Witam,
Mam następujący problem z połączeniem na moim routerze. Łączą się z nim 3 komputery bezprzewodowo i do dnia wczorajszego nie było żadnych problemów.
Dopiero w czwartek właśnie zauważyłem, że grając online mój ping waha się między normalnym a niebotycznymi wartościami (od 19ms przechodzi do 1000ms). Ma to także wpływ na korzystanie z przeglądarki, gdyż strony w momencie kiedy ping ma tą wysoką wartość nie ładują się prawie wcale.
Mój router to, jak w temacie, D-Link DIR-300. Sprawdzałem logi w konsoli i znalazłem:
PING-FLOODING flooding attack from WAN (ip:xxx.xxx.xx.xxx) detected
Z różnymi adresami ip. Po drobnym dochodzeniu, odcinaniu internetu temu i tamtemu, okazało się że problem leży po stronie jednego z moich współlokatorów - po odcięciu mu internetu problem ustawał. Oczywiście rozwiązanie takie jest nie do przyjęcia, jednak:
1. Delikwent nie ma firewalla, poza systemowym (Windows 7). Oczywiście po usłyszeniu tego zadeklarowałem że nie podłączę neta dopóki jakiegoś nie zainstaluje, choć wydaje mi się że ten systemowy powinien wystarczyć?
2. Ściągał torrenty.
I stąd jest pytanie: czy w/w komunikat z moimi problemami mogą wynikać z punktu 2? Przez myśli mi przemknęło że "PING-FLOODING" może wynikać z próby wyszukania przez klienta torrenta trackerów, stąd moje pytanie.
Oraz dodatkowe pytanie: czy jest możliwość zablokowania p2p na tym routerze? Google za wiele mi nie powiedziało, a niespecjalnie mi się widzi ściąganie materiałów wątpliwego pochodzenia korzystając z łącza za które płaci 3 ludzi.
Problem z połączeniem - D-Link DIR-300 PING-FLOOD
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z połączeniem - D-Link DIR-300 PING-FLOOD
Ostatnio zmieniony 2010-10-29, 05:34 przez FMarkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z połączeniem - D-Link DIR-300 PING-FLOOD
Ad 1. Raczej powinien wystarczyć. Ja bym się raczej czepił antywirusa.
Ad 2. Prosto sprawdzić - odpal jego kompa, odpal torrenty, poczekaj na problem i wyłącz torrenty
Ale ja też stawiam właśnie na p2p.
Ad 2. Prosto sprawdzić - odpal jego kompa, odpal torrenty, poczekaj na problem i wyłącz torrenty