Modem -E1820

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
awerdo
Początkujący użytkownik forum

Modem -E1820

Post autor: awerdo »

Witam
Mam obecnie modem Huawei E1752, Orange Free
Na tym modemie lapie mi albo WCDMA albo HSPA, na sterownikach orange to jest 0-2 kreseczki, przy Mobile Partner pokazuje 35-44% signal strength, ale czasem w ogole sygnal znika na pare sekund, przy wymuszeniu 3g, albo przerzuca na Edge, jak nie mam wymuszenia

Myśle o nowym modemie, bo stary nie ma wejscia antenowego, i antenie, zeby dzialalo bardziej stabilnie i lapalo na stale HSPA, czy modem E1820 + taka np antena moze byc, czy tez moge kupic cos lepszego?

http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 08174.html

I czy w ogole modem 22Mb/s ma sens, czy w okolicach Klaudyn kolo Warszawy jest stacja zdolna mi dostarczyc taka prędkość, bedzie lepiej niż na modemie 7Mb? jestem dość zielony w tyc kwestiach, a nie ma w miejscowości wolnych łaczy żeby kupic net kablowy :(

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-10-23, 19:06 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-10-23, 18:10 przez awerdo, łącznie zmieniany 2 razy.
Noreck
Stały użytkownik forum

Re: Modem -E1820

Post autor: Noreck »

Modem Huawei e1820 odradzam zdecydowanie. Wziąłem go z plusa bo innych nie było i do dzisiaj nie ma.
Na początku chodził ok (DL ok 6 Mb/s), ale po kilku miesiącach czuć, że stacje bazowe coraz bardziej obciążone i prędkości spadały (srednio 1-2 Mb/s). Zrobiłem krótki test i po wystawieniu modemu przez okno na piętrze domu modem łapał dużo silniejszy sygnał i prędkości wracały do zadowalających. Wniosek to zakup anteny - ale ten modem nie działa z antenami zewnętrznymi bo nie ma aktywnego wejścia. I tu lipa.
Lekarstwem było sprzedanie modemu na "pewnym" serwisie aukcyjnym i zakup za podobne pieniądze modemu który ma niby działać z anteną zewnętrzną (Huawek K4505 z Vodafone). Antenę też już zakupiłem i czekam na ten zestaw z niecierpliwością.
awerdo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: awerdo »

Hmm było dużo anten które pisały że obsługują E1820.

To Ok, czy K4505 + antena jak poniżej
http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 13532.html

bedzie dobrym rozwiązaniem? Czy tez polecacie jakieś lepsze?
Noreck
Stały użytkownik forum

Ja zakupiłem antenę w poniższym sklepie internetowym
Telkob.pl anteny do Huawei K4505

Jak sprzęt zadziała to napisze w przyszłym tygodniu jak dostanę przesyłkę.
Noreck
Stały użytkownik forum

Wczoraj dostałem modem i antenę.
Modem nówka, po instalacji w kompie widać, że ma już firmware obsługujące HSPA+ 28,8 Mb/s.
Wg pobieżnych oględzin wydaje mi się że chodzi szybciej i ma niższe pingi od Huawei e1820 (korzystając z niego w tym samym miejscu w domu, bez anteny).
Router 3G (Edimax 6200n) także go obsługuje bez problemu.
Anteny jeszcze nie wypróbowałem.
djdavemix

Post autor: djdavemix »

A w jaki sposób na Edimaxie uzyskać więcej niż 7,2Mb/s jeżeli router ten jest ograniczony do tej prędkości i nie "poda" więcej? Czy to jest ograniczenie sprzętowe lub software'owe tego już nie wiadomo - z ogólnej specyfikacji to nie wynika.
Model 3G-6200n obsługuje transmisję 3G/3.5G o prędkości do 7,2 Mb/s
czyli do "szybszych' testów się nie nadaje.
Noreck
Stały użytkownik forum

Dzisiaj sprawdzałem antenę zewnętrzną z modemem Huawei K4505 i niestety taki zestaw nie działa :(
Antena kierunkowa o zysku 15 dB kupiona w telkob.pl. Sam modem działa ok, ale po włożeniu anteny żadnej reakcji, poza tym osłonięcie modemu rękoma powoduje duży spadek mocy sygnału. A miało być tak pięknie...
Sprawdzę jeszcze u kogoś krótszą antenę, która wiem że działa i jeśli to nic nie da to będzie to kolejny modem po E1820 który jest kulawy.
Noreck
Stały użytkownik forum

Niestety wychodzi na to, że modem Huawei k4505 nie ma aktywnego wejścia na antenę zewnętrzną. Próbowałem podłaczyć oryginalną antenkę z ery i żadnej reakcji. Natomiast moja antena kierunkowa mocno wzmacnia modem Huawei e122.
Ponieważ Modem Huawei k4505 działa spoko i chciałbym go zatrzymać to postanowiłem kupić jeszcze konektor indukcyjny, który niby sprawdza się (tak piszą na zagranicznych forach - link do tego cuda
Leci to do mnie z anglii, jak dojdzie i sprawdzę to dam znać, może ktoś będzie zainteresowany.
Noreck
Stały użytkownik forum

Dzisiaj o dziwo dostałem uniwersalny konektor antenowy indukcyjny, wysłany z Anglii w piątek a już dzisiaj czekał na mnie w domu. Konektor jak poniżej:
http://www.solwise.co.uk/3g-datacard-to-antenna-adapters-adpt-026.htm

Moja antena ma wtyk fme a konektor ma sma musiałem więc nieco improwizować. Ale najważniejsze że to wreszcie działa. Jak tylko wystawiłem antenę za okno to Wasz TOP_NETINFO i program MIERNIK GSM pokazywały znaczne przyrosty mocy sygnału.

Dobra informacja dla posiadaczy modemów Huawei E1820, E1823, K4505 - można w końcu podłaczyć antenę zewnętrzną ! Należy tylko oprócz anteny zainwestować w konektor jw. (koszt nieco ponad stówkę).
Jutro mam zamiar założyć końcówkę do przewodu antenowego sma male i pewnie jeszcze lepiej to zadziała :)
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Noreck pisze:Jak tylko wystawiłem antenę za okno to Wasz TOP_NETINFO i program MIERNIK GSM pokazywały znaczne przyrosty mocy sygnału.
Właśnie, jak znaczne? Gdybyś mógł to proszę podaj odczyty (w dBm) dla dwóch sytuacji:
1) sam modem bez konektora
2) modem+konektor+antena umieszczona w tym samym miejscu w którym położyłeś modem podczas pomiaru nr 1
i jeszcze dodatkowo zysk anteny (w dBi) - dzięki temu będzie można oszacować jaka jest strata na sprzężeniu indukcyjnym i ile tak naprawdę przyrostu sygnału da się uzyskać.
Pozdro,
GutEQ
Noreck
Stały użytkownik forum

Podam zmierzone dane jw gdy tylko przerobię wtyk w przewodzie antenowym.

[ Dodano: 2010-11-05, 00:00 ]
Dzisiaj zacisnąłem prawidłową końcówkę na przewodzie antenowym i zmierzyłem przyrosty siły sygnału. Mój sprzęt:

Modem - Vodafone (Huawei) K4505, IPlus,
Konektor - indukcyjny Poynting 3G Universal Modem to Antenna Adapter - NET-3G-ADPT-026 ,
Antena - kierunkowa ATK-500 ze sklepu telkob.pl, ok. 3 mb przewodu.

Wyniki pomiaru:

modem bez konektora i anteny - moc 89 dBi
modem z konektorem i anteną - moc 71 dBi

Zasłonięcie modemu rękoma nic nie zmienia, poziom sygnału pozostaje bez zmian.
Z konektorem i anteną zwiększają się prędkości DL netu z 3 Mb/s do 5,5 Mb/s.
seboceret
Użytkownik forum

Post autor: seboceret »

A skąd wiesz że działa z E1820 testowałeś? Na tym modemie i jak możesz to podaj jakieś namiary gdzie można to kupić.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-14, 21:54 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-11-14, 21:53 przez seboceret, łącznie zmieniany 1 raz.
Noreck
Stały użytkownik forum

seboceret pisze:a skąd wiesz że działa z E1820 testowałeś? na tym modemie i jak możesz to podaj jakieś namiary gdzie można to kupić.
Nie muszę sprawdzać na E1820 by wiedzieć, że to działa. Konektor jest indukcyjny więc uniwersalny. Powiem, że mam jeszcze stary modem Huawei e220 i nawet ten modem wzmacnia sygnał dzięki temu konektorowi, tylko ciężko go wcisnąć, bo jest "nieco" duży :)

Sam konektor kupisz w sklepie w UK, link do produktu i sklepu masz w moim poście powyżej.

Ja uzywam tego konektora chociaż mam bardzo komfortową sytuację odnośnie poziomu sygnału HSPA z Iplus i ilości stacji bazowych do wyboru. Problem był tego typu, że modem zawsze wybierał najsilniejszy dostępny sygnał i to akurat z najbardziej obciążonej stacji.

Dzięki konektorowi i antenie kierunkowej mam wolność wyboru - od ponad tygodnia wymuszam korzystanie z jednej stacji i jestem zadowolony, prędkości oscylują mi ok. 5-6 Mb/s.

Reasumując, jeśli potrzebujesz korzystać z anteny w Huawei E1820 to kupuj śmiało omawiany konektor.

I jeszcze jedno. Zauważyłem, że konektor działa lepiej gdy aktywna płytka wtopiona w jego obudowę styka się ze stroną modemu, która posiada diodę sygnalizacyjną.
ODPOWIEDZ