Modem na kablu, a zasilanie portów usb na laptopie

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
colombo
Stały użytkownik forum

Modem na kablu, a zasilanie portów usb na laptopie

Post autor: colombo »

Używam huawei e156g na 3 metrowej przedłużce - wiadomo, lepszy zasięg. Wcześniej tak używałem na stacjonarnym - bez problemów. Ale podłączając pendriva do innego usb, gdy modem jest już podpięty, nie mogę sie dostać na pena, choć system go widzi. Jak podłączę w odwrotnej kolejności, to pendrive jak już działa - to w trybie usb 1.1 - zauważyłem w menadżerze urz. że bierze 100mA. Kiedy modem jest podpinany bez kabla - nie ma problemu.
Laptop oczywiście na zasilaczu, wszystkie opcje zasilania na max wydajność. Pendrive sprawny na 100% i sprawdziłem wszystkie możliwe kombinacje podłączania do 4 portów.
Mogę przysiąc, że kiedyś do laptopa znajomej podłączyłem jednocześnie i modem na kablu, i pena, i chyba nawet drukarkę(mysz na pewno) - i hulało.
Temu najwidoczniej "brakuje prądu" - tylko teraz nie wiem, czy to nie znak jakiejś awarii.
Jeśli ktoś tak używa modemy z laptopem, niech, jak może, sprawdzi jak to jest u niego.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-11-05, 20:29 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-11-05, 20:29 przez colombo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem na kablu, a zasilanie portów usb na laptopie

Post autor: wojteks »

colombo pisze:Jeśli ktoś tak używa modemy z laptopem
Każdy model laptopów jest inny i porównywanie w ten sposób nie ma sensu.
Nie pomagam na PW!
colombo
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Każdy model laptopów jest inny i porównywanie w ten sposób nie ma sensu.
Wg mnie ma sens i właśnie dlatego pytam- jak to jest u innych. Bo nie wiem czy to normalne, a wydaje mi się, że nie powinno tak być.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

colombo pisze:Bo nie wiem czy to normalne, a wydaje mi się, że nie powinno tak być
Musisz sam sprawdzić swój modem z innym laptopem najlepiej tego samego typu bo te problemy wskazują na problem z zasilaniem USB.
Jeżeli sprawdzisz modem na innym laptopie (innym modelu) i będzie OK to laptop którego posiadasz jest uszkodzony albo po prostu tak ma fabrycznie, napisz co to za model.
Nie pomagam na PW!
colombo
Stały użytkownik forum

To Acer Extensa 5630g. Ten sam modem na tym samym kablu na lapku Gateway nie sprawiał takich problemów.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

colombo u mnie swego czasu była mała choinka: modem, mycha i w jeden port wpiety rozgałęziacz USB na którym był pendrak i dysk zewnętrzny. I wszystko działało.
colombo pisze:Używam huawei e156g na 3 metrowej przedłużce - wiadomo, lepszy zasięg.
Nie lepszy zasięg tylko możliwość położenia modemu tam gdzie łapie najlepszy.

Może skoro potrzebujesz 3 metrów to lepiej pomysleć nad jakims routerem? Będzie wygodniej i jeden port zaoszczędzisz.
colombo
Stały użytkownik forum

Sundance_kid pisze:colombo u mnie swego czasu była mała choinka: modem, mycha i w jeden port wpiety rozgałęziacz USB na którym był pendrak i dysk zewnętrzny. I wszystko działało.
Teraz mogę się założyć - gdyby modem był na kablu, to by nie pohulało.
Nie lepszy zasięg tylko możliwość położenia modemu tam gdzie łapie najlepszy.
No, przecież napisałem, że lepszy zasięg :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

colombo pisze: Teraz mogę się założyć - gdyby modem był na kablu, to by nie pohulało.
Oczywiscie, że na kablu.
ODPOWIEDZ