Antena Yagi niezamknięta w tubie jakie wady? zaletą jestcena

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Elizabetti
Początkujący użytkownik forum

Antena Yagi niezamknięta w tubie jakie wady? zaletą jestcena

Post autor: Elizabetti »

Poddałam w wątpliwość jakość anteny, jaką zakłada jeden taki dostawca radiówki w okolicach Chmielnika, choć jedynymi moimi argumentami przeciw było to że są takie dość tanie, i że przecież nie na darmo zamyka się takie anteny w tubach a tu występuje w gołej postaci. Krytyka była bardzo delikatna, ale i tak wywalił mojego posta do kosza bo to jego forum i może robić co chce, i nikt go bezpodstawnie nie będzie krytykował. Stąd chciałam skonsultować się z kimś kto zna praktycznie te anteny, jaka jest faktycznie jej jakość, jakie wady, czy są zalety, czy czynniki atmosferyczne nie mają wpływu na pracę? np. leje deszcz po antenie, w końcu goła jest a nie zakryta plastikiem, czy po roku dwóch z powodu utleniania się czy innych czynników nie pogarszają się parametry itp. Jak się ma do realiów podawany zysk 16,5dB?
Dyskusja rozwinęła się z powodu problemów z sygnałem, jakością , pingami i dostępem do internetu tamtejszych userów. Sama już nie jestem w ich sieci, ale często bywam w tamtych okolicach i mam znajomych którzy korzystają. Temat w którym było o tych antenach to:
http://194.117.241.34/forum/viewtopic.php?t=1059
Antena jest taka:
Obrazek
Faktycznie firma zakłada takie (realne zdjęcie ich anteny) więc chyba to samo:

Obrazek
Z góry dziękuję za pomoc.
Ela
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Antena Yagi niezamknięta w tubie jakie wady? zaletą jestcena

Post autor: Jaco »

A cóż to za urynanet :szok: http://uryna.net/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Elizabetti pisze:Poddałam w wątpliwość jakość anteny, jaką zakłada jeden taki dostawca radiówki
Jak już Jaco napisał to uryna.
Takich anten nie stosuje się już od kilku dobrych lat w normalnie działających sieciach WiFi.

Teoretycznie taka antena powinna działać tak samo jak taka w tubie, może nawet być dokładniej wykonana ale pojawia się problem plastikowej puszki i tego z jakiego materiału jest zrobiona i jak dokładnie jest tam połączony kabel antenowy z anteną.

To że sieć wieczorami się zatyka to świadczy tylko o marnym dostawcy i nieprawidłowej konfiguracji (budowie) sieci.

Jaka by nie była antena jeżeli jest w miarę stabilny sygnał a wszyscy klienci widziani z bazy mają podobne sygnały (odpowiedni dobór anten a nie każdemu taka sama) i jest ich powiedzmy 10 to jakoś powinno działać. Niestety wiąże się to z mocnym cięciem p2p i dobrym kolejkowaniem (priorytetowaniem) pakietów.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Małe (na wysokie pasma) anteny Yagi zamyka się w osłonach nie bez powodu - podstawowym ich (puszek) zadaniem jest ochrona przed elektrycznością statyczną, gdyż takie anteny zazwyczaj wykonuje się jako rozwarte dla DC, ale i nie bez znaczenia jest kwestia wytrzymałości mechaniczno-chemicznej samej konstrukcji.

Te anteny ze zdjęć powyżej to chyba od któregoś z allegrowych producentów...
ODPOWIEDZ