dzielenie internetu radiowego, problem z wyborem routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
dzielenie internetu radiowego, problem z wyborem routera
Witam
Posiadam komputer stacjonarny który podłączony jest do sieci lokalnej poprzez antenę Yagi + karta TP-Link TL-WN551G. Sieć zabezpieczona jest hasłem. Chciałbym zrobić aby w domu była sieć bezprzewodowa, więc muszę kupić router,
1. czytałem że najlepiej jest mieć AP i do tego router ? czy taka kombinacja może być ?
Link 1
Link 2
2. Czytałem też że jest możliwość mieć jedno urządzenie AP i Router w jednym tylko że router musi być o dwóch radiach a nie antenkach. więc czy ktoś mógłby mi podać przykład takiego routera ? ( i najlepiej jak by był tani )
Posiadam komputer stacjonarny który podłączony jest do sieci lokalnej poprzez antenę Yagi + karta TP-Link TL-WN551G. Sieć zabezpieczona jest hasłem. Chciałbym zrobić aby w domu była sieć bezprzewodowa, więc muszę kupić router,
1. czytałem że najlepiej jest mieć AP i do tego router ? czy taka kombinacja może być ?
Link 1
Link 2
2. Czytałem też że jest możliwość mieć jedno urządzenie AP i Router w jednym tylko że router musi być o dwóch radiach a nie antenkach. więc czy ktoś mógłby mi podać przykład takiego routera ? ( i najlepiej jak by był tani )
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: dzielenie internetu radiowego, problem z wyborem routera
Bardzo dobry wybór jeśli nie ma zabezpieczenia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>marrcin00 pisze:czy taka kombinacja może być ?
W sumie do wyboru mamy:marrcin00 pisze:więc czy ktoś mógłby mi podać przykład takiego routera ?
- Ovislink G.duo
- Ovislink G.duo
i
- Ovislink G.duo

-
W końcu odpowiednie forum, i konkretna odpowiedź na konkretne pytanie, a nie odchodzenie od tematu. 
A mam jeszcze jedno pytanie, czy mógłbyś mi podać dobrą i tanią kombinację AP + Router ? Taką żeby mi to działało bez żadnych przeszkód, bo dla mnie te routery to prawie się niczym nie różnią

A mam jeszcze jedno pytanie, czy mógłbyś mi podać dobrą i tanią kombinację AP + Router ? Taką żeby mi to działało bez żadnych przeszkód, bo dla mnie te routery to prawie się niczym nie różnią

- wojteks
- *** Administrator ***
I da się łatwo u dostawcy zmienić MAC który on widzi.Jo_gurt pisze:Bardzo dobry wybór
Nie pomagam na PW!
-
A skąd mam wiedzieć czy ma zabezpieczenia TTL ? Czytałem tam i nic takiego nie widziałem.
Wiecie może czy dużo problemów będzie przy instalacji tych sprzętów ?
Wiecie może czy dużo problemów będzie przy instalacji tych sprzętów ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy tak trudno kliknąć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> ?marrcin00 pisze:A skąd mam wiedzieć czy ma zabezpieczenia TTL
Jak nie czytasz ze zrozumieniem to może być dużo. Poczytajmarrcin00 pisze:Wiecie może czy dużo problemów będzie przy instalacji tych sprzętów ?

Nie pomagam na PW!
-
Sorry, ale wiecie co lenistwo robi z ludzi 
wychodzi z tego że mój dostawca nie limituje TTL ( wklejam mój wynik )
Przy dobrej interpretacji "TTL" z mojej strony rozumiem że nie powinno być problemów z tymi urządzeniami co pisałem w pierwszym poście

wychodzi z tego że mój dostawca nie limituje TTL ( wklejam mój wynik )
Kod: Zaznacz cały
Badanie www.bez-kabli.pl [195.114.0.144] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=26ms TTL=52
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=49ms TTL=52
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=27ms TTL=52
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=60ms TTL=52
Statystyka badania ping dla 195.114.0.144:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 26 ms, Maksimum = 60 ms, Czas średni = 40 ms
- wojteks
- *** Administrator ***
TTL nie jest (teoretycznie) już problemem. Ale pozostaje problem MAC który zapewne filtruje dostawca. Na router polecę Ci Ovislink WL1600GL z tomato i do tego dowolny AP np. WA500G.marrcin00 pisze:Przy dobrej interpretacji "TTL" z mojej strony rozumiem że nie powinno być problemów z tymi urządzeniami co pisałem w pierwszym poście
Nie pomagam na PW!
-
Tylko trochę za drogo jak dla mnie, ja chciałbym kupić router i AP w cenie tego Ovislinik'a.
- wojteks
- *** Administrator ***
Kup najpierw WA500G, jak uzyskasz internet po kablu z niego to wtedy wystarczy WR430G dokupić i już. Dostawca musi zmienić MAC przypisany do Ciebie w swojej bazie żeby AP Client mógł się podłączyć. Jak już to uzyskasz to WR340 powinien wystarczyć o ile dostawca nie włączy zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>marrcin00 pisze:Tylko trochę za drogo jak dla mnie
Nie pomagam na PW!