Wybór dobrego routera z funkcją QOS dla ok 10 komputerów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bimo
Początkujący użytkownik forum

Wybór dobrego routera z funkcją QOS dla ok 10 komputerów

Post autor: bimo »

Witam serdecznie

Utworzyłem sieć Wi-Fi na 5 domów oraz do 7 komputerów połączonych w szczytowych godzinach ( aktualnie, na przyszłość może się zwiększyć ).

Poszukuję naprawdę dobrego routera z funkcją QOS zapewniający komfortowe użytkowanie internetu oraz odpowiednie pingi dla graczy (steamowski CS 1.6 oraz inne)
Cena nie gra dużej roli, najważniejszy jest komfort jaki owy router będzie zapewniał.

Chciałbym aby router mógł się połączyć z access pointem przez wifi który rozsiewał by internet na całe mieszkania.
  • annex A Netii na linii TP
    ok 10 urządzeń
    współpraca z AP via wifi
    802.11 b/g
    router powinien mieć odkręcaną antenę na kabel RP-SMA (duży plus gdyby posiadał dwie anteny co zwolniło by mojego wysłużonego wag200 który pracuje jako AP)
aktualnie internet 1mb do stycznia potem zwieksze do maksimum, na moich kablach max ok 3mb (sa juz plany utworzenia centralki blisko takze zwiekszy sie do oferty maksymalnej)

Liczę na waszą pomoc w tym trudnym dla mnie wyborze.

dla ciekawostki podam, że wszystkie anteny zostały zbudowane samodzielnie przez mojego znajomego :zdrowko:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wybór dobrego routera z funkcją QOS dla ok 10 komputerów

Post autor: wojteks »

bimo pisze:Cena nie gra dużej roli,
No to polecam http://draytek.pl/index.php?k=produkty&d=2&n=187 ewentualnie niezależny modem ADSL Annex A i do tego Ovislink WL1600GL z tomato
bimo pisze:aby router mógł się połączyć z access pointem przez wifi który rozsiewał by internet na całe mieszkania
Tak prosto się nie da chyba że użyjesz Ovislink G.Duo w każdym mieszkaniu albo 2 pudełka APC i AP.
bimo pisze:duży plus gdyby posiadał dwie anteny
Tak też się nie da bo to są anteny diversity albo MIMO. Więc nadajesz na mieszkanie albo do anteny zewnętrznej. Wyjątkiem jest G.Duo który ma 2 radia.

Najlepiej mieć router a antenę podłączyć do AP (brak strat na długim kablu antenowym).
Nie pomagam na PW!
bimo

Dzięki wielkie za odpowiedź, dużo rozwiązała informacja o podwójnym radiu w routerze o istnieniu którego nawet nie wiedziałem i ten model rozwiązał by przesłanie dalej na mieszkanie, dzięki wielkie.

Teraz z routera (tplinka) wychodzi ok 10 m kabla h155, czy taki metraż mocno wpływa na parametry łącza pomiędzy urządzeniami?
raczej skuszę się na skróceniu kabla, aktualny router będzie łączony z AP WL1600GL którego poleciłeś

Chciałbym się upewnić, czy ten AP WL1600GL z tomato będzie w stanie umożliwiał dynamiczne dzieleni łącza i zapewniał dobre pingi dla graczy przy jednoczesnym obciążeniu sieci? Jest to sprawa priorytetowa, chcę zapenić komfort wszystkim użytkownikom aczkolwiek jestem w budowie drugiej niezależnej od tej sieci i chciałbym wdrążyć wszystkie dobre pomysły z tego projektu.

miłego wieczoru
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

bimo pisze:czy taki metraż mocno wpływa na parametry łącza pomiędzy urządzeniami?
Dość istotnie ale ważniejsze jest takie dobranie anten/kabli u klientów żeby wszyscy mieli podobny poziom sygnału i ustawienie połączenia na "g only".

W sprawie tomato nie pomogę, musisz sam poszukać/poczytać o konfiguracji itp.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

bimo pisze:Chciałbym się upewnić, czy ten AP WL1600GL z tomato będzie w stanie umożliwiał dynamiczne dzieleni łącza i zapewniał dobre pingi dla graczy przy jednoczesnym obciążeniu sieci?
Tak. Alternatywnie mozesz jeszcze spojrzec na DD-WRT.
Nie pomagam na PW.
bimo

Mam już Ovislink WL-1600GL i próbuję wgrać tomato, podłączam kabel ethernet z komputera do ovislinka (port lan), wciskam przytrzymany WPS i jednocześnie włączam zasilanie i potem nie idą żadne pingi, stan sieci: odebrano 0 pakietów. Nie mogę wgrać bo praktycznie w trybie tego przycisku WPS apek nie jest podłączony, jaka może być tego przyczyna, co robię źle?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ustaw IP w komputerze na twardo

IP 192.168.0.10
Mask 255.255.255.0

Jesli masz mozliwosc, wepnij switch/hub pomiedzy router a PC.
Nie pomagam na PW.
bimo

na 192.168.1.10 nie zadziałało a na 192.168.0.10 owszem, magikiem jesteś ;)
ovislink nie współpracuje z linksysem wag200 (przerywa neta przez 40 sekund z przerwami ponad minutowymi i tak w kółko) natomiast z TP-LINKiem śmiga jak trzeba, na ovislinku mam tomato raf 1.28 PL

Jak skonfigurować QOS (aktualnie 1300kbit/s down) pod głównie gry typu CS.
moje ustawienia wyglądają tak na wzór tego postu :
http://www.webpagescreenshot.info/img/3 ... 01045614PM
Obrazek

http://www.webpagescreenshot.info/img/5 ... 01045736PM
Obrazek

A wykres wygląda tak, że wszystkie połączenia są to niesklasyfikowane (100% na wykresie, nie będę wklejał zdjęcia)

Co jest nie tak? połączenie Ovislink == (2x kabel rj45; 1 - WAN == Lan1; 2 - Lan1 == Lan2[umożliwia dostęp do administracji z obu routerów]) == TP-LINK PPPoE
key
*Mistrz bezprzewodowy*

na 192.168.1.10 nie zadziałało a na 192.168.0.10 owszem, magikiem jesteś
Nie magik tylko rozumiem co robie ;)
bimo pisze:A wykres wygląda tak, że wszystkie połączenia są to niesklasyfikowane
WAG200 jest routerem z portem WAN typu DSL
Ovislink WL-1600GL jest routerem z portem WAN typu LAN

Jaka wersja tego TP-LINKA?

Rozrysuj prosze cala siec, zaczynajac od lini DSL. Jakos nie bardzo wiem co chcesz osiagnac i jak to wszystko masz polaczone - chwilowo wyglada ze QOS nie bedzie w twojej obecnej konfiguracji dzialalo....
Nie pomagam na PW.
bimo

Tu rozrysowana sieć: wszystko umieszczone w jednym domu
http://www.webpagescreenshot.info/img/9 ... 01015147PM
Obrazek

TP-LINK podłączony do dsl jako router, nie modem ovislinka.
Połączenie dwoma kablami umożliwia dostęp do panelu administracyjnego obu urządzeń, w dwóch urządzeniach ustawiłem statyczne IP wszystkich połączonych po mac, takie informacje
wyłączyłem dla testu QOS i wstawiłem skrypt Robsona (gwarantowane 200kbit, max 1000), bez efektów pingi szaleją strony przeciążone.
Na wykresach ovislinkach (Aktualne obciążenie sieci) pojawiły się imq0 i imq1 które na wykresach ciągle pokazują blisko zeru.
Nie wiem co może mieć jeszcze istotny wpływ
key
*Mistrz bezprzewodowy*

bimo pisze:Połączenie dwoma kablami umożliwia dostęp do panelu administracyjnego obu urządzeń,
Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie tak.

W ktorym miejscu chcesz zalozyc QOS - na lini DSL czy na lini WIFI na 5 zewnetrznych urzadzen?

Dwa komputery laczace sie WiFi maja byc widoczne poprzez 5 kompow z zewnatrz?
bimo pisze:bez efektów pingi szaleją strony przeciążone.
Bo tak to nie zadziala. Podwojne podlaczenie WAN/LAN omija QOS
Nie pomagam na PW.
bimo

key pisze:Niebieska linia z napisem "internet" to dostawca DSL?
Tak, TP-LINK podłączony DSL sprawuje funkcję routera a nie modemu ovislinka, wpisywałem login i hasło pppoe w ovislinku i śmigało, tylko w ovislinku...tplink juz internetu nie rozsiewał
key pisze:W ktorym miejscu chcesz zalozyc QOS - na lini DSL czy na lini WIFI na 5 zewnetrznych urzadzen?
Zależy mi na podłączeniu 5 urządzeń pod QOS, te dwa od routera są oczywiście omijane przez QOS jak mówiłeś i zdaje sobie z tego sprawę - szefostwo ponad podziałami :) - aczkolwiek chciałbym je wpąć pod QOS tylko jedyne wyjście jakie widzę to podpięcie kablami bezpośrednio pod AP (strop uniemożliwia radiowe podłączenie pod antenę na dachu)
key pisze: bimo napisał/a:
Połączenie dwoma kablami umożliwia dostęp do panelu administracyjnego obu urządzeń,

Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie tak.
Próbowałem, podłączałem na jednym WANie, coś ustawiałem i bez skutku.. W jaki sposób dojść do administracji ovislinka przy podłączeniu do tp-linka?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

bimo pisze: W jaki sposób dojść do administracji ovislinka przy podłączeniu do tp-linka?
Przy pierwszej konfiguracji Ovislinka powinna być gdzieś opcja "WAN administration" czy coś podobnego co pozwala konfigurować urządzenie od strony WAN, często można zdefiniować nawet IP z którego jest to możliwe.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

bimo pisze:Zalez.y mi na pod?a;czeniu 5 urza;dzen' pod QOS, te dwa od routera sa; oczywis'cie omijane przez QOS jak mówi?es' i zdaje sobie z tego sprawe; - szefostwo ponad podzia?ami
Po pierwsze zastanowil bym sie jak zaprojektowac ta siec.

Podsumuje czy dobrze zrozumialem:
1.) z internetem laczysz sie przez DSL, jako modemu i routera uzywasz TD-W8901G
2.) w domu masz dwa komy, ktore lacza sie z netem przez WiFi do TD-W8901G (wewnetrzni klienci)
3.) na zewnatrz udostepniasz internet dla pieciu dodatkowych klientow
4.) zalezy ci na ograniczeniu/kontroli pasma dla zewnetrznych klientow, fajnie by bylo gdy wewnetrzni klienci tez byli objeci QOS

Czy klienci w zewnetrznej i wewnetrznej sieci maja byc na wzajem widoczni (n.p. w celu udostepniania zasobow sieciowych) czy wolal bys oddzielic te sieci?

Caly czas piszesz ze masz jeszcze jakis modem DSL - podaj konkretnie model.
bimo pisze:W jaki sposób dojs'c' do administracji ovislinka przy pod?a;czeniu do tp-linka?
N.p. Logujac sie po SSH i przekierowujac porty. Ale chyba w tej konfiguracji nie o to chodzi... zajmiemy sie tym za chwilke.
Nie pomagam na PW.
bimo

wojteks pisze:
bimo pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Przy pierwszej konfiguracji Ovislinka powinna być gdzieś opcja "WAN administration" czy coś podobnego co pozwala konfigurować urządzenie od strony WAN, często można zdefiniować nawet IP z którego jest to możliwe.
Jest jedynie opcja "Zdalny dostęp" z wyborem portu 8080, testowałem na jednym kablu jednak nie wchodzi.

Dobrze zrozumiałeś key ;) Widoczność i udostępnianie zasobów jak najbardziej mam zaufanie do wszystkich odbiorców.
mode DSL? Zacytuje kilka informacji jeśli chodzi o te rzeczy.
bimo pisze:annex A Netii na linii TP
bimo pisze:ovislink nie współpracuje z linksysem wag200 (przerywa neta przez 40 sekund z przerwami ponad minutowymi i tak w kółko) natomiast z TP-LINKiem śmiga jak trzeba, na ovislinku mam tomato raf 1.28 PL
Próbowałem podłączyć WAG200G zamiast TP-LINKa, nie współpracowały ze sobą.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-12-02, 14:59 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-12-02, 14:59 przez bimo, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Na szybko i z istniejaca infrastruktura (nie mieszam w wewnetrznej sieci, robimy na razie tylko zewnetrzna + QOS:

Polaczenie:
TD-W8901G - port LAN
WL-1600 - port WAN - tylko i wylacznie

TD-W8901G:
zostaje jak jest, serWer DHCP ma byc zalaczony

WL-1600:
Basic -> Network -> WAN: wybierasz DHCP

Basic -> Network -> LAN:
Router IP Address 192.168.100.1
Subnet Mask 255.255.255.0
DHCP Server zalaczony

Basic -> Network ->Wireless
bez zmian.

Administration -> Admin Access
Local Access: HTTP
HTTP Port: 80
Remote Access: HTTP
Port: 80
Allow Wireless Access odznaczone

SSH Daemon aktywny
Enable at Startup aktywny
Remote Access aktywny
Port 22
Remote Port 22
Allow Password Login aktywny

Telnet Daemon
Enable at Startup nieaktywny

W tej konfiguracji QOS musi dzialac a ty masz mozliwosc zalogowania sie na router po IP ktore dostanie WL-1600 przydzielony od TD-W8901G.
bimo pisze:Próbowałem podłączyć WAG200G zamiast TP-LINKa, nie współpracowały ze sobą.
Musi - sprawdz konfiguracje.
Nie pomagam na PW.
bimo

key pisze:Allow Wireless Access odznaczone
Zaznaczenie tego uniemożliwia dostęp do panelu AP nawet gdy podłączę się pod radio AP, na razie opcję zaznaczyłem (minimalny zasięg mam do AP, jak 5 razy odświeże to się do panelu zaloguje także dostęp pomińmy)

Cała reszta tak jak napisałeś, podsumuję
TD-W8901G - Podłączony jednym LAN; 192.168.1.1;255.255.255.0; DHCP /on; wszystkie statyczne IP usunąłem, Internet jest
WL-1600 - Podłączony jednym portem WAN;192.168.100.1;255.255.255.0; DHCP /on; wszystkie statyczne IP usunąłem, Internet jest

Dostęp z TD-W8901G (router) do panelu WL-1600 (AP)- brak
Dostęp z WL-1600 (AP) do panelu TD-W8901G (router) - dostęp jest
Dostęp do panelu aktualnie jest sprawą mało priorytetową

Teraz przetestuję QOS, zajmie to nie małą chwilę, napiszę jak się te ustawienia sprawują
key
*Mistrz bezprzewodowy*

bimo pisze:Zaznaczenie tego uniemożliwia dostęp do panelu AP nawet gdy podłączę się pod radio AP
Dokladnie - chciales miec kontrole nad routerem. Zaznaczenie tego blokuje panel administracyjny dla klientow wpietych przez WLAN. Ty mozesz sie logowac przez LAN (albo po kablu albo z WLAN po polaczeniu przez TD-W8901G).
bimo pisze:Dostęp z TD-W8901G (router) do panelu WL-1600 (AP)- brak
Musi byc. Zobacz jaki IP ma interfejs WAN w WL-1600. Ewentualnie ustaw port WAN w WL-1600 na 192.168.1.2, DNS 192.168.1.1, Mask 255.255.255.0 i loguj sie na 192.168.1.2 po podlaczeniu na TD-W8901G
Nie pomagam na PW.
bimo

Dostęp do panelu obu urządzeń już jest, panel ovislinka pod dziwnym adresem ip którego bym szybko nie znalazł (widnieje w status/podgląd/wan) ale wchodzi bez problemów ;) dzięki za świetne rady
Z QOS rezygnuje, skrypt robsona działa znakomicie i myślę, że nie ma co modzić skoro on działa i dobrze rozdziela - przeczytałem kilkadziesiąt wątków na różnych forach i nawet forumowi specjaliści przeszli na robsona, komu jak komu ale im można zaufać ;)

Jeszcze jedno, jak uwidocznić pc i umożliwić udostępnianie plików w sieci pomiędzy użytkownikami obu urządzeń (ovislink i tp-link)? I czy pod skrypt robsona można w jakiś magiczny sposób "podpiąć" użytkowników tp-linka?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

bimo pisze:Z QOS rezygnuje, skrypt robsona działa znakomicie
Zdajesz sobie sprawe, ze sa to dwie rozne rzeczy? QOS rozdziela dynamicznie, scrypt robsona - o ile dobrze go interpretuje - statycznie
bimo pisze:Jeszcze jedno, jak uwidocznić pc i umożliwić udostępnianie plików w sieci pomiędzy użytkownikami obu urządzeń (ovislink i tp-link)?
Nie da sie tak prosto -w tej chwili masz dwie sieci. Musial bys je spiac, ale wtedy nie bedzie dzialalo rozdzielanie pasma. Jedyne co mi w tej chwili wpada w mysl to wpiecie AP do portow LAN w WL1600. Jednoczesnie rozwiaze to tez:
bimo pisze: I czy pod skrypt robsona można w jakiś magiczny sposób "podpiąć" użytkowników tp-linka?
Nie pomagam na PW.
bimo

Witam po małej przerwie, w tym czasie przetestowałem różne konfiguracje skryptu robsona i niestety skrypt ten nie sprawdził się, po tygodniu użytkowania proste strony uruchamiały się przez około minutę, restart nie pomógł, wyłączenie skryptu owszem.

Podepnę domowników lanem - najlepsze i najbardziej stabilne rozwiązanie jak mówiłeś, to tylko kabel ;) do tego skrócę antenowy kabel do 1m (z 8 :P ) i podepnę na poddaszu APka

Chciałbym ustawić QOS, mam ustawione jak w poprzednich screenach i zabieram się do testów, rozłożenie połączeń działa (połączenia na wykresach się klasyfikują) więc myślę, że wszystko jest na dobrej drodze. Dzięki serdeczne key za bezinteresowną pomoc :ok:
ODPOWIEDZ