jareqpl pisze:Zatem od czego to zależne jest ?
Głównie pingi. Wiadomo, że na mobilnym nie osiągniesz takich pingów jak na ADSL'u.
Ja na swoim CDMA do onetu osiągam pingi w granicach 60ms, a na dobrym ADSL'u to może być nawet 5ms i strona o wiele szybciej się wczyta.
jareqpl pisze:Czyli że nawet przy doskonałym zasięgu i znikomym obciążeniu btsów ? (jeżeli przyjmiemy tak piękny scenariusz

) mozliwe że internet będzie chodził tak jak mowicie, gorzej niz neo 1mbps ?
Nie koniecznie. Jak już wspomniałem ping, ale... Gdybyś łapał HSPA+ to transfery na pewno byłyby zaskakujące. 5Mbps można by osiągnąć praktycznie bez najmniejszych problemów, a pingi w granicach 35ms do onetu.
jareqpl pisze:w salonie plusa powiedzieli mi że punkty dostępowe są bardzo mało obciążone
To nie musi być w 100% prawdą. Nie wydaje mi się, aby w salonie od tak mówili czy stacje bazowe są bardzo obciążone czy nie.
jareqpl, w twoim przypadku to nie transfery mogą być problemem, bo w mobilnym to i z transferów można być zadowolonym, a pingi i limit.
Skoro masz zamiar pobierać pliki nawet do 20GB to na twoim miejscu zapomniałbym o mobilnym, ew. coś w stylu Happy Hour.
Najlepiej to jakbyś rozejrzał się za jakimś ADSL'em w twojej okolicy lub popatrzył za WiMax'em, bo chyba tylko to cię ratuje.