Net bezprzewodowy problem. Mam wszystko co trzeba?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Net bezprzewodowy problem. Mam wszystko co trzeba?
Chce założyc tak siec
Internet dostarczany lokalnego dostawcę (ISP) za pomocą kabla ethernetowego -> acces Point-> karta sieciowa radiowa w komp1 w tym samym kompie 2 karta ale juz "zwykła"-> komp 2
Kupiłam Access point Edimax EW-7206Apg
manual http://www.edimax.com.tw/downlo ... APg_M.pdf
NIe moge tego skonfigurowac:( prosze o pomoc w jakim trybie ma pracowac access point i jakie adresy mac mam ustawic.
Internet dostarczany lokalnego dostawcę (ISP) za pomocą kabla ethernetowego -> acces Point-> karta sieciowa radiowa w komp1 w tym samym kompie 2 karta ale juz "zwykła"-> komp 2
Kupiłam Access point Edimax EW-7206Apg
manual http://www.edimax.com.tw/downlo ... APg_M.pdf
NIe moge tego skonfigurowac:( prosze o pomoc w jakim trybie ma pracowac access point i jakie adresy mac mam ustawic.
Ostatnio zmieniony 2006-06-03, 10:19 przez martarosz, łącznie zmieniany 1 raz.
.....................
Pozdrawiam Tusia:D
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Net bezprzewodowy problem. Mam wszystko co trzeba?
Nie zabardzo da sie tu coś poradzic, tu przydałby Ci sie router (np DI-524). Wtedy sprawa byłaby bardzo prosta. Mozesz zrobic udostepnienie neta na samych kartach ale to bedzie wymagało pracy kompa-hosta kiedy ten drugi bedzie chciał miec neta. Moge Ci to opisac jak chcesz ale uprzedzam, długa epopeja
. Zdecyduj jak chcesz udostepnic net i napisz to pomyslimy 

-
ja chciałabym udostępnic net przez kom1 dla komp2
.....................
- MaxFM
Tak wiec, bez uzycia ap wystarczy Ci jedna karta lan i 2 karty wifi. Jak chcesz uzyć tego ap to 2 siecowki lan i 1 wifi.
Jak juzmasz tego ap to zeby sie nie marnował
to zrobisz tak: do kompa nr 1 (z netem) wsadzasz 2 sieciówki LAN. Do jednej podpinasz kabel z netem do drugiej ap (skretka rj-45). D kompa nr 2 wsadzasz sieciowke wifi. Teraz na kompie nr 1 robisz udostępnianie (ICS) pomiedzy tymi sieciówkami LAN.
Na 1 karcie lan (tam gdzie podpiety net) wpisujesz wszystkie ustawienia numerów IP, maski, bramy, serwera DNS, serwera DHCP otrzynmane od operatora. W przypadku załączenia ICS druga karta sieciowa automatycznie otrzymuje:
-adres 192.168.0.1
-maska podsieci 255.255.255.0
Czasami trzeba je wpisac recznie.
Odn. AP to musisz go ustawic w tryb acces point i prawdopodobnie dodac mu MAC'a tej drugiej sieciówki lan.
Drugi komp-karta wifi:
IP 192.168.0.2
-brama 192.168.0.1
-serwer DNS 192.168.0.1 (działaja takze dns tepsy)
Na czas testów powyłaczaj firewalle bomoga skutecznie bokowac.
ufff...to by było chyba tyle. Jakby cos nie działało to pisz, postaram sie pomoc
Jak juzmasz tego ap to zeby sie nie marnował

Na 1 karcie lan (tam gdzie podpiety net) wpisujesz wszystkie ustawienia numerów IP, maski, bramy, serwera DNS, serwera DHCP otrzynmane od operatora. W przypadku załączenia ICS druga karta sieciowa automatycznie otrzymuje:
-adres 192.168.0.1
Czasami trzeba je wpisac recznie.
Odn. AP to musisz go ustawic w tryb acces point i prawdopodobnie dodac mu MAC'a tej drugiej sieciówki lan.
Drugi komp-karta wifi:
IP 192.168.0.2
-brama 192.168.0.1
-serwer DNS 192.168.0.1 (działaja takze dns tepsy)
Na czas testów powyłaczaj firewalle bomoga skutecznie bokowac.
ufff...to by było chyba tyle. Jakby cos nie działało to pisz, postaram sie pomoc

-
A czy jest mozliwosc konfiguracji tak, zeby do ap podlaczyc bezposrednio internet? a pozniej wifi w kompie i pozniej 2 kart lan? o Cos takiego mi chodzi
.....................
- MaxFM
Do tego słuzy router ale jest taka mozliwość, w zakładce System utility musisz sobie wpisac ip, maske, brame od operatora chociaz obawiam sie ze jak isp filtruje MACi to nie pojdzie ale sprobowac mozesz. W tej opcji bedziesz mogła podpiac kompy tylko po wifi. Jak sie nie da to tylko router.martarosz pisze:A czy jest mozliwosc konfiguracji tak, zeby do ap podlaczyc bezposrednio internet?
-
- Stały użytkownik forum
martarosz pisze:A czy jest mozliwosc konfiguracji tak, zeby do ap podlaczyc bezposrednio internet? a pozniej wifi w kompie i pozniej 2 kart lan? o Cos takiego mi chodzi
tak ale z wyjścia routerka, modemu bądź kompa lub innej bramy
www.doladowania.kraczkowa.pl - Bezpieczne i szybkie do?adowanie Twojego telefonu