Łapanie 3G

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michal255
Początkujący użytkownik forum

Łapanie 3G

Post autor: michal255 »

Witam. Jestem nowy na forum, czytałem troche FAQ i się trochę dowiedziałem ogólnych informacji. Otóż, mam antenę kierunkową 13 db i zamontowana jest ona na dachu mojego domu. Około 500-900 m od domu, koło szkoły na boisku jest 3G. Więc przy montażu anteny myślę sobie że skieruję ją w stronę tego boiska. Ale 3G brak. Obróciłem antenę wokół masztu ale 3G dalej brak. Moje pytanie brzmi: czy w routerze/modemie trzeba coś przestawić, żeby zaczęło 3G ściągać? Aktualnie posiadam full zasięg EDGE. Dodam, że mam modem HUAWEI E160G, który jest wpięty do routera z ERY: HUAWEI D100.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.

EDIT:
Kiedyś miałem modem HUAWEI E220 i transfer przy ściąganiu plików był w okolicach 20 kb/s, po zamontowaniu nowego sprzętu (Huawei E160G + D100) też szło w okolicach 20 kb/s a teraz jest po prostu tragedia. Transfer nie przekracza 8 kb/s :zdziwko: . Co może być przyczyną?
Ostatnio zmieniony 2010-09-05, 07:27 przez michal255, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Łapanie 3G

Post autor: ja.michal »

Jesteś pewien, że to stacja 3G?
Nie masz może włączonego wymuszania GSM ustawionego?

Prędkości takie małe to może limit przekroczony?
michal255

Tak, na_pewno to stacja 3G bo gadałem na lekcji z kolegą przez wideorozmowy :D

Co do tego wymuszania GSM, to nie za bardzo wiem, gdzie się to przestawia. Mógłbyś dać mi parę wskazówek?

Limit na pewno nie przekroczony. Mam wykupiony pakiet 12 GB więc to chyba wystarcza na miesiąc. No chyba że pakiet ten jest na całe dwa lata ale to chyba nie możliwe...
Ostatnio zmieniony 2010-09-05, 07:28 przez michal255, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

michal255 pisze:Co do tego wymuszania GSM, to nie zabardzo wiem, gdzie się to przestawia. Mógłbyś dać mi parę wskazówek?
Ogólnie to w komputerze przestawić lepiej w ustawieniach w programie Mobile Partner.
michal255 pisze:Limit na pewno nie przekroczony. Mam wykupiony pakiet 12 GB więc to chyba wystarcza na miesiąc.
Różnie bywa. ;)

Możesz podać lokalizację gdzie to ma być? I jaką masz antenę? Może antena jest uszkodzona, albo przewód?
michal255

A więc tego programu nie mam, bo do mojego modemu dostałem jakiś tam program "Blueconnect" ale ściągnę go z neta i zobaczymy. Na Internecie dużo nie siedzę, ze względu na jego prędkość, więc na pewno nie przekroczyłem tych 12 GB.

Lokalizacja... Łąkta Górna, mała wieś leżąca koło Bochni (20 km). Dodam, że ostatnio przejeżdżałem przez Limanową (do niej też jest 20 km) i na telefonie chwyciło mi HSDPA. Antena na pewno nie jest uszkodzona, kabel też nie, gdyż jak na routerze pokazuje mi mały sygnał, podepnę antenę to po kilku sekundach sygnał jest na full. A antena jest firmy DIPOL, 13 db. Tyle na razie mogę o niej powiedzieć, bo co do reszty to muszę znaleźć pudełko. Więc resztę dopiszę potem.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

michal255 pisze:(do niej też jest 20 km) i na telefonie chwyciło mi HSDPA.
20 km to za dużo. Innego noda nie masz w pobliżu?
michal255

Wystarczyłoby mi jakbym tylko chwycił 3G, do którego jak wcześniej wspomniałem mam ok. 500-900 m. Zaraz zobaczę na to wymuszanie GSM, czy mam włączone. Dodam jeszcze, że czasem na telefonie pokazuje mi 3G ale jest brak zasięgu.

EDIT

Gdy ustawiam na wymuszanie 3G to też nie ma zasięgu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

michal255 pisze:Dodam jeszcze, że czasem na telefonie pokazuje mi 3G ale jest brak zasięgu.
To znaczy, że szuka stacji.
michal255 pisze:Gdy ustawiam na wymuszanie 3G to też nie ma zasięgu.
W takim razie nie ma 3G w tej lokalizacji, albo jest coś nie tak ze stacją bazową.
michal255

http://allegro.pl/antena-kierunkowa-13- ... 83753.html

To moja antena. Oceń, czy da się jeszcze coś z tym sygnałem zrobić.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ta antena się nie nadaje do 3G w Erze, Plusie, Orange i Play. Jedynie w Cyfrowym Polsacie.
Jest ona na pasmo 900MHz.
Jak chcesz 3G to musisz antenę zmienić.
ODPOWIEDZ