Jak zainstalować modem WWAN do Dell 1558 - Prośba o pomoc

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jamo
Początkujący użytkownik forum

Jak zainstalować modem WWAN do Dell 1558 - Prośba o pomoc

Post autor: jamo »

Witam, chcialbym prosic o pomoc, czy istnieje mozliwosc montazu karty WWAN do Dell Studio 1558? Po otwarciu klapki pod notebookiem widac 3 kabelki, dwa sa podlaczone do WIFI (czarny aux i szary, do main) i jeden czarny kabelek wisi luzem przy zlaczu do WWAN. Czy ten 1 kabelek wystarczy aby modem ruszyl? Bardzo bede wdzieczny za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak zainstalować modem WWAN do Dell 1558 - Prośba o pomoc

Post autor: wojteks »

Pomoc:
http://support.dell.com/support/edocs/s ... #wp1183595

Z tego wynika że nie masz anten do WWAN, powinny być 2, ta która pozostała jest do MIMO WiFi dla innej karty WiFi niż masz (z 3 złączami).

Może poszukaj jeszcze raz tych anten (mogą być lekko ukryte) a jak nie znajdziesz to można kupić anteny WWAN i wstawić do laptopa (niestety może wymagać rozebrania wyświetlacza)
Nie pomagam na PW!
jamo

Jaki moze byc w takim razie sens dawania jednego kabelka podlaczeniowego ktory nic nie daje i zlacza WWAN z ktorego nie mozna korzystac?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jamo pisze:Jaki moze byc w takim razie sens dawania jednego kabelka podlaczeniowego ktory nic nie daje i zlacza WWAN z ktorego nie mozna korzystac?
Ktoś kto zamawiał tego Della nie zamówił wyświetlacza z antenami WWAN (ja mam e4300, modemu WWAN nie było ale w zamówieniu było wyszczególnione żeby były anteny WWAN). Niestety dla klienta firmy obniżają koszty i bywają takie laptopy które kupione w wersji bez WWAN nie mają nawet gniazda mPCI Express wlutowanego w płytę główną (czytnika SIM też nie mają).
Jeżeli masz gniazdo mPCIex i czytnik SIM to brakuje tylko anten WWAN które można dokupić.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

jamo pisze:Jaki moze byc w takim razie sens dawania jednego kabelka podlaczeniowego ktory nic nie daje i zlacza WWAN z ktorego nie mozna korzystac?
Anteny WLAN sa standardowe dla wszystkich wyposazen. Anteny WWAN sa montowane tylko gdy zamawiasz komputer z WWAN.
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 21:09 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Jareva
Stały użytkownik forum

Post autor: Jareva »

Ale zawsze możesz wykorzystać tą antene do wwan. Ja w asusie włożyłem modem 3g (GTM378) i założyłem antenke jedną z wlan (miałem dwie). I co gorsza sygnał lepszy niż z orginalnych antenek dela 3g. Bo takie miałem i chciałem montowac ale zrezygnowałem z powodu gorszego sygnału.

Na takiej konfiguracji modem mi śmigał 2lata i nic się nie działo. Stabilne łacze itd.
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 23:19 przez Jareva, łącznie zmieniany 1 raz.
jamo

Czyli z tego co zrozumialem moge wlozyc karte WWAN i podlaczyc pod nia tylko ten jeden kabelek i powinno działać? Pod jakie zlacze je podlaczyc MAIN czy AUX? Jeszcze jedno na allegro znalazlem karte Sierra (mam nadzieje ze dobrze pamietam) ktora miala tylko jedno złącze na kabelek, moze taka bedzie działała lepiej? O ile karta dedykowana pod Della z dwoma zlaczami zadziała w ogole tak? Bardzo bede wdzieczny za pomoc w tej kwestii. CIACH

[mod]Otworzylem agencje ubezpieczeniowa i czesto przemieszczam sie z komputerem, bardzo potrzebny mi jest taki model zamontowany na stale z ktorego bede mogl korzystac gdy to bedze potrzebne. Ps. Jezeli ktos potrzebuje solidne ubezpieczenie to zapraszam :) 662-003-663 Michał
[/mod]

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-24, 20:53 ]
Za perfidną reklamę własnej działalności niezwiązaną z forum oraz nie uzgadnianą z administracją forum dostajesz warna.
Ostatnio zmieniony 2010-11-24, 20:52 przez jamo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jamo pisze:Pod jakie zlacze je podlaczyc MAIN
Tutaj podłącz ale lepiej by było mieć jednak 2 antenki.
jamo pisze:O ile karta dedykowana pod Della z dwoma zlaczami zadziała w ogole tak?
Zadziała, moja sugestia to jednak dokup dedykowane anteny będą działały lepiej niż ta od WiFi.
Nie pomagam na PW!
jamo

Gdzie moge dokupic takie anteny? Rozumiem, ze wtedy nalezaloby rozebrac lapka, wlozyc w obudowe anteny i pociagnac kabelek do zlacza wwan?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jamo pisze:Gdzie moge dokupic takie anteny?
Musisz poszukać, allegro czy ebay, czasami jakieś sklepy internetowe.
jamo pisze:wtedy nalezaloby rozebrac lapka, wlozyc w obudowe anteny i pociagnac kabelek do zlacza wwan?
Tak.
Nie pomagam na PW!
jamo

Dziekuje wszystkim za pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Gdzie moge dokupic takie anteny?
U Dell'a. Anteny sa wbudowane w przykrywe monitora.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ