Karta SIM/R-UIM

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Karta SIM/R-UIM

Post autor: trybun »

Witam Czy ktoś z Was orientuje się czy wystawianie nowej karty SIM/R-UIM w przedłużeniu umowy w OF dezaktywuje starą kartę SIM? Sytuacja wygląda tak - przedłużając umowę zamówiłem modem dualny cdma/gsm w sklepie "Orange" i dzisiaj kurier przywiózł przesyłkę z tym modemem. Jadnak ktoś w tym sklepie zapomniał o karcie SIM/RUIM. Zadzwoniłem do tego sklepu i zapytałem o kartę. Bijąc się w pierś przyznali się do pomyłki, jednak na pytanie czy mogliby mi przesłać tą kartę, odpowiedzieli że nie ma takiej możliwości. Poradzili mi żebym taką kartę dualną wyrobił sobie w salonie Orange. Zadzwoniłem do salonu i dowiedziałem się że istnieje taka możliwość.. jednak mam wątpliwości czy taka operacja (klonowanie się to chyba nazywa fachowo) nie zdezaktywuje mi starej karty poprzez którą obecnie się łączę z netem, a jest ona zmontowana w modemie GSM ED77. A do końca obecnie obowiązującej umowy mam jeszcze 1,5 miesiąca. Tak że obawiam się że na owe 1,5 miesiąca poprzez deaktywację starej karty zostanę pozbawiony dostępu do netu.
Jeszcze jedno - czy taka karta dualna różni się gabarytowo od karty pojedynczej, i czy ew. mógłbym taką kartę zamontować w modemie ED77 (bądź telefonie) i łączyć się z netem (oczywiście tylko w GSM) do końca tej starej umowy? .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Karta SIM/R-UIM

Post autor: wojteks »

trybun pisze:jednak mam wątpliwości czy taka operacja
Przecież salon tez na to pytanie powinien odpowiedzieć.
trybun pisze:czy taka karta dualna różni się gabarytowo od karty pojedynczej, i czy ew. mógłbym taką kartę zamontować w modemie ED77
Wymiary ma takie same jak "mała" karta SIM, oczywiście że można jej używać w dowolnym modemie GSM czy telefonie. Jest jednak jeden warunek, musi być aktywna w systemie Orange, przejściowo obydwie karty pewnie mogą być aktywne ale o to pytaj w salonie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Karta SIM/R-UIM

Post autor: trybun »

wojteks pisze: Przecież salon tez na to pytanie powinien odpowiedzieć.

Wymiary ma takie same jak "mała" karta SIM, oczywiście że można jej używać w dowolnym modemie GSM czy telefonie. Jest jednak jeden warunek, musi być aktywna w systemie Orange, przejściowo obydwie karty pewnie mogą być aktywne ale o to pytaj w salonie.
No niestety, te pytania przyszły mi do głowy dopiero gdy salon był już zamknięty. Priorytetem było pytanie czy w ogóle istnieje taka możliwość i ile to kosztuje.

Tak na chłopski rozum, - w GSM powinna być aktywna nawet ta nowa, dualna. Przecież ona będzie pod tym starym aktywnym numerem. A na początku nowej umowy powinien być aktywowany dostęp tylko do pasma CDMA.
ODPOWIEDZ