Posiadam router TP-Link TL-WR740N. Pojawił się w nim problem związany z przypisaniem wewnętrznego adresu ip przez dhcp po restarcie komputera. Gdy nastąpi reset komputer otrzymuje adres z puli 169.25.99.... Po wyłączenie modemu z prądu i ponownym włączeniu dopiero komputer uzyskuje normalnym adres z puli 192.168.1...
Router posiada ustawione standardowe zabezpieczenia ( Zmieniony SSID, WPA2, Długie hasło) Inne urządzenia takie jak telefony również powtórnie łączą się po wyłączeniu i włączeniu modemu. Czy jest jakaś opcja, którą należy zmienić aby router chodził normalnie?
TP-Link TL-WR740N i problem z przypisywałem IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Re: TP-Link TL-WR740N i problem z przypisywałem IP
Niektóre TPLinki mają wan i lan na jednym switchu (nie są to oddzielne interfejsym na vlanach jest to rozdzielane). Po restarcie routera jest moment, kiedy wan i lan stanową całość i wtedy dostajesz adres zza wanu zamiast od routera (który się jeszcze uruchamia). Tak też może być w tym sprzęcie.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Powiedziałbym, że wszystkie routery typu system on a chip tak mają.Cezary pisze:Niektóre TPLinki mają wan i lan na jednym switchu (nie są to oddzielne interfejsym na vlanach jest to rozdzielane).
Raczej nieCezary pisze:Po restarcie routera jest moment, kiedy wan i lan stanową całość i wtedy dostajesz adres zza wanu zamiast od routera (który się jeszcze uruchamia). Tak też może być w tym sprzęcie.

piotrus, ja bym zaczął od resetu do ustawień fabrycznych i sprawdzenia czy na nich działa. Ewidentnie problem jest z serwerem DHCP, tylko nie wiem czy to wina ustawień czy samego softu.
Warto popatrzeć więc na jego aktualizacje.
-
- Stały użytkownik forum
Nie wszystkie. Część ma normalne dwa phy. W 1043 taki problem nagminnie występuje.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt