czy opłaca sie kupić antene w parchaniu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szymi36
Początkujący użytkownik forum

czy opłaca sie kupić antene w parchaniu

Post autor: szymi36 »

Mieszkam w Parchaniu(woj.kujawsko pomorskie, powiat inowrocławski). Mam blueconnect, modem huawei e122. Łapie zasięg EDGE (siła90-100proc.), ale zapewnia to pobieranie danych na poziomie zaledwie 10-25kbps. Chciałbym się więc dowiedzieć, czy opłacalny zakupem będzie anteta 3G, np. jak ta http://allegro.pl/antena-17-db-do-huawe ... 01585.html. Nadajnik ery jest prawdopodobnie ok. 2km ode mnie(w miejscowości Rejna), ale nie wiem czy obsługuje technologię 3G. Jeśli nie pozostaje nadajnik w inowrocławiu(odl.10km). Nie wiem więc, czy kupno anteny coś tu pomoże. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: czy opłaca sie kupić antene w parchaniu

Post autor: baxxxio »

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.77896 ... 69922/z/12

Niestety w rejni tylko edge.
szymi36

A jak kupie antene to złapie UMTS z Inowrocławia?
karpiu01
Stały użytkownik forum

Post autor: karpiu01 »

Tego ci nikt nie zagwarantuje, ale szansa jest. Jak masz możliwość to weź tel obsługujący 3G i wejdź na dach, jak złapie 3G to z anteną powinno chodzić bez problemu chociaż pewności nie ma nigdy :cwaniak: Patrząc na mapkę ery powinien zasięg być
szymi36

Sprawdzałem, da rade, dzis zamawiam antene :D
szymi36

Cześć, to znowu ja. Mam kolejny problem. Kupiłem antene, i przez pierwszy miesiąc było dobrze. Internet śmigał jakieś 150 kbps(srednio). Niestety od paru dni działa znacznie gorzej (jakieś 20 kbps), a zdarza sie, że nie działa w ogóle. Zasięg mam taki sam jak wcześniej. Nie wiem jaki może byc powód. Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

szymi36 zobacz czy antena się nie uszkodziła. Dwa weź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i zobacz z którym Nodem sie łączysz. Może awaria tego z którego korzystałeś. Jeżeli tak to zgłos opowi, może cos zrobią.
ODPOWIEDZ