Gubione pakiety: Linksys BEFW11S4 + Intel Wifi Link 5100 AGN

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zulusmjz1
Początkujący użytkownik forum

Gubione pakiety: Linksys BEFW11S4 + Intel Wifi Link 5100 AGN

Post autor: zulusmjz1 »

Witam,

Mam bardzo nietypowy problem, z którym nie moga sobie poradzić nawet informatycy w firmie, w której pracuję.

Mam laptopa DELL E6500 z systemem Win7 i kartą Intel WiFi Link 5100 AGN.
W sieci domowej łączę się nim z routerem LinkSys (model BEFW 11S4).
Zauważyłem ostatnio, że są problemy m.in we wszystkich aplikacjach przesyłających dźwięk przez sieć (wykorzystujących UDP).

Ping do routera wykazał, że między laptopem a routerem "giną" regularnie 1 lub 2 pakiety raz na 12-15 pingów.

Dalsze testy pokazały rzecz dziwną: problem dotyczy tylko tego jednego zestawu router + karta WiFi. Każdy inny laptop (testowałem 4) łączy się z tym samym routerem bez straty pakietów. Mój laptop łączy się do innych sieci WiFi również bez straty pakietów.

Ale to nie koniec zdziwień. Zaniosłem laptopa i router do pracy (komputer jest służbowy, a ja nie mam uprawnień admina). Informatycy podpięli zestaw u siebie i... działało! Ale szybko znalazłem wytłumaczenie: oni testowali działanie zalogowani na mojego laptopa z uprawnieniami admina, i wtedy faktycznie działa. A jak się zaloguje bez uprawnień admina - nie działa...

Czy ktoś potrafi to jakoś rozsądnie wytłumaczyć? Bo problem w tym, że w chwili obecnej nie wiem nawet co jest winne: router czy laptop. Mogę kupić nowy router, ale co będzie, jak okaże się, że i on nie działa z moim laptopem?

Z góry dzięki,
MJZ

PS. Od razu napiszę, co już próbowałem i nie pomogło:
- upgrade sterownika do karty WiFi
- upgrade firmware w routerze
- przełączanie szyfrowania WPA2 na WAP i wyłączenie całkowite
- przywrócenie ustawień fabrycznych w routerze
- zamknięcie wszelkich zbędnych procesów Win7 (aczkolwiek bez uprawnień admina nie wszystko mogłem zbić, np. mam korporacyjnego antywirusa ESET NOD32, którego w ogóle nie da się wyłączyć, a informatyk powiedział, że nie ma mowy o deinstalacji)
ODPOWIEDZ