Jak skonfigurować połączenie telefon Nokia E52 z laptopem?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KOMAR77
Początkujący użytkownik forum

Jak skonfigurować połączenie telefon Nokia E52 z laptopem?

Post autor: KOMAR77 »

Witam wszystkich. Mam problem za cholerki nie wiem jak to połączyć i skonfigurować. Mam połączenie przez telefon nokia e52 z internetem i teraz chcę połączyć się z telefonem i internetem poprzez laptopa. Chcę wykorzystać internet, który jest w telefonie połączony po wifi. Jak to połączyć i jak to skonfigurować? System operacyjny to vista. Czytam forum jest od cholerki rożnych ustawień ale nic mi nie wychodzi, może ktoś mi pomoże? Będę bardzo wdzięczny.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-11-01, 00:17 ]
Poprawa byków i dodanie znaków interpunkcyjnych.
Ostatnio zmieniony 2010-11-01, 00:16 przez KOMAR77, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jak skonfigurować połączenie telefon Nokia E52 z laptopem?

Post autor: ja.michal »

Nie da się tego zrobić bez dodatkowego oprogramowania. Można wykorzystać do tego aplikację JoikuSpot, ale bezpłatna wersja ma wyciętą obsługę FTP i komunikatory (np. gg nie działa).
Inaczej nie da rady. Chyba, że przez BT lub kabel. BT w sumie będzie takim najbliższym WiFi bo bez kabli.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

KOMAR77, jeśli dobrze rozumiemy, to chcesz mieć takie połączenie:

laptop ---[WiFi]----> Nokia E52 -----[3G/EDGE]----> Internet

Tak?

Jeśli tak i koniecznie chcesz mieć połączenie z laptopa do telefonu przez WiFi to tak, jak pisze ja.michal, potrzebujesz aplikacji na telefon, która nazywa się JoikuSpot. Sama Nokia E52 nie umożliwia dzielenia Internetu komórkowego przez WiFi, a licencja na pełnego JoikuSpota nie jest taka droga (aktualnie 9 EUR).

Inna sprawa, że dużo prościej (i za darmo) byłoby podłączyć telefon do laptopa kablem, a na dodatek nie wyczerpywałbyś sobie baterii telefonu podczas korzystania z Internetu (bo Nokia E52 ładuje się przez USB).

PS. KOMAR77, koszmarnie ciężko czytać Twoje posty, pisz porządnie po polsku... (ze znakami przestankowymi, dużymi literami na początku zdania itd.)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

guteq pisze:Inna sprawa, że dużo prościej (i za darmo) byłoby podłączyć telefon do laptopa kablem, a na dodatek nie wyczerpywałbyś sobie baterii telefonu podczas korzystania z Internetu (bo Nokia E52 ładuje się przez USB).
I ja też sugeruję takie rozwiązanie. Niestety podczas transmisji danych takiej jak przez laptopa (czyli sporej ilości danych) bateria telefonu komórkowego musi dostarczyć dużo "mocy", zatem stosunkowo szybciej będzie się wyładowywała niż podczas normalnej pracy.
Co za tym idzie dzięki połączeniu USB mamy dwie pieczenie na jednym ogniu - transmisję danych i zasilanie (ładowanie).
guteq pisze:PS. KOMAR77, koszmarnie ciężko czytać Twoje posty, pisz porządnie po polsku... (ze znakami przestankowymi, dużymi literami na początku zdania itd.)
Poprawiłem tego posta, bo faktycznie ciężko się czytało.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pamiętajmy, że w tym wypadku dwa radia - 3G/GSM i WiFi. Na prawdę bateria leci.
zDaleKi

ja.michal pisze:Pamiętajmy, że w tym wypadku dwa radia - 3G/GSM i WiFi. Na prawdę bateria leci.
O to dokładnie chodzi. Zatem nie ma co liczyć, że 20 parę dni wytrzyma jak podaje producent. Bo to jest czas czuwania w idealnych warunkach.

Przy dwóch transmisjach (2 "radiach") można baterię w jeden dzień wyładować.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
guteq

BliSki pisze:Przy dwóch transmisjach (2 "radiach") można baterię w jeden dzień wyładować.
Oj, myślę że raczej można osiągnąć ledwo 2-3 godziny, niż cały dzień :(

Huawei E5 ma baterię tej samej pojemności co E52 (1500 mAh) i ma w specyfikacji podany czas działania dla nawiązanego aktywnie transmitującego połączenia wynoszący 4h (tyle też osiąga, nie jest to czas naciągany). Myślę że Nokia, nie będąc optymalizowana dla stałej jazdy na WiFi, pociągnęłaby krócej niż E5.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-11-01, 22:22 ]
guteq pisze:Oj, myślę że raczej można osiągnąć ledwo 2-3 godziny, niż cały dzień
Można. ;) Ja chciałem bardziej optymistycznie, bo dane fabryczne wskazują do 28 dni, więc niektórzy pewnie nie uwierzą w takie skrócenie czasu.
Pozdro,
GutEQ
KOMAR77

OK Panowie juz nie rozpisujmy się ile wytrzyma bateria. Myśle o połączeniu takim że e52 połacze się z internetem!- a z niej chcę mieć internet na laptopie. a to dlatego ze chyba komórka ma lepsza karte wifi bo łaczy się z internetem a laptop nie chce. Tak wiec ok użyje kabla do komorki. (przy okazji będzie ją ładował). Ale jak mam skonfigurowac lapka albo jak mam sie poprzez kabel moge miec w lapku internet moze wystarczy miec na lapku Nokia PC Suite i to pomoże?

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-11-01, 08:59 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-11-01, 08:58 przez KOMAR77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

KOMAR77 pisze:ze chyba komórka ma lepsza karte wifi bo łaczy się z internetem a laptop nie chce.
Komórka jako karta WiFi do komputera nie będzie działać. Chyba że mylisz WiFi z GSM/UMTS.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Starczy Nokia PC Suit lub Nokia Ovi Suit.
KOMAR77

Nie nie chodzi mi zeby komorka byla karta wifi dla komputera chodzi mi oto ze telefon laczy sie z internetem po wifi a ja teraz siedze np. w drugim pokoju i chcę sie polaczyc z telefonem imiec internet w laptopie?! jest to mozliwe? Jeżeli tak to jak przez kabeli i program Nokia PC Suit lub Nokia Ovi Suit. i bedzie chulac??
Ostatnio zmieniony 2010-11-01, 12:14 przez KOMAR77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nie jest to możliwe.
Awatar użytkownika
guteq

Dobra, chyba czas zadać serię pytań podstawowych :)

KOMAR77:
1) do jakiego internetu się chcesz połączyć? Tzn. od jakiego operatora albo jakiego dostawcy jest ten internet? Mówiąc już tak totalnie wprost: od kogo ten internet kupujesz, jaka firma wystawia Ci rachunki?
2) czy jesteś w stanie powiedzieć czy to jest internet WiFi (radiówka) czy komórkowy (np. UMTS/HSDPA) ?
3) co robiłeś na laptopie żeby sprawdzić czy się połączy? Skąd wiesz, że nie chciał się połączyć? Jakieś komunikaty o błędach miałeś?

Postaraj się to jakoś sensownie opisać, bo na razie nie wiadomo co dokładnie chcesz zrobić :P
Pozdro,
GutEQ
KOMAR77

ok zaczynam odpowiadac wifi nie czaicie to sieci które np. są dostępne za free hot spoty. itp. sieci ktore nie sa zabezpieczone i z tymi lacze sie komorką wiekszosc sa to radiowki lub z routerow. odp na 3 laptop i komorka leza kolo siebie komorka mam mozliwosc polaczenia sie z siecia np. x a laptop jej nie wykrywa i nie mogę się połaczyc czy to tak trudno zrozumieć z moich wypowiedzi? jeżeli tak to przepraszam ale nerwy mi siadaja pisze co i jak a wy mi odpisujecie ze bateria siada no coś tu nie tak chyba ale nie ze mną
Ostatnio zmieniony 2010-11-01, 12:51 przez KOMAR77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
guteq

KOMAR77 pisze:ok zaczynam odpowiadac wifi nie czajicie to sieci które np. są dostępne za free hot spoty. itp. sieci ktore nie sa zabezpieczone i z tymi lacze sie komorką wiekszosic sa to radiowki lub z routerow. odp na 3 laptop i komorka leza kolo siebie komorka mam mozliwosc polaczenia sie z siecia np. x a laptop jej nie wykrywa i nie mogę się połaczyc
No to tak się nie da za pomocą E52 połączyć. Ani przez kabel ani przez WiFi.
KOMAR77 pisze:czy to tak trudno zrozumieć z moich wypowiedzi? jeżeli tak to przepraszam ale nerwy mi siadaja pisze co i jak a wy mi odpisujecie ze bateria siada
Tak, bardzo trudno zrozumieć cokolwiek z Twoich wypowiedzi. Piszesz bez składu i ładu, z błędami ortograficznymi, bez znaków przestankowych. Trzeba się sporo namyślić, żeby zdekodować, o co Ci w ogóle chodzi.
KOMAR77 pisze:no coś tu nie tak chyba ale nie zemną
Chyba nie zrozumiałeś, że na forum nikt nie ma obowiązku Ci pomóc. Jeśli próbujemy Ci pomóc to dlatego że chcemy, a nie że musimy. Więc skoro próbujemy Ci pomóc, to wypadałoby raczej podziękować, a nie pisać że coś z nami nie tak. W związku z tym, jeśli o mnie chodzi, to na tym kończę pomaganie Tobie.
Pozdro,
GutEQ
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

KOMAR77 pisze: nie czaicie
Czaimy. Odpowiedz w formacie ktory ty czaisz - wszystkich innych czytajacych watek z gory przepraszam:
KOMAR77 pisze:laptop i komorka leza kolo siebie komorka mam mozliwosc polaczenia sie z siecia np. x a laptop jej nie wykrywa
wzaleznosciodtegojakikrajmaszustawionywwlasciwosciachkarty
wifibycmozekartamawylaczonesluchaniepojedynczychkanalowsprawdz
wwlasciwosciachnatelefonieilaptopienaktorymkanalenadajetwojhotspot.

BTW:
KOMAR77, masz nowy nik?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=26551
Ostatnio zmieniony 2010-11-01, 13:30 przez key, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

guteq pisze:Chyba nie zrozumiałeś, że na forum nikt nie ma obowiązku Ci pomóc. Jeśli próbujemy Ci pomóc to dlatego że chcemy, a nie że musimy. Więc skoro próbujemy Ci pomóc, to wypadałoby raczej podziękować, a nie pisać że coś z nami nie tak. W związku z tym, jeśli o mnie chodzi, to na tym kończę pomaganie Tobie.
W dodatku mozna miec spore watpliwosci czy te niezabezpieczone sieci to hotspoty...

BTW odpowiedz na dreczace cie pytanie juz dal Ke_fir kilka postow wyzej.
dagny7

Post autor: dagny7 »

dobry wieczór,

temat bliski więc odświeżam.

mam nokie e52 z play. chciałabym wykorzystać net z fonu w netbooku samsung n150 z win7.
podłączyłam fon przez usb -pc suite. poinstalowało jakieś sterowniki (jestem ogólnie zielona), zainstalował się program: nokia pc internet access, ale z netem nie łączy.

czy mogłabym prosić o pomoc ?

pozdrawiam
fulo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: fulo »

skonfigurowałaś ten program o którym piszesz??
dagny7

fulo pisze:skonfigurowałaś ten program o którym piszesz??
tzn ??? :)

jeśli to ma być przez panel sterowania-> sieć i internet-> skonfiguruj nowe połączenia

to nie wiem co mam po pierwsze wybrać:
- skonfiguruj nową sieć?
- połącz z miejscem pracy?
czy też coś innego?

a następnie co mam wpisać w użytkowniku i w hasłach nadanych od operatora
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

APN internet, a użytkownik i hasło zostawić puste. Powinno działać po tym.

P.S.
Na forum piszemy zgodnie z regulaminem - zdania z dużej litery i używamy znaków przestankowych.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

O ile pamiętam w E52 najprościej można zestawić połączenie wlasnie przez ten program, telefon się pyta w jakim trybie ma działać wybierasz modem, zainstaluje się ten program co napisałaś wcześniej nokia pc internet access, a ze już go zainstalowałaś omijasz ten krok

Żadna filozofia... otwierasz ten program, podłączasz telefon i za rączkę Cie prowadzi na każdym kroku, najważniejsze i chyba jedyne co może sprawić problem to inne programy noki, wiec przed otwarciem tego programu musisz powyłączać wszystkie inne programy pcsuite i co tam jeszcze masz związane z nokia.
1. włączasz program
2. podłączasz telefon w trybie pc-suite lub modem sam telefon zapyta i trzeba kliknąć w telefonie chyba ze jest inaczej w opcjach telefonu ustawione
3. wybierasz z rozwijanego menu swojego operatora
5. klikasz ikonkę połącz i cieszysz się internetem

To chyba jedyny tak prosty i intuicyjny i niezawodny program jaki znam

Jeśli w telefonie wybierzesz w opcjach połączeń USB używaj zawsze jako modem to wystarczy wetknąć telefon w usb i i reszta praktycznie sama się zrobi natomiast w trybie pc-suite ręcznie trzeba odpalić program z miejsca gdzie jest zainstalowany, zapewne ikonka skrótu jest na pulpicie ;)
Ostatnio zmieniony 2011-04-07, 09:40 przez atento, łącznie zmieniany 1 raz.
dagny7

ja.michal pisze:APN internet, a użytkownik i hasło zostawić puste. Powinno działać po tym.
Co znaczy "APN internet" ? Czy mam to wpisać w ustawieniach Nokia PC Internet Access ?

[ Dodano: 2011-04-07, 10:50 ]
atento pisze: To chyba jedyny tak prosty i intuicyjny i niezawodny program jaki znam

Bardzo bym chciała by to było dla mnie proste :)

Odinstalowałam Nokia PC... i jeszcze raz próbuje. Może coś wstawiłam niepotrzebnie, że nie widzi urządzenia.

Ps. ale nie odchodź od kompa ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-07, 10:52 ]
Poprawiłem znaczniki cytowania.

Weszłam w panel sterowania -> połącz z internetem.
I teraz co mam wybrać?
Połączenia szerokopasmowe (PPPoE)? Czy bezprzewodowa (połącz przy użyciu routera bezprzew. lub sieci bezprzew.) ?

Na tym pierwszym nie widzi.
Ostatnio zmieniony 2011-04-07, 09:55 przez dagny7, łącznie zmieniany 3 razy.
zDaleKi

dagny7, a co z tym krokiem?
atento pisze:O ile pamiętam w E52 najprościej można zestawić połączenie wlasnie przez ten program, telefon się pyta w jakim trybie ma działać wybierasz modem
Czy podczas podłączenia telefonu do komputera na telefonie masz jakiś komunikat i co wtedy wybierasz?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
dagny7

BliSki pisze:dagny7, a co z tym krokiem?
atento pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Czy podczas podłączenia telefonu do komputera na telefonie masz jakiś komunikat i co wtedy wybierasz?
Miałam wybór. M.in. pc suite. I to wybierałam. Zmieniłam w ustawieniach, żeby mnie już nie pytał o pc. A modemu w wyborze nie mam.

Dzięki za cytaty :)

Edit:

Mam w wyborze:
- pc suite
- magazyn masowy
- przesyłanie zdjęć
- połącz komp z siecią

Wyberałam pc suite
-

[ Dodano: 2011-04-07, 11:02 ]
atento pisze:3. wybierasz z rozwijanego menu swojego operatora
Co to znaczy? Proszę jaśniej :)
Ostatnio zmieniony 2011-04-07, 13:28 przez dagny7, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

dagny7 pisze: - połącz komp z siecią
Jest bardziej prawdopodobne.
Nie pomagam na PW.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Są 4 opcje w telefonie w ustawieniach polaczenia USB tak? pc-suite/jako pamieć przenośna/transfer multimediów i powinna być opcja związana tylko z połączeniami modemowymi, telefon miałem jakiś czas temu wiec opcje mogą nazywać się podobnie ale na pewno są

Jak masz włączony program nokia pc internet access po podłączeniu telefonu (w tych dwóch trybach pc-suite/modem) do komputera powinno pokazać po chwili, ze został podłączony i się odblokować i wtedy dopiero można skonfigurować, tylko jak pisałem inne programy noki mogą zakłócić jego prace.
dagny7

key pisze:
dagny7 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Jest bardziej prawdopodobne.
Wczoraj tak chyba się połączyłam i zanstalowałam Nokia pc....

Teraz też wybrałam -> Zaczął instalować -> ale dalej nie widzi urządzenia. A telefon jest cały czas podłączony.

Edit.
Jeszcze jedno wczoraj jak instalowały się różne rzeczy to chyba pokazał się błąd z instalacją USB. Mogę gdzieś to sprawdzić?

[ Dodano: 2011-04-07, 11:23 ]
atento pisze:Są 4 opcje w telefonie w ustawieniach polaczenia USB tak? pc-suite/jako pamieć przenośna/transfer multimediów i powinna być opcja związana tylko z połączeniami modemowymi, telefon miałem jakiś czas temu wiec opcje mogą nazywać się podobnie ale na pewno są
Wypisałam powyżej. Te tylko mam do wyboru.

Jak masz włączony program nokia pc internet access po podłączeniu telefonu (w tych dwóch trybach pc-suite/modem) do komputera powinno pokazać po chwili, ze został podłączony i się odblokować i wtedy dopiero można skonfigurować, tylko jak pisałem inne programy noki mogą zakłócić jego prace.
Przynajmniej tak nie było do tej pory. Włączałam ponownie i nie widział.

Edit.
atento, tak jak napisałeś -> włączyłam program -> podłączyłam fon. W Noki PC Internet... nie widzi wydawcy. I teraz mam w ustawieniach do wyboru:
- używaj połączeń pobranych z podłączonego urządzenia
- używaj tego połączenia ( i tam punkt dostępu, nazwę użytkownika, hasło i ciąg innicjalizacji modemu)

Co powinnam wybrać ?

[ Dodano: 2011-04-07, 11:51 ]
atento, i jeszcze znikł mi Twój post. Nie masz nic do załatwienia w Szczecinie ??? ;))

Teraz też muszę wyjść. Nie mam tam żadnego słowa "modem" :(
Ostatnio zmieniony 2011-04-07, 13:27 przez dagny7, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

dagny7 pisze: Co znaczy "APN internet" ? Czy mam to wpisać w ustawieniach Nokia PC Internet Access ?
APN to inaczej Punkt dostępu. Tam wpisujesz internet dla Playa.
dagny7

ja.michal pisze:
dagny7 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
APN to inaczej Punkt dostępu. Tam wpisujesz internet dla Playa.
Muszę to wpisać kursywą ?

Ok, pewnie nie muszę. Ale to i tak nie działa. Nie jest widoczne urządzenie.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-07, 14:26 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a> ;)
Ostatnio zmieniony 2011-04-07, 13:26 przez dagny7, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ