Słaba prędkość ściągania

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czerato
Początkujący użytkownik forum

Słaba prędkość ściągania

Post autor: czerato »

Helo

Mam od kilku lat internet z Netii, od miesiąca 8Mb. Stworzyłem małą sieć wifi i w zasadzie działa bez zarzutu, z małym ale. Jak siądę przy routerze, podłączę kompa kablem to pobiera z prędkością ok. 800KB/s, korzystając z wifi (punkt oddalony ok 150m od routera) ten sam plik jest pobierany z prędkością ok. 400KB/s (w zasadzie jest to max. prędkość sumaryczna jaką mogę osiągnąć nawet przy kilku pobieranych plikach na raz). Przy sieci bez obciążenia ping do routera ok. 3-4ms, utracone pakiety-kilka procent, przy ściąganiu na fula (ok. 400KB/s) ping wachluje od 3-400ms , utracone pakiety do 10% max..

Sieć:
Router Pentagram Cerberus P 6331-6 + antena Yagi 15dB (kabel 8m)
Sinus 154 DSL SE + antena Yagi 15dB (kabel 10m) + antena 9dB na drugim złączu.

Jest jeszcze więcej podłączonych sprzętów wifi, ale na inne kierunki.
Ze strony Dostawcy/Netii po wszystkich testach wygląda, że jest wszystko OK. Ustawienia wielokrotnie sprawdzane na sprzętach, wyglądają na prawidłowe. Anteny widzą się oczywiście, nie ma przeszkód terenowych.
Nie widzę powodów dla jakich transfer przez wifi miałby być mniejszy niż na kablu.
Ostatnio zmieniony 2010-10-22, 15:21 przez czerato, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Słaba prędkość ściągania

Post autor: Jo_gurt »

czerato, jak podłączasz więcej urządzeń pod WiFi, szczególnie tej klasy (niezbyt wysokiej) to przepustowość radia się między nich podzieli. Także nie ma w tym nic dziwnego, że uzyskujesz w granicach 3-4Mbps (bo pewnie mówisz o KB/s).
czerato

Jo_gurt pisze:czerato, jak podłączasz więcej urządzeń pod WiFi, szczególnie tej klasy (niezbyt wysokiej) to przepustowość radia się między nich podzieli. Także nie ma w tym nic dziwnego, że uzyskujesz w granicach 3-4Mbps (bo pewnie mówisz o KB/s).
Poprawiłem na KB/s.
Do routera jest podłączona tylko jedna antena i tylko na niej wisi połączenie z opisywanym punktem docelowym (AP Sinus 154 DSL SE). DO portów switchowych routera są podłączone inne urządzenia i komputery; port1-AP, port2-switch, port3-AP, port4-AP. Z opisywanego łącza na odległości ok. 150m korzystają tylko router i po drugiej stronie AP. Na tej drodze nie ma nic innego/dodatkowego. Testy wykonywałem przy wyłączonych pozostałych odbiornikach/nadajnikach.
Zapytam inaczej, czy sam AP Sinus 154 DSL SE może być odpowiedzialny za pogarszanie przepustowości łącza? Sieć działa dość stabilnie, chodzi tylko o szybkość.
Nadmienię, że taka konfiguracja sieci jest już od co najmniej 2 lat, a zauważyłem różnicę dopiero po zmianie neta na szybszy. Po prostu nie wzrosła prędkość ściągania po Wifi. Zacząłem sprawdzać jak jest na kablu i się okazało, że Wifi jest dwukrotnie wolniejsze.
czerato

Właśnie zakupiłem nowego laptopa i okazało się, że poprzedni model pobierał wolniej niż obecny, co najmniej 30%. Reszta różnicy pomiędzy kablem a WiFi to pewnie straty na łączu.
ODPOWIEDZ