Mój problem jest dosyć złożony, ale postaram się jak najlepiej go opisać...
Zacznijmy od sprzętu:
Asus (będę go nazywał "laptop nr 1")
Asus (będę go nazywał "laptop nr 2")
Router wifi Edimax BR-6204WG
Modem przewodowy Scientific Atlanta
Otóż mam w domu dwa laptopy (asusy...), modem przewodowy oraz router wifi. Pewnego pięknego dnia postanowiłem zrobić tak, żebym mógł jednocześnie mieć dostęp do internetu na obu laptopach...
Podłączył router do modemu, później po kolei laptopy do routera, wszystko skonfigurowałem...
No i sytuacja ma się tak: z obu laptopów mam dostęp do internetu (przez router i modem) przewodowy, ale wifi już nie...
W przypadku laptopa nr 1 nie dziwi mnie to - karta sieciowa bezprzewodowa była fabrycznie uszkodzona. Kupiłem dłuższy kabel, pogodziłem się z tym.
Ale baaardzo zdziwiłem się, gdy po poprawnej konfiguracji wszystkiego na laptopie nr 2 dostęp do sieci miałem również tylko na kablu!
Gdy łączyłem się z moją siecią "Emillo" (na win7) jakoś sygnału była najwyższa (doskonała), ale gdy już się połączyłem z siecią to nie było dostępu do internetu. W centrum sieci i udostępniania przeskakiwało między dostępem do Sieci LAN, a jego brakiem. Już nie mówiąc o internecie.
Macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek próbę pomocy

PS Schematyczny rysunek: