Witam. Z tego co zauważyłem antena tego urządzenia ( opis techniczny ) nie jest rewelacyjna. Jest taka sobie z dolnej półki. Ma kiepski zysk względem innych anten.
Zasięg w TV jak i w laptopie skacze - jakość sygnału jest bardzo dobra gdzie powinna być doskonała.
I moje pytanie - czy moge wymienić w nim antene ? Jak tak to na jaką - link do niej lub symbol.
Bo jak zwykle nie mam o tym pojęcia.
D Link 524 oryginalna antena. Jej zysk i możliwośc wymiany ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: D Link 524 oryginalna antena. Jej zysk i możliwośc wymiany ?
Normalna antenka 2dBi jak w większości urządzeń WiFi.jankoo31 pisze: nie jest rewelacyjna
Możesz ale co najwyżej na taką 5dBi z wtykiem RP-SMA. Mocniejszych nie polecam.jankoo31 pisze:czy moge wymienić w nim antene ?
Poszukaj podobnej do tej
http://allegro.pl/super-antena-dookolna ... 61342.html
Nie musi być magnetyczna, Tobie potrzeba samego bata.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaka przepustowosc? 54 MBit/s czy spada?jankoo31 pisze:W odleglości około 2 m. nie ma pełnego zasięgu - skacze.
Mozna - tylko po co?I moje pytanie - czy moge wymienić w nim antene?
Objawy typu skakanie mocy sygnalu w poblizu zrodla wskazuja na problemy w rosprzestrzenianiu sie fal. Czestym powodem moga byc refleksje i wygaszanie sie sygnalu - zanim kupisz antene poeksperymentuj nad przeniesieniem routera w inne miejsce - szczegolnie jego pozycje wzgledem scian i metalowych przedmiotow. Przy czestotliwosci 2.4GHz przesuniecie nadajnika o parenascie centymetrow moze drastycznie zmienic zachowanie sprzetu.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Zabiliście mi klina Panowie. Na to nie wpadłem. Nie pomyślałem, że może miec to aż takie znaczenie.
Ale jedno pytanie - jak cenowo z nimi bo są bardzo tanie ale czy dobre ?
Dzięki za sugestie - jak zwykle powalcze z tym :-)
Ale jedno pytanie - jak cenowo z nimi bo są bardzo tanie ale czy dobre ?
Dzięki za sugestie - jak zwykle powalcze z tym :-)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
U mojej tesciowej przeniesienie routera z podlogi za szafka na parapet (raptem 80cm) zmienilo WiFi z nieodbieralnego w odleglosci 150 cm od routera na odbieralny w calym mieszkaniu (ca. 60m², maks 2 sciany). Tesiowa mieszka w bloku z wielkiej plyty z zelbetonowym sufitem.jankoo31 pisze:Nie pomyślałem, że może miec to aż takie znaczenie.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Przeglądałem te tanie anteny - sprzedawcy nic nie potrafią powiedzieć na ich temat.
Generalnie to nawet nie potrafią dokładnie ze szczegółami opisac ich specyfikacji.
Generalnie to nawet nie potrafią dokładnie ze szczegółami opisac ich specyfikacji.