D-Link DFE-908Dx
Moderator: Moderatorzy
- J-23
- Stały użytkownik forum
D-Link DFE-908Dx
Witam,
Stałem się posiadaczem takiego urządzenia D-Link DFE-908Dx , po podłączeniu do prądu słychać działający wentylator i świecą się dwie kontrolki, (PWR i Switch) , jaką mam możliwość sprawdzenia tego urządzania, jak je sprawdzić? Switch/hub ten ma jedno gniazdo na rj-45 i 8 rj-45 wyjściowych ( Chyba to przyzwoicie opisałem? )
I fotka, nie moja . http://c.rimg.com.tw/s2/1/02/88/1109081 ... _468_m.jpg
W pierwsze trzy wtyczka wchodzi w miarę luźno, w resztę ciężko, i teraz takie ptanie trochę odbiegające od tematu, dlaczego te osiem gniazd są mniejsze ciaśniejsze? To ze wzgl. praktycznych ?
Pozdrawiam
Acha i jeszcze jedno, urządzenie te ma z tyłu dwa porty żeńskie LPT, opisane Daisy Chain In oraz Out, do czego to służy?
Gdy wepnę kabelek głowny (rj45) to zapala się następna kontrolka, jak wejść w jego ustawienia?
http://www.trzepak.pl/download/file.php ... 97f019ea60
EDIT; i jeszcze jedno pytanie, kontrolka (dioda) nr. 1 pali się cały czas, a przez port 1 nie mogę rozdzielać internetu, to normalne? Proszę o odp. na wszystkie moje pytania
Stałem się posiadaczem takiego urządzenia D-Link DFE-908Dx , po podłączeniu do prądu słychać działający wentylator i świecą się dwie kontrolki, (PWR i Switch) , jaką mam możliwość sprawdzenia tego urządzania, jak je sprawdzić? Switch/hub ten ma jedno gniazdo na rj-45 i 8 rj-45 wyjściowych ( Chyba to przyzwoicie opisałem? )
I fotka, nie moja . http://c.rimg.com.tw/s2/1/02/88/1109081 ... _468_m.jpg
W pierwsze trzy wtyczka wchodzi w miarę luźno, w resztę ciężko, i teraz takie ptanie trochę odbiegające od tematu, dlaczego te osiem gniazd są mniejsze ciaśniejsze? To ze wzgl. praktycznych ?
Pozdrawiam
Acha i jeszcze jedno, urządzenie te ma z tyłu dwa porty żeńskie LPT, opisane Daisy Chain In oraz Out, do czego to służy?
Gdy wepnę kabelek głowny (rj45) to zapala się następna kontrolka, jak wejść w jego ustawienia?
EDIT; i jeszcze jedno pytanie, kontrolka (dioda) nr. 1 pali się cały czas, a przez port 1 nie mogę rozdzielać internetu, to normalne? Proszę o odp. na wszystkie moje pytania
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: D-Link DFE-908Dx
Złącza DB25, nie LPT, to nie drukarkaJ-23 pisze:Acha i jeszcze jedno, urządzenie te ma z tyłu dwa porty żeńskie LPT, opisane Daisy Chain In oraz Out, do czego to służy?

O ile się nie mylę, to do łączenia takich hubów w kaskadę.
[ Dodano: 2010-09-18, 10:21 ]
To osobne gniazdo to najpewniej port MDI do podpięcia bez kabla skrosowanego do innego huba/switcha.J-23 pisze:jaką mam możliwość sprawdzenia tego urządzania, jak je sprawdzić? Switch/hub ten ma jedno gniazdo na rj-45 i 8 rj-45 wyjściowych
To nie jest router, tu nie ma gniazd "wejściowych i wyjściowych".
[ Dodano: 2010-09-18, 10:22 ]
Podpiąć urządzenia (np.komputery) do jego portów, skonfigurować sieć i sprawdzić, czy działa.J-23 pisze:jak je sprawdzić?
Ale to zabytek niezły, dzisiaj huby się stosuje tylko w bardzo specyficznych zastosowaniach.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Na 100% to gniazdo do podłączenia innego huba/switcha bo na ostatniej fotce widać, że opisane jest UPLINK.Patryk pisze:To osobne gniazdo to najpewniej port MDI do podpięcia bez kabla skrosowanego do innego huba/switcha.
Kiedyś zamiast używać kabla krosowanego używano takiego osobnego gniazda.
Teraz nowe switche same się krosują i nie ma potrzeby używania takiego gniazda.
I uważaj, bo z tego co widzę, to jest to to samo gniazdo co 1x na switchu/hubie.
Zatem jak używasz UPLINK, to na 90% nie będzie można korzystać z pierwszego portu na swichu/hubie.
PS. Pierwszy link coś źle wkleiłeś, bo jest połamany kropkami - zapewne z innego forum wkleiłeś i go obcięło.
[ Dodano: 2010-09-18, 15:06 ]
To nie router i nie ma co tam konfigurować.J-23 pisze:jak wejść w jego ustawienia?
Jak już napisał Patryk, potrzebujesz do tego albo 2 kompów, albo router + komp, będziesz wtedy mógł sprawdzić czy działa sieć.J-23 pisze:jaką mam możliwość sprawdzenia tego urządzania, jak je sprawdzić?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- J-23
- Stały użytkownik forum
Podłączyłem kabelek z rutera do huba, a następnie kabelek do pc, przeskakiwałem z 2 gniazda do 8 i jest net, czyli działa, dzięki za pomoc, ile może być warte takie urządzenie?
-
Czyli jest OKJ-23 pisze:przeskakiwałem z 2 gniazda do 8 i jest net

Jeżeli to faktycznie hub (a nie chce teraz w google sprawdzać), to niewiele.J-23 pisze:ile może być warte takie urządzenie?
Chyba, że ktoś do specyficznego zastosowania akurat huba potrzebuje, to może coś za niego da

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Hub, hub.BliSki pisze:a nie chce teraz w google sprawdzać
Kilkanaście złotych za takiego złoma na Allegro...wyżej mogą chodzić mniejsze sprzęty z czterema portami i bez bajerów dziś nieużytecznych.
-
O to chodzi. Mało to poręczne, mało portów a hub dziś to przeżytek.Patryk pisze:wyżej mogą chodzić mniejsze sprzęty z czterema portami i bez bajerów dziś nieużytecznych.
Oczywiście pomijam, co już wspomniałem specyficzne właściwości huba, które czasem niektórym się przydają.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)