Pomoc w doborze anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze anteny
Witam!
Prosiłbym o pomoc w doborze anteny. Od wczoraj jestem posiadaczem routera 3G Huawei B260a. Posiada on wyjście antenowe SMA.
Niestety poziom sygnału jest niższy niż nawet na moim dotychczasowym modemie huawei e272.
Pokazuje się zazwyczaj jedna kreska i połączenie jest niestabilne (3G).
Do stacji bazowej mam około 2,5 km. Mieszkam w domu jednorodzinnym. Od routera do dachu ok. 15-17 metrów (mam nadzieję że taki kabel wystarczy...)
Będę wdzięczny za pomoc w doborze anteny. Zależy mi na stabilnym HSPA/HSDPA, sieć PlusGSM.
Z góry dziękuję za pomoc!
Prosiłbym o pomoc w doborze anteny. Od wczoraj jestem posiadaczem routera 3G Huawei B260a. Posiada on wyjście antenowe SMA.
Niestety poziom sygnału jest niższy niż nawet na moim dotychczasowym modemie huawei e272.
Pokazuje się zazwyczaj jedna kreska i połączenie jest niestabilne (3G).
Do stacji bazowej mam około 2,5 km. Mieszkam w domu jednorodzinnym. Od routera do dachu ok. 15-17 metrów (mam nadzieję że taki kabel wystarczy...)
Będę wdzięczny za pomoc w doborze anteny. Zależy mi na stabilnym HSPA/HSDPA, sieć PlusGSM.
Z góry dziękuję za pomoc!
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Pomoc w doborze anteny
Kabel stanowczo za długi. Wystaw router na strych a do domu kabel ethernet podłącz albo zrób próbę po WiFi. Gdyby był za słaby zasięg to dodatkowy AP w domku i już.piotrbe pisze:Mieszkam w domu jednorodzinnym. Od routera do dachu ok. 15-17 metrów
Nie pomagam na PW!
-
a czy 10m będzie ok?wojteks pisze:Kabel stanowczo za długi.
a jaka antenka? yagi / panel....???
czy coś takiego jest OK? : http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10
- wojteks
- *** Administrator ***
Też długi ale jak musi być to niech będzie.piotrbe pisze:a czy 10m będzie ok?
Panel jest OK.piotrbe pisze:czy coś takiego jest OK?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Jesli nie chcesz niepotrzebnie przeplacac, to od cybertecha za polowe tej ceny jest praktycznie taka sama antena, sprawdzone przez wiele osob na forum. Mysle ze mniej niz 3-4 kreski z ta antena nie bedzie.czy coś takiego jest OK? : http://www.bestpartner.pl...41&kategorie=10
-
Rozumiem, że chodzi o antenki z Allegro - nick khayn????cain pisze: Jesli nie chcesz niepotrzebnie przeplacac, to od cybertecha za polowe tej ceny jest praktycznie taka sama antena, sprawdzone przez wiele osob na forum.
Powinienem wybrać 15 czy 17 dBi? I do takiego zestawu to chyba trzeba dokupić konektor, tak? Bo piszą w aukcji, że jest zakończenie fme a ja potrzebuje sma.....
-