Internet Wi-Fi w bloku.
Moderator: Moderatorzy
- ywis
- Użytkownik forum
Internet Wi-Fi w bloku.
Witam,
przyszedł czas na skorzystanie z Waszej pomocy. Konkretnie chodzi o fakt przejścia na bezprzewodowy internet. Obecnie wszystko jest połączone za pomocą kabli, tzw. sieć LAN.
U siebie w domu mam "centralę", tzn. stoi modem + router/switch, który rozprowadza sygnał do 5 innych komputerów, które są podpięte do sieci.
Tak jak napisałem powyżej, przyszedł czas na przesiadkę bezprzewodową, czyli chcemy wszystko zrobić tak, aby chodziło Wi-Fi, zero kabli z centrali (czyli ode mnie z domu) do klienta, który jest podpięty obecnie na kablu do switcha, aby odbierał sygnał.
Będę wdzięczny jeśli podacie mi propozycje jak to zrobić, rozwiązać oraz podacie przykładowe ceny urządzeń jakie trzeba zakupić poparte linkami z Allegro, bo tam będę kompletował cały sprzęt.
Pozdrawiam,
Piotr
przyszedł czas na skorzystanie z Waszej pomocy. Konkretnie chodzi o fakt przejścia na bezprzewodowy internet. Obecnie wszystko jest połączone za pomocą kabli, tzw. sieć LAN.
U siebie w domu mam "centralę", tzn. stoi modem + router/switch, który rozprowadza sygnał do 5 innych komputerów, które są podpięte do sieci.
Tak jak napisałem powyżej, przyszedł czas na przesiadkę bezprzewodową, czyli chcemy wszystko zrobić tak, aby chodziło Wi-Fi, zero kabli z centrali (czyli ode mnie z domu) do klienta, który jest podpięty obecnie na kablu do switcha, aby odbierał sygnał.
Będę wdzięczny jeśli podacie mi propozycje jak to zrobić, rozwiązać oraz podacie przykładowe ceny urządzeń jakie trzeba zakupić poparte linkami z Allegro, bo tam będę kompletował cały sprzęt.
Pozdrawiam,
Piotr
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet Wi-Fi w bloku.
ywis, nie bardzo rozumiem cel ćwiczenia. Chcecie się uwstecznić?
- ywis
- Użytkownik forum
Nie, może źle wytłumaczone, mamy wszystko na kablach teraz zrobione, a chcemy przejść na Wi-Fi, bo kable z bloku muszą zostać usunięte do ocieplenia, więc już później nam się tego nie będzie chciało znowu zakładać (tych kabli), stąd pomysł, aby przejść na Wi-Fi.Jo_gurt pisze:ywis, nie bardzo rozumiem cel ćwiczenia. Chcecie się uwstecznić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raczej niezbyt dobry pomysł. Tzn można by się pobawić w jakiegoś WDSa, ale dalej niż dwa szczeble hierarchii to przestanie działać. Także IMO raczej zły pomysł, szczególnie jeśli ludzie za to płącą.
- ywis
- Użytkownik forum
No płacą, za darmo nic nie ma. To nie ma żadnego rozwiązania, aby obejść kable, bo myślałem po prostu o routerze Wi-Fi, dać od niego antenkę na zewnątrz bloku i niech każdy u siebie zamontuje antenkę i niech ciągnął sygnał, zablokować WEP-em i dziękuję. Ale czy to właśnie tak działa, to nie wiem, nie siedzę w tej branży i nie mam pojęcia, stąd moje dywagacje w tym temacie i prośba o pomoc, bo coś trzeba zrobić.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raczej nie będzie to dobrze działać. Tzn. trzeba by oględziny zrobić terenu, ale takie coś to do max 5-6 użytkowników.ywis pisze:myślałem po prostu o routerze Wi-Fi, dać od niego antenkę na zewnątrz bloku i niech każdy u siebie zamontuje antenkę i niech ciągnął sygnał,
- ywis
- Użytkownik forum
Dokładnie jest nas wszystkich 5 + jaJo_gurt pisze:Raczej nie będzie to dobrze działać. Tzn. trzeba by oględziny zrobić terenu, ale takie coś to do max 5-6 użytkowników.

Najdalszy użytkownik mieszka ode mnie dalej o 4 klatki, dwóch mieszka w tej co ja, kolejny dwie klatki dalej i jeszcze jeden 3 klatki dalej.
A forma radiowa?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ywis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
I udałoby się ustawić antenkę na zewnątrz tak, żeby wszyscy ją "widzieli"?
- ywis
- Użytkownik forum
W jakim sensie "żeby wszyscy ją widzieli"? Myślałem o dookólnej antence, aby każdy mógł odebrać sygnał, bo jak wezmę panelową, to już jest problem, bo nastawie na jeden kierunek i pozamiatane.Jo_gurt pisze:I udałoby się ustawić antenkę na zewnątrz tak, żeby wszyscy ją "widzieli"?
Ostatnio zmieniony 2010-09-06, 11:44 przez ywis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jasne, ale to wszystko ma działać przez ściany?ywis pisze:Myślałem o dookulnej antence, aby każdy mógł odebrać sygnał,
- ywis
- Użytkownik forum
To ma działać na tej zasadzie, że ode mnie sygnał pójdzie przez dookulną, a osoby, które ode mnie będą brały sygnał ściągną go sobie przez swoje antenki podpięte do sieciówek Wi-Fi, antena będzie miała za zadanie wzmocnić im ten sygnał. O coś takiego mi chodzi..., bo wiem, że bez anten to ani rusz, aby przez ściany szło.Jo_gurt pisze:Jasne, ale to wszystko ma działać przez ściany?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ywis, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nawet z antenami przez ściany nie pójdzie. Musisz antenę nadawczą na zewnątrz dać na jakimś wysięgniku (może być dookólna) i odbiorcy muszą dać jakieś antenki panelowe skierowane na Twoją antenę. Starczą małe anteny 8dBi przy niezbyt długich kablach antenowych.ywis pisze:bo wiem, że bez anten to ani rusz, aby przez ściany szło.
Nie pomagam na PW!
- ywis
- Użytkownik forum
O tym właśnie mówię, dlatego też pytam, aby poprzeć to linkami z Allegro, bo wiem że bez anten to przez ściany nie pójdzie.wojteks pisze:Nawet z antenami przez ściany nie pójdzie. Musisz antenę nadawczą na zewnątrz dać na jakimś wysięgniku (może być dookólna) i odbiorcy muszą dać jakieś antenki panelowe skierowane na Twoją antenę.
- wojteks
- *** Administrator ***
Z antenami też nie pójdzie przez ściany.ywis pisze:bo wiem że bez anten to przez ściany nie pójdzie
Nie pomagam na PW!
- ywis
- Użytkownik forum
To jakieś inne rozwiązania macie? Czy nie można tego rozwiązać w inny sposób aniżeli kable?
-
- Użytkownik forum
Hmm...musisz mieć świadomość, że przejście na radyjko spowoduje pogorszenie się jakości świadczonych przez Ciebie usług, skaże klientów na dodatkowe koszty (antena, karta wi-fi) oraz m.in. uzależni jakość sygnału od warunków atmosferycznych itp. Generalnie ja bym się starał na Twoim miejscu kombinować w ten sposób, żeby nie rezygnować z kabli. Nie da się puścić ich inną drogą?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raczej nie bardzoywis pisze:Czy nie można tego rozwiązać w inny sposób aniżeli kable?