Internet Orange i samsung omnia, Zasięg edge, download 8kb/s
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Internet Orange i samsung omnia, Zasięg edge, download 8kb/s
Witam, zepsuł mi się modem E169 więc podłączyłem omnie do której włożyłem kartę z orange free. W omni ustawiłem nowe połączenie, w polach numer wpisałem : internet
nazwa użytkownika : internet, hasło: internet.
Omnie podłączyłem do kompa kablem, użyłem udostępniania internetu no i ok.
Internet na kompie działa ale chodzi jak.... Max download 8kb/s, strony się wczytują bardzo długo, internet zacina się, co chwile przestaje działać.
Dodam że na modemie e169 w tym samym miejscu osiągałem 4mb/s
W omni mam włączone hsdpa, a przy połączeniu jest napisane EDGE i na górnej belce obok zasięgu litera E.
Czy coś źle zrobiłem? złe ustawienia? czemu chodzi tak słabo?
nazwa użytkownika : internet, hasło: internet.
Omnie podłączyłem do kompa kablem, użyłem udostępniania internetu no i ok.
Internet na kompie działa ale chodzi jak.... Max download 8kb/s, strony się wczytują bardzo długo, internet zacina się, co chwile przestaje działać.
Dodam że na modemie e169 w tym samym miejscu osiągałem 4mb/s
W omni mam włączone hsdpa, a przy połączeniu jest napisane EDGE i na górnej belce obok zasięgu litera E.
Czy coś źle zrobiłem? złe ustawienia? czemu chodzi tak słabo?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet Orange i samsung omnia, Zasięg edge, download 8kb/s
Bo łączy się w EDGE.Pawel1924 pisze:czemu chodzi tak słabo?
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
A omnia obsługuje HSDPA? Próbowałeś wymusić HSDPA?Pawel1924 pisze:W omni mam włączone hsdpa, a przy połączeniu jest napisane EDGE i na górnej belce obok zasięgu litera E.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
- Stały użytkownik forum
Przecież mam w opcjach połączeń coś takiego :
HSDPA - włącz/wyłącz i mam włączone.
A jak wymuszę hsdpa skoro omnia nie działa jako modem tylko jako urządzenie udostępniające internet.
Nie mam na kompie żadnego programu który obsługuje ta transmisję.
jest tylko połączenie lokalne. I tak to działa. To jak wymuszę?
HSDPA - włącz/wyłącz i mam włączone.
A jak wymuszę hsdpa skoro omnia nie działa jako modem tylko jako urządzenie udostępniające internet.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A to przepraszam. Mój błądPawel1924 pisze:A jak wymuszę hsdpa skoro omnia nie działa jako modem tylko jako urządzenie udostępniające internet.

Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
- Użytkownik forum
Nie chcę z siebie robić wielkiego eksperta, ale może sprawdź jak wygląda zasięg tego operatora w tym konkretnym miejscu z innym telefonem, nawet nie działającym jako modem. I może jeszcze czy ta omnia w innych miejscach, nawet jako zwykły telefon, łapie 3G. W ten sposób mniej więcej ustalisz czy to kwestia telefonu czy zasięgu.
Mi zdarza się czasami używać LG GT505 jako modemu i ma podobne problemy, czasami uprze się na EDGE, ale to kwestia tylko i wyłącznie zasięgu, pomaga kilkunastokrotne rozłączenie i połączenie (co ciekawe, jako zwykły telefon rzadko traci 3G).
Mi zdarza się czasami używać LG GT505 jako modemu i ma podobne problemy, czasami uprze się na EDGE, ale to kwestia tylko i wyłącznie zasięgu, pomaga kilkunastokrotne rozłączenie i połączenie (co ciekawe, jako zwykły telefon rzadko traci 3G).
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Co prawda samego hsdpa ni jak się nie da wymusić, to 3g już można. Jeśli to pierwsza omnia z WM to: start/ustawienia/(osobiste) telefon/pasmo/wcdma/ok (uwaga jak zgubi zasięg 3g to będzie wyświetlał brak sieci)Pawel1924 pisze:A jak wymuszę hsdpa skoro omnia nie działa jako modem tylko jako urządzenie udostępniające internet.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Człowieku jesteś wielkiCo prawda samego hsdpa ni jak się nie da wymusić, to 3g już można. Jeśli to pierwsza omnia z WM to: start/ustawienia/(osobiste) telefon/pasmo/wcdma/ok (uwaga jak zgubi zasięg 3g to będzie wyświetlał brak sieci)

Już wszystko chodzi jak trzeba

Wielkie dzięki jeszcze raz

Temat do zamknięcia