iPlus na Wsi

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DanteSparda
Początkujący użytkownik forum

iPlus na Wsi

Post autor: DanteSparda »

Witam
Niedawno przedłużyłem umowę z Plusem.Był to błąd :klnie: .Dostałem modem e1750, a stary e220 poszedł w odstawkę. Ponieważ nie znam się prawie całkowicie w temacie lepszego zasięgu jak i samego podłączania modemów pod antenę proszę o pomoc. Antena 3g/hsdpa jest ode mnie ok 13-14km. Czy mogę jakoś polepszyć sobie zasięg/szybkość transferu?
Średnio mam jakieś 10 kb/s. Teren jest raczej płaski.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus na Wsi

Post autor: Patryk »

Obrazek

Jeśli mieszkasz na obszarze "czerwonym", to pewne szanse są.
Jeśli nie - możesz spokojnie sobie darować, bez widoczności nie podziałasz na taką odległość.
Poza tym pozostaje jeszcze kwestia samej konfiguracji stacji Plusa - bardzo możliwe, że mimo dobrej trasy nie będzie działać.
DanteSparda

Interesuje mnie to ponieważ jeden ze "znajomych" (czyt. Gość którego prawie nie znam),
posiada antenę kierunkową do modemu, z tym że nie wiem jakiego.
Dokładniej ten gość mieszka jakieś 300 metrów ode mnie.
Irek25
### BAN ###

Post autor: Irek25 »

Twój 1750 nie posiada wejścia antenowego proponuje zakup modelu z wejściem E122 E176g E176 to sa modemy z hspa. A co do anteny to kierunkowa umts z dipola lub jakiś panel każda antena jest zakończona odpowiednia długością kabla a na końcu jest przejściówka tak zwany konektor na zlącze do modemu.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

DanteSparda pisze:jeden ze "znajomych" (czyt. Gość którego prawie nie znam),
posiada antenę kierunkową do modemu
A w jakiej sieci pracuje ten modem ?
Plus UMTS ?
DanteSparda

No właśnie nie wiem, a dowiem się może za tydzień najszybciej.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Zabierz lapka i pojedz w okolicę twojego domu poszukać 3G . Ten modem sprzedaj i kup z wyjściem na antenę albo modem za okno lub kup router i router daj na poddasze .
Zależy też od kąta anten na nadajniku i jego mocy .
Daj mapkę gdzie mieszkasz i czy są lasy a najlepiej to zrób zdjęcie z dachu w stronę tego nadajnika .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
k160

Post autor: k160 »

Po dwóch miesiącach lektury tego forum postanowiłem się zarejestrować, bo chcę dokonać słusznego wyboru anteny, a bez Waszej pomocy nie umiem tego wyboru dokonać.

Dodatkowo wchodzę z butami do czyjegoś wątku , ale temat tego wątku dotyczy mnie w 150%. Przepraszam i mówię dzień dobry.

W skrócie i na temat: mam Iplusa, modem E169 i PC Desktop. Używam TopNetIfno. Mieszkam koło Piwnicznej Zdrój - Beskid Sądecki. Mieszkam w górach na wysokości 700m.
BTS'a na górze Kicarz mam 6,3km od siebie. Lekko przysłania go góra, która jest między nami. Odchodząc od domu o 100m z łapię na komórce full zasięg, ale nie wchodzę na 3G. Żadna komórka E50, E52, E73, itd nie łapie tego zasięgu w pobliżu domu. W samym domu jest problem z zasięgiem. Na 100% Kicarz nadaje w 3G.

Modem E169 wisi za oknem na przedłużaczu USB. Moje wyniki (najlepsze) to tłumienie -87dBi , sygnał 41%, CID 23923, Max DLS: 9KiB/s zazwyczaj koło 5. Tylko GPRS, czasami EDGE , ale jest dużo wolniejsze. Wymuszanie 3G nie daje żądnego efektu - NO SIGNAL.

Jako , że nie łapię zasięgu 3G, stanęło na antenie na pasmo 900MHz - nie wiem czy dobrze robię, bo marzy mi się szybki net.
Myślę o dwóch: ATK20 z dipolu z wysyłką za 115 , albo antena od Cybertecha ze wzmocnieniem 24dBi za 150zł z wysyłką.

Czy rzeczywiście ta od Cybertecha jest prawie 2 razy lepsza od ATK20 ? Czy o szansach na 3G mogę się przekonać jedynie kupując Panelową na 3G , a jak nie zadziała to jestem w plecy kilkadziesiąt zł. Pożyczyć od kogo nie mam. Wolę pewne 256kb/s niż UMTS na krzaku. Czy na takim ATK20 jest szansa złapać 3G , którego do tej pory nigdy nie było ?

Morze pytań i wątpliwości. Może zaryzykować i kupić antenę na 3G np Panel od Cybertecha i liczyć , że nawet jak nie złapię 3G to i tak poprawię sobie zasięg w GPRSie ?

Pozdrawiam i po cichu liczę na Waszą radę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

k160 pisze: albo antena od Cybertecha ze wzmocnieniem 24dBi
Rozumiem że o taką Ci chodzi http://allegro.pl/mocna-antena-24dbi-hu ... 14192.html
Ona jest tylko do GPRS/EDGE i innych usług w paśmie 900MHz i nijak z 3G Plusa nie będzie współpracować.
k160 pisze:Może zaryzykować i kupić antenę na 3G np Panel od Cybertecha i liczyć , że nawet jak nie złapię 3G to i tak poprawię sobie zasięg w GPRSie ?
Ta antena z kolei nie będzie działać w 900MHz, ona jest tylko do 3G w paśmie 2100MHz.

Skoro na dachu/balkonie domu nie łapiesz 3G to żadna antena nie pomoże.
Nie pomagam na PW!
k160

OK .... czyli coś już mam jaśniej.

Nastawiam się na GPRS i EDGE. Tutaj wybór zawężam do ATK20 i tej 24dBi Cybertech z linku powyżej. ATK jest dużo tańsza , czy jest wyraźnie gorsza, czy ktoś używa tej 24dBi ?

Jakaś opinia byłaby bardzo pomocna. Będę musiał się zadowolić 256kb/s .... to już będzie coś.

Dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Będę musiał się zadowolić 256kb/s .... to już będzie coś.
Teoretycznie max 236kbps, realnie 170-210kbps, upload 2x mniejszy, przy 80dBm, pingi 250-500 na speedtest.net.

Jak masz telefon, na który możesz wgrać program do mierzenia siły sygnału (np. Nokia=Symbian) to sprawdź nim jakie są parametry (w dBm albo CSQ)
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
k160

No to tak.

Mam ATK20 +10m kabla, zwyciężyła ekonomia oraz opinie z forum. Zamontowałem i wyniki z Top Net Info są następujące stałe i równe: -79dBm 54% (wcześniej w najlepszy wypadku było -87dBm , 41%). Antena zamontowana na rusztowaniu, około 3m nad ziemią , wycelowana w stronę nadajnika. Nadajnik lekko przysłonięty górą.

Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie ALE ALE ALE

Internet jest wolniejszy niż był BEZ anteny. Max DLS 6KiB/s jak zaklęte i NIC lepiej. Wcześniej fartem udawało się dojść do 12 KiB/s .

Nie jestem pewien co do limitu transferu w Iplusie , ponieważ w tym miesiącu mam już 970MB, czy to możliwe , że to wina limitu ? Możliwe , że wciąż mam limit 1GB (przysługuje mi darmowy upgrade do 4GB) W tym parszywym Iplusie ON LINE nawet nie mogę zobaczyć aktualnego limitu, itp.

Jedyne co lepiej z anteną mogę zrobić, to wrzucić ją na komin.
Ogólnie jestem zasmucony , bo strasznie liczyłem na jakieś 25 KiB/s.

Obrazek

poRatujcie :(
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 15:50 przez k160, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

k160 pisze:Ogólnie jestem zasmucony , bo strasznie liczyłem na jakieś 25 KiB/s.
Zobacz tutaj co masz w okolicy http://mapa.btsearch.pl/
bo może musisz antenę wycelować w innym kierunku.
Nie pomagam na PW!
k160

wojteks pisze: Zobacz tutaj co masz w okolicy http://mapa.btsearch.pl/
bo może musisz antenę wycelować w innym kierunku.
Wojtek dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Śpieszę wyjaśnić, że zapoznałem się z tą mapą doskonale i JEDYNY , absolutnie JEDYNY BTS dla mnie dostępny jest na górze Kicarz i celuję w niego najlepiej jak można.

Anteną cyrklowałem z pomocą drugiej osoby, te wyniki to aktualnie najlepsze. Ponadto wyraźnie widać POPRAWĘ w stosunku do tych bez anteny. Może nie o deklarowane 16,5dBm, ale uwzględniając 10m kabla , i tak całkiem nieźle.

Wcześniej prędkość była pływająco niestabilna. Teraz jest bardzo stabilne połączenie, ale i stabilna NĘDZNA prędkość.
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 16:10 przez k160, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

k160 pisze:celuję w niego najlepiej jak można
Skoro z anteną masz gorzej to sprawdź inne ustawienia anteny (powoli przestawiaj o powiedzmy 10 stopni i sprawdzaj TNI poziom sygnału, oczywiście po minucie albo dłużej w tym samym położeniu anteny)
Nie pomagam na PW!
k160

No to powalczyłem :/

Antena wyrzucona na maszt , jest około 6m ponad poziomem ziemi. Z pomocą drugiej osoby znalazłem najlepsze położenie. Odczyty z TNI uległy poprawie , aktualnie jest:

-77dbm ; 58%

Niestety prędkości praktycznie bez zmian. Bida z nędzą:
Obrazek

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie mając żadnej anteny w porywach osiągałem 12kBs , a teraz co najwyżej 6 według TNI.
Czy można określić jakie transfery powinienem teoretycznie osiągać przy tłumieniu -77dbm i sygnale 58% ?

Coś czuję, że ATK20 trafi na znany portal aukcyjny i wtedy zaryzykuję z anteną na 3G.
Dziewczyna ma Nokie E52 i czasami, przez sekundę lub pół na ekranie wyskoczy 3,5G. Nie da się tego stanu utrzymać, ani nic zrobić, więc może to błąd sieci...ale mikro cień nadziei pozostał.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

k160 pisze:Czy można określić jakie transfery powinienem teoretycznie osiągać przy tłumieniu -77dbm i sygnale 58% ?
Nie można.
k160 pisze:Niestety prędkości praktycznie bez zmian. Bida z nędzą:
odpowiedź do pierwszego i drugiego:
Nadajnik może być mocno przeciążony to i antena nie pomoże.

Zobacz czy w okolicy nie masz drugiego BTS'a, jeśli tak to spróbuj się pod niego "podłączyć"
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

k160 pisze:Czy można określić jakie transfery powinienem teoretycznie osiągać przy tłumieniu -77dbm i sygnale 58% ?
Nie ma takiej możliwości.
Musiałbyś podać kupę innych parametrów określających jakość łącza radiowego, bo siła sygnału praktycznie nic nie znaczy, a ich nie odczytasz za pomocą tego modemu.
Poza tym sam link modem<> stacja bazowa to nie wszystko...
k160

Już wcześniej pisałem, to jedyny BTS na jaki mam szansę. W jego przeciążenie nie wierzę, szczególnie , że bez anteny zdarzało się osiągać kosmiczną prędkość 12kBs.
To jest małe miasteczko, niewiele znanych mi osób ma tutaj Plusa czy Playa. Statystyki nie mogą kłamać.

Zapytam ogólnie, czy teoretycznie moje parametry tłumienia i siły sygnału są całkiem OK i teoretycznie powinny mi pozwolić osiągać wyższe prędkości transferu ?

I oczywiście dziękuję, za błyskawiczne odpowiedzi i rady !
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

k160 pisze:czy teoretycznie moje parametry tłumienia i siły sygnału są całkiem OK i teoretycznie powinny mi pozwolić osiągać wyższe prędkości transferu ?
Teoretycznie powiedzmy na skraju maksymalnych możliwości.
100 kbps w porywach to z pewnością przeciążenie sieci - przeprowadź test szybkości (ale nie taki webowy, tylko pobierz jakiś plik z porządnego serwera, choćby z http://noc.gts.pl ) w nocy (po godz. 0:00), albo bardzo wcześnie rano.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

k160, a jesteś w 100% pewien, że korzystasz _wyłącznie_ z BTSa na Kicarzu? Nie wiem, w którą stronę od Kicarza mieszkasz, ale wygląda to trochę tak, jakbyś przedtem łapał EDGE z innego BTSa - np. TSR Żegiestów Wieś albo TSR Żegiestów Zdrój - a teraz dzięki kierunkowości anteny na stałe się wstrzelił w Kicarz, na którym w/g mapy zasięgu Plusa jest tylko GPRS.

Na tej samej mapie EDGE jest na BTSach w Żegiestowie i Rytrze... Ja bym spróbował "poświecić" anteną w stronę Żegiestowa i Rytra - nawet jeśli poziom sygnału będzie niższy, to możesz dopaść EDGE. Ewentualnie przestawić E52 w tryb "tylko UMTS" i pospacerować po okolicy żeby zobaczyć czy gdziekolwiek się zaloguje do sieci.
Pozdro,
GutEQ
k160

Dziękuję za Twoją uwagę,

Jednocześnie zapewniam Ciebie , że cały czas jestem tylko i wyłącznie w łączności z BTSem na Kicarzu. Od dłuższego czasu używam TopNetInfo i CID jest stały 23923 , i to jest na bank Kicarz.

Mieszkam na zboczu góry w dolinie, mimo to jestem wysoko na 750mnpm , ale chodzi o to , że dolina jest skierowana właśnie na ten jeden BTS. Od Rytra oddzielają mnie wysokie szczyty, do Żegiestowa mam kawał i niezliczoną ilość gór.

Dzisiaj deszcz i mgła no i mam nowy rekordowy wynik: -75dbm 61% , MaxDls 6KiB/s.
Transfer bez zmian, jednak daje się wyczuć minimalne przyśpieszenie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Wierzę że korzystasz wyłącznie z BTSa 2392 :) Ale jakieś wyjaśnienie fenomenu pt. "z anteną jest wolniej" musi jednak być :D

Proponowałbym Ci zrobić następujący test:
- włączyć w TNI opcję "Zapisuj LAC, CID, sektor do pliku laccidlist.txt..."
(Ustawienia --> Ogólne)
- pokorzystać z netu na podłączonej antenie a następnie skopiować sobie do innego pliku zawartość laccidlist.txt i wyczyścić go
- potem odłączyć antenę i korzystać z netu, próbując osiągnąć wyższe transfery które zdarzały Ci się bez anteny.
Jeśli wystąpią, to super - wtedy zajrzyj znów do laccidlist.txt i zobacz co tam znajdziesz. Jeśli inną stację bazową niż 2329 - to będziemy mieli wyjaśnienie problemu :) A jeśli tylko 2329 - oooo, wtedy to dopiero zrobi się ciekawie :cwaniak:
Pozdro,
GutEQ
ODPOWIEDZ