Problem z UPC 25Mb/s

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marm41
Stały użytkownik forum

Problem z UPC 25Mb/s

Post autor: marm41 »

Cześć wszystkim.

Mam pewien problem, mianowicie rok temu zacząłem korzystać z usługi UPC 10Mb/s i wszystko było świetnie, sygnał rozdzielany przez WiFi za pośrednictwem routera z UPC Thomson.

Jakiś tydzień temu skończyła się umowa i przeszedłem na 25Mb/s, wtedy zaczęły się schody...

Konkretnie problem polega na tym, że na dwóch komputerach (win XP z SP3) download waha się od 1 do 17Mb/s a upload jest zawsze MAX 0.16Mb/s!!

Na jednym kompie (Win 7) wszystko jest w porządku.

W routerze nic nie było zmieniane!!

Jeśli połączę kompa z XP przez kabel do routera to problem też występuje. Jeśli odpalę na tym kompie np. Ubuntu to net działa prawidłowo.

Przeinstalowałbym system, gdyby nie to, że na dwóch innych sieciach WiFi wszystko jest w najlepszym porządku!

Poradźcie czego tu się można czepić...
marm41
Stały użytkownik forum

Re: Problem z UPC 25Mb/s

Zupełnie żadnych pomysłów??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jakie te inne sieci są, jakie prędkości w nich można osiągnąć?
marm41 pisze: Jeśli odpalę na tym kompie np. Ubuntu to net działa prawidłowo.
To wskazuje na winę systemu lub jego ustawień. Najprostszym wyjściem jest reinstalacja Windows na posiadanym dysku lub na jakimś dodatkowym HDD żeby nie naruszyć posiadanej wersji systemu. Oczywiście wszystkie SP i uaktualnienia są wgrane?
Nie pomagam na PW!
marm41
Stały użytkownik forum

Jedna sieć to 10Mb/s z dialogu (640kb/s wysył) - łączone przez Linksys WRT54GL (na niej osiągam zawsze pełne prędkości)

Druga sieć na podstawie Play Online łączona przez Huawei D100 (1Mb/s download, up 0,4Mb/s)

Podłączałem też router Thomsona do Huawei przez kabel i łączyłem się przez Huawei, efekt taki sam jak przy łączeniu przez Thomsona, tzn. download różny, wysył 0.16Mb/s

Reinstalkę zrobiłbym od razu, gdyby problem nie dotyczył dwóch komputerów z tym samym systemem...

SP i aktualizacje są.

Jakie ustawienia w windzie mogą powodować takie objawy??
Ostatnio zmieniony 2010-11-25, 13:30 przez marm41, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

marm41 pisze:Podłączałem też router Thomsona do Huawei przez kabel i łączyłem się przez Huawei, efekt taki sam jak przy łączeniu przez Thomsona, tzn. download różny, wysył 0.16Mb/s
No to może ten Thomson jest problemem?
Nie pomagam na PW!
marm41
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:
marm41 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
No to może ten Thomson jest problemem?
Też o tym pomyślałem, tylko co zgłosić w UPC, żeby wymienili router, skoro na kompie z win7 działa i przy wcześniejszym łączu też działał.

Dzwoniłem do nich i twierdzą, że u nich jest wszystko dobrze, mogą wysłać technika ze swoim laptopem, jak będzie u niego dobrze to wizyta płatna 50zł, jak źle to wtedy będzie szukał za darmo....

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-25, 17:09 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-25, 17:09 przez marm41, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

marm41 pisze:, skoro na kompie z win7 działa i przy wcześniejszym łączu też działał.
Jeżeli jak pisałeś wcześniej na tym samym kompie po uruchomieniu ubuntu działa to problem jest z tym właśnie komputerem/sterownikami WiFi czy czym tam jeszcze. Może jakiś wirus zajmuje resztę łącza. Czym testujesz te prędkości.
Nie pomagam na PW!
marm41
Stały użytkownik forum

Sterowniki WIFI zainstalowałem najnowsze na jednym kompie, wirus zajmowałby też na innych sieciach, testuję speedtest.net, speedtest.upc.pl oraz wysyłaniem na rapidshare. Wszystkie pomiary są zgodne ze sobą.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

marm41 pisze:Sterowniki WIFI zainstalowałem najnowsze na jednym kompie,
Pozornie jest OK, ja bym reinstalował Windows skoro ten sam komputer na ubuntu działa prawidłowo.
Nie pomagam na PW!
marm41
Stały użytkownik forum

W przyszły piątek będę w miejscu, gdzie jest ta sieć, zrobię wtedy reinstalkę i zobaczymy co będzie.

Tymczasem może jeszcze jakieś inne pomysły?? (nawet te głupie ;) )
ODPOWIEDZ