza cię do używania właśnie jego. Poza tym sporo (większość) modemów można zdebrandować.
Ad 3) Raczej nie ma sensu.
Ad 2) Może mieć brandowany soft producenta modemu. Ale nikt nie zmusza cię do używania właśnie jego. Poza tym sporo (większość) modemów można zdebrandować.
Ad 3) Raczej nie ma sensu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak.lolekbass pisze:1.Czy mogę kupić dowolny modem (oczywiście odblokowany) wsadzić kartę, skonfigurować i cieszyć cię internetem ?
Czasem ma znaczenie. Dobrze zrobić debranding modemu czyli wgrać oryginalny soft producenta i nie powinno być problemu.lolekbass pisze:będzie on miał zainstalowane jakieś specyficzne oprogramowanie od danego operatora czy będzie tam soft od producenta modemu ? I czy ma to znaczenie ?
Najprościej teraz zrobić to z Huawei i pewnie o taki modem Ci chodzi jak taki tani.
Trzymaj się z daleka od modemów ZTE.
Potem robisz profile połączenia dla operatorów i śmiga.
-
Dzięki za odpowiedź Panowie.
Pierwszy raz w życiu pisząc na forum otrzymałem tak szybko konkretną odpowiedź - szok
Wracając do tematu.
Modemy ZTE też mi się wydają jakieś dziwne w sumie najwięcej pozytywnych opinii naczytałem się o Huawei i pewnie na któryś z nich się zdecyduję.
Biorąc pod uwagę że w ciągu roku modemu będę używał maź 4tyg chyba nie ma sensu kupować jakiegoś wypasionego modelu.
Jeszcze raz dzięki
Pierwszy raz w życiu pisząc na forum otrzymałem tak szybko konkretną odpowiedź - szok
Wracając do tematu.
Modemy ZTE też mi się wydają jakieś dziwne w sumie najwięcej pozytywnych opinii naczytałem się o Huawei i pewnie na któryś z nich się zdecyduję.
Biorąc pod uwagę że w ciągu roku modemu będę używał maź 4tyg chyba nie ma sensu kupować jakiegoś wypasionego modelu.
Jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam - lolekbass
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Huawei mają najlepszą cenę do jakości i supportu ze strony producenta.lolekbass pisze:Modemy ZTE też mi się wydają jakieś dziwne w sumie najwięcej pozytywnych opinii naczytałem się o Huawei i pewnie na któryś z nich się zdecyduję.
Starczy np. E160, E169 lub już z uploadem wyższym bo do 2Mb/s, E122.lolekbass pisze:Biorąc pod uwagę że w ciągu roku modemu będę używał maź 4tyg chyba nie ma sensu kupować jakiegoś wypasionego modelu.
W Play jednak jest internet z dowloadem do 1Mb/s, a uploadem do 0.384Mb/s.
Nie wiem jak w UK o2.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Co do samego oprogramowania do łączenia się z internetem, to wypróbuj także nasze oprogramowanie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> Ma sporo ciekawych i użytecznych funkcji.lolekbass pisze:2. Czy jak zakupię jakiś używany modem np. z O2, T-Mobile lub Vadafone to będzie on miał zainstalowane jakieś specyficzne oprogramowanie od danego operatora czy będzie tam soft od producenta modemu ? I czy ma to znaczenie ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Na pewno wypróbuje jak tylko zakupię jakąś kartę - dzięki
Pozdrawiam - lolekbass