Zdecydowałem się by skorzystać z usług dostawcy internetu bezprzewodowego. Z pomiarów wynika ze jest możliwość zainstalowania takiego dostępu do Internetu ale i tutaj pojawia się pewien problem. Nie ma zgody na kucie ścian więc nie ma możliwości by dostarczyć kabel do wnętrza domu. Istnieje możliwość zainstalowania obudowy wraz z całym osprzętem bezprzewodowym na zewnątrz domu. I teraz prosiłbym o Waszą opinię na temat mojego pomysłu

Sprzęt jaki posiadam:
TP-LINK WA501G
Linksys WRT54G
Asus WL500GP
Antena - Ubiquiti NanoStation M5
Antena dookólna TP-LINK ANT2405C
Drukarki i dysk zewnętrzny, dekoder cyfrowy
6 komputerów
Moja propozycja:
Zamontować na zewnątrz ta antenę NanoStation M5 - połączenie do sieci dostawcy Internetu, podłączenie jej kablem UTP do Linksysa w gniazdo INTERNET, tak żeby sygnał był routowany. Linksys tworzy sieć bezprzewodową udostępniany za pomocą anteny TP-LINKA ANT... połączonej za pomocą przejściówki TNC - SMA. Sieć bezprzewodowa obejmuje zasięgiem mój dom, czyli 6 komputerów mających dostęp do Internetu. Jak dotąd nie napisałem, że ów Linksys oraz zasilacz do anteny M5 znajdowałby się na zewnątrz w hermetycznej puszcze o IP-65 pod dachem. Z puszki zostałaby wyprowadzona antena TP-LINKA od sieci bezprzewodowej. Natomiast doprowadzone zostałoby zasilanie w energię elektryczną. Tyle o tym co by była na dworze. W domu natomiast znajdowałby się Asus do którego podłączone były by drukarki i dysk zewnętrzny. Dekoder natomiast podłączyłbym do sieci za pomocą tego AP TP-LINKa.
Czy to wszystko by działało ze sobą, czy też nie? Czekam na Wasze opinie i propozycje. Dodam, że nie chce wydawać żadnej kasy na dodatkowy sprzęt sieciowy.
Pozdrawiam