HUAWEI e160

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jaroo
Początkujący użytkownik forum

HUAWEI e160

Post autor: jaroo »

Witam wszystkich
Jestem świeżym posiadaczem wspomnianego modemu HUAWEI E160E w którego specyfikacji możemy przeczytać "Protokoły i standardy: EDGE, GPRS, UMTS, GSM, HSDPA ". Modem kupiłem w Chinach, sprawdzilem, wszystko cacy, a ze trochę podróżuję to teraz jestem w Meksyku i pojawia się taka sytuacja, ze łącząc się tu do lokalnej sieci TelCel3G mam tylko połączanie EDGE. Wrzuciem wiec karte do telefonu HTC (HSDPA oczywiscie dostepne) sadzac ze moze to problem modemu ale w telefonie rowniez tylko zadzialalo EDGE - reczne wymuszenie czegos lepszego skutkowalo niekonczacym sie "searching...". Powiedzial bym "ok, Meksyk, nie wszystko musi dzialac tak jak jest napisane (TelCel3G), moze jakies chwilowe problemy czy cos... " ALE! niedlugo potem wrocil kumpel z miasta ze swiezo zakupionym modemem HUAWEI1556 z ktorego obecnie korzystam, a kupil go w pakiecie z karta w niczym innym jak TelCel3G. Nie bylo by w tym nic dziwnego gdybo nie to, ze jemu (a takze i mi teraz) wyswietla sie "Polaczenie HSDPA 3,6Mbps" co rzeczywiscie da sie odczuc tez w praktyce. Wlozenie mojej karty w jego modem potwierdzilo ze karty sa te same i sa ok.... zatem pozostaje kwestia modemu. Pytanie:
1. czy istnieje mozliwosc ze siec ogranicza prędkość innym modemom niz te zakupione w jej sieci
2. czy jest jakas mozliwosc by to ominac i jednak bylo te HSDPA
3. jakies dodatkowe sugestie z Waszych doswiadczen? Dodatkowo dodam ze wczesniej uzylem "szukaj", zmianilem soft (Firmware version: 11.604.09.00.314
Software version: 11.302.09.14.46) a DC
unlocker mowi ze nie mam SIM Locka.

Dziekuje z ewentualna pomoc i pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: HUAWEI e160

Post autor: YaHooo »

Moim zdaniem to, że nie masz zasięgu to jest wina modemu. Po prostu Huawei E160E nie obsługuje 3g na paśmie 850MHz, które jest wykorzystywane w Ameryce. Dlatego nie widzi sieci oraz nie jest w stanie się zalogować. Natomiast modem kolegi E1556 ma 3g na paśmie 850MHz i dlatego jest się w stanie połączyć. Jedyne wyjście to po prostu kupić modem który ma 3g na częstotliwości na jakiej pracuje TelCel3G.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jaroo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jaroo »

To by miało sens.. :/
No cóż, dzieki wielkie :)
Ostatnio zmieniony 2010-09-11, 19:01 przez jaroo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Nie ma za co :ok:

Aha i taka mała rada. W przypadku jakbyś chciał kupować znowu modem Huawei, to można takie rzeczy rozpoznać na podstawie modelu. Podam na przykładzie E160. Wedle strony producenta jest tak http://www.huaweidevice.com/worldwide/p ... treeId=462 Czyli E160 posiada HSDPA/UMTS (850/1900/2100MHz). Natomiast modemy z literką E na końcu (czyli E160E) będzie miał UMTS/HDSPA tylko na 900/2100MHz. W Polsce to nie ma żadnej różnicy, ale jeśli się pojedzie do Ameryki to już będzie miało znaczenie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ