router czy antena

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Orqan
Początkujący użytkownik forum

router czy antena

Post autor: Orqan »

Witam

Mam internet w iplusie od jakiegoś czasu, ale mam kiepski zasieg w domu.
Ja wyjde na dwór z lapkiem to zasieg jest dużo lepszy i transfer tez sie poprawia.
Mam kilka pytań.
Co lepiej kupic:
1 antene mysle tu o antenie kierunkowej pod siec UMTS/HSDPA poniewaz mam juz antene okołoogólną która działa we wszystkich czestotliwosciach, ale zauważyłem ze dosc kiepsko wznacnia sygnał na wysokich czestotliwosciach ?
czy
2 router mysle tu o huawei d100 i umiescic go gdzies na podwórzu mam je dosc rozległe ?
jeżeli macie jakies inne rozwiązanie to chetnie "wysłucham"
prosze o jakąś rade z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 2010-10-11, 20:40 przez Orqan, łącznie zmieniany 1 raz.
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: router czy antena

Post autor: dziobak99 »

Orqan,
Hmm to zależy.
Jeśli potrzebny Ci jest router to kup router a modem na zewnątrz (chodź sam nie uważam tego za jakiś super pomysł gdy w zimę będzie -25 C).
Jeśli nie jest Ci potrzebny, używasz np. komputera stacjonarnego tylko jednego to sama antena, jeśli masz laptopy w domu to najlepiej antena+router razem, sam tak mam :)
A zacznij od sprawdzenia czy w ogóle masz w okolicy nadajniki 3g czy może samo edge ściągasz i wtedy możesz mysleć o antenie dopiero, ale tak jak mówie, router+modem w domu, antena po kabelku na dach i tyle (chyba że router jest Ci zbędny).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Orqan pisze:jeżeli macie jakies inne rozwiązanie to chetnie "wysłucham"
Jak już proponuje dziobak99 rozwiązanie antena zewnętrzna do 3G (panelowa) na niezbyt długim kablu i do tego modem z wejściem antenowym (już masz) i router obsługujący ten modem (Zalip, d100, Edimax, Ovislink) z zasilaniem PoE o ile jest potrzebne. Laptop będzie miał internet po WiFi.
Nie pomagam na PW!
Orqan
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Orqan »

Zależy mi na szybkim transferze i zastanawiam się co będzie najlepszym rozwiązaniem.
A czy możesz mi napisać jaką masz antenę?
Jaką miałeś moc sygnału bez anteny GPRS i UMTS/HSDPA oraz jaką z anteną ??

[ Dodano: 2010-10-12, 11:28 ]
W domu program top net info bez anteny pokazuje mi moc sygnału w GPRS 30% a HSDPA 0-10% a z anteną okołoogoólną o zysku 11dBi GPRS 40% a HSDPA 20%.
Czy mocniejsza antena coś pomoże??
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dziobak99 »

Orqan,
Jeśli bez anteny masz w domu 0-10% HSDPA to już nie jest źle :)
Czyli kup takie coś :
http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 08174.html
I będzie już dobrze na pewno jesli chodzi o zasięg :)
Chyba że masz btsa obciążonego mocno to trzeba szukać innego, ale ta antena dookólna to na śmietnik raczej, kup panelówkę i będzie dużo lepiej na pewno.
ODPOWIEDZ