Ustawienie anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ustawienie anteny
Witam,
na początku chciałbym podkreślić, że z tego typu sprawami mam kontakt pierwszy raz. Długo przeglądałem forum ale nadal nie mogę znaleźć tego co potrzebuję
mieszkam w miejscu gdzie jedyną możliwością internetu jest internet GSM, ale chodzi on masakrycznie (orange). Mam modem merlin xu870 i kupiłem antene na allegro: Antena GSM/GPRS/EDGE 20-elementowa ATK 20/850-960 MHz + 10 m przewodu z gniazdem FME +konektor.
I teraz problem: BTSy są oddalone o niecałe 10km, sygnał zakłócają liczne drzewa (mieszkam w lesie), EDGE. Za pierwszym razem złapałem bardzo ładny zasięg (jak później sprawdziłem antena była skierowana w stronę nadajnika plusa(!) ), ale chciałem go poprawić więc zacząłem ruszać anteną i zepsuł się tak bardzo jakbym w ogóle anteny nie używał, stałem i ruszałem anteną w każdą stronę i NIC!
1) Czy kupiłem dobrą antenę?
2) Czy jest gdzieś jakiś tutorial jak ustawić i za pomocą jakich programów lub urządzeń antenę, jeśli nie to proszę o jakąś pomoc.
Jeśli podobny temat był to przepraszam ale nie znalazłem
na początku chciałbym podkreślić, że z tego typu sprawami mam kontakt pierwszy raz. Długo przeglądałem forum ale nadal nie mogę znaleźć tego co potrzebuję
mieszkam w miejscu gdzie jedyną możliwością internetu jest internet GSM, ale chodzi on masakrycznie (orange). Mam modem merlin xu870 i kupiłem antene na allegro: Antena GSM/GPRS/EDGE 20-elementowa ATK 20/850-960 MHz + 10 m przewodu z gniazdem FME +konektor.
I teraz problem: BTSy są oddalone o niecałe 10km, sygnał zakłócają liczne drzewa (mieszkam w lesie), EDGE. Za pierwszym razem złapałem bardzo ładny zasięg (jak później sprawdziłem antena była skierowana w stronę nadajnika plusa(!) ), ale chciałem go poprawić więc zacząłem ruszać anteną i zepsuł się tak bardzo jakbym w ogóle anteny nie używał, stałem i ruszałem anteną w każdą stronę i NIC!
1) Czy kupiłem dobrą antenę?
2) Czy jest gdzieś jakiś tutorial jak ustawić i za pomocą jakich programów lub urządzeń antenę, jeśli nie to proszę o jakąś pomoc.
Jeśli podobny temat był to przepraszam ale nie znalazłem
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Ustawienie anteny
Na gsm nic lepszego się nie znajdzie.raVen02 pisze:1) Czy kupiłem dobrą antenę?
Trzeba kręcić bardzo powoli, poziom sygnału ma dość duże opóźnienie. Jeśli modem jeszcze w międzyczasie "zgubi" zasięg to wtedy już całkiem długą chwilę będzie go szukał.raVen02 pisze: Czy jest gdzieś jakiś tutorial jak ustawić i za pomocą jakich programów lub urządzeń antenę, jeśli nie to proszę o jakąś pomoc.
Oczywiście trzeba ustawiać za równo kąt poziomy jak i pionowy. Aha antenę ustawiasz w polaryzacji pionowej?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Mam na dachu pionową metalową rurkę do której jest przykręcona antena.Aha antenę ustawiasz w polaryzacji pionowej?
W trakcie kręcenia mam patrzeć na ten program od orange i kreseczki zasięgu? czy jest jakiś bardziej dokładny program do tego?
Gdzieś na forum czytałem, że Network Stumbler do tego służy, ale u mnie nie wyświetla się orange tylko router, który mam w domu i nic więcej.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak choćby w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> jest opcja sprawdzania csq co sekundę, niestety jest schowana dość głęboko:raVen02 pisze:czy jest jakiś bardziej dokładny program do tego?
ustawienia/komendy at/csq. Im większa liczba przed przecinkiem tym antena ustawiona dokładniej (max to 31)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Dzięki wielkie. znowu czeka mnie cały wieczór na dachu
mam nadzieję, że teraz mi się uda ją ustawić
[ Dodano: 2010-09-24, 12:12 ]
Najlepszy zasięg jaki udało mi się złapać to 70% czyli 22 CSQ. I przez pierwsze 10 min dziala zadowalająco, do czasu aż w tym programie orange zmienia się z 3g (gdzie było 0 kresek zasięgu) na E (4 kreski). Od tego momentu jest kaszana i żadna strona się nie wczytuje. Resetowałem komputer 5 razy i za każdym razem to samo - 5-10min super a potem lipa.
Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? czy w ogóle da się coś zrobić?

[ Dodano: 2010-09-24, 12:12 ]
Najlepszy zasięg jaki udało mi się złapać to 70% czyli 22 CSQ. I przez pierwsze 10 min dziala zadowalająco, do czasu aż w tym programie orange zmienia się z 3g (gdzie było 0 kresek zasięgu) na E (4 kreski). Od tego momentu jest kaszana i żadna strona się nie wczytuje. Resetowałem komputer 5 razy i za każdym razem to samo - 5-10min super a potem lipa.
Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? czy w ogóle da się coś zrobić?
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Wymuś w modemie tylko 3g, wtedy modem nie będzie przeskakiwał z UMTS na EDGE