Poddałam w wątpliwość jakość anteny, jaką zakłada jeden taki dostawca radiówki w okolicach Chmielnika, choć jedynymi moimi argumentami przeciw było to że są takie dość tanie, i że przecież nie na darmo zamyka się takie anteny w tubach a tu występuje w gołej postaci. Krytyka była bardzo delikatna, ale i tak wywalił mojego posta do kosza bo to jego forum i może robić co chce, i nikt go bezpodstawnie nie będzie krytykował. Stąd chciałam skonsultować się z kimś kto zna praktycznie te anteny, jaka jest faktycznie jej jakość, jakie wady, czy są zalety, czy czynniki atmosferyczne nie mają wpływu na pracę? np. leje deszcz po antenie, w końcu goła jest a nie zakryta plastikiem, czy po roku dwóch z powodu utleniania się czy innych czynników nie pogarszają się parametry itp. Jak się ma do realiów podawany zysk 16,5dB?
Dyskusja rozwinęła się z powodu problemów z sygnałem, jakością , pingami i dostępem do internetu tamtejszych userów. Sama już nie jestem w ich sieci, ale często bywam w tamtych okolicach i mam znajomych którzy korzystają. Temat w którym było o tych antenach to:
http://194.117.241.34/forum/viewtopic.php?t=1059
Antena jest taka:

Faktycznie firma zakłada takie (realne zdjęcie ich anteny) więc chyba to samo:

Z góry dziękuję za pomoc.