Kupno nowej karty graficznej

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Kupno nowej karty graficznej

Post autor: Oficer »

Hej zastanawiam się nad kupnem nowej karty graficznej zainteresowała mnie właśnie ta http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gtx- ... 61348.html jest według mnie tania i w miarę dobra jak za tą cenę tylko teraz czy w tej karcie 192 bitów to nie jest mało ?? skąd taka mała ilość bitów w tej karcie :zdziwko: .
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Kupno nowej karty graficznej

Post autor: temp333 »

Świetna karta - zaskoczyła nawet Nvidie, bo okazała się największym hitem na rynku znacznie większym od prądożernego i głośnego GTX-480. Na liczbę bitów nawet nie patrz - jako użytkownika dla Ciebie ważne jest tylko jedno - liczba fps w grach, a tutaj 460 da Ci możliwość grania na pełnych detalach w Full HD i to większości wymagających gier.
Irek.
### BAN ###

Post autor: Irek. »

Zgadza się dobra karta chociaż ja wole AMD.
Karta musi być dopasowana do reszty systemu bo może być nie wykorzystana i nie potrzebnie wydasz pieniądze a Ty nie podałeś co masz wiec trudno coś powiedzieć.
Awatar użytkownika
Oficer

Nie jestem laikiem w sprawach komputera lecz chodzi mi o fachową odp jaką zadałem w pierwszym poście .Nie pisałem w żebyś napisał co ty wolisz i co muszę mieć w kompie żeby działała po prostu 260gtx chce wymienić na 460gtx ale nie wiem czy będzie to opłacalne ponieważ tamta karta ma ddr3 ale 448 bit a 460 ma ddr5 ale 191 bit o to mi chodzi.Reszta mnie nie interesuje ponieważ orientuję się w tych rzeczach .
Ostatnio zmieniony 2010-11-28, 08:42 przez Oficer, łącznie zmieniany 1 raz.
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: temp333 »

Oficer pisze:prostu 260gtx chce wymienić na 460gtx ale nie wiem czy będzie to opłacalne ponieważ tamta karta ma ddr3 ale 448 bit a 460 ma ddr5 ale 191 bit o to mi chodzi.Reszta mnie nie interesuje ponieważ oriętuje się w tych rzeczach .
Powiedz co Cię obchodzi fakt, że karta ma wolniejszą szyne, skoro grając w tą samą gre na karcie z szybszą szyną będzie miał np. 20kl/s, a na karcie z wolniejszą szyną 30kl/s. Szybkość szyny to zwykła liczba na papierze - nie musi się przekładać na ogólną wydajnośc karty. No chyba, że wolisz podczas gry cieszyć się tym, że mimo przycinek szyna jest super ;)
Irek.
### BAN ###

Post autor: Irek. »

Oficer pisze:Nie jestem laikiem w sprawach komputera lecz chodzi mi o fachową odp jaką zadałem w pierwszym poście .Nie pisałem w żebyś napisał co ty wolisz i co muszę mieć w kompie żeby działała po prostu 260gtx chce wymienić na 460gtx ale nie wiem czy będzie to opłacalne ponieważ tamta karta ma ddr3 ale 448 bit a 460 ma ddr5 ale 191 bit o to mi chodzi.Reszta mnie nie interesuje ponieważ oriętuje się w tych rzeczach .
No własnie Twoimi odpowiedziami poświadczasz ze jednak jesteś Laikiem.
AMD jest po prostu ogólnie na dzień dzisiejszy lepsze.
Nie podałeś konfiguracji sprzętu a pytasz o kartę a Konfi. to podstawa.
Po co kupować kartę za kupę kasy którą będzie i tak ograniczał CPU ?Lub Zasi.itd.
Wywalisz kasę a nic z tego nie będziesz miał.
Ale dobra jak jesteś zarozumiały to radź sobie sam.
Awatar użytkownika
Damiano16
Stały użytkownik forum

Post autor: Damiano16 »

To tak jak ja kupiłem Palita Sonic GTX 460 1 GB a miałem procek AMD Athlon X2 6000+ 3,0GHZ, i okazał się za słaby do tej karty graficznej... Musiałem wymienić.... Wrecz już całego kompa... Procek na AM3 Amd Athlon II X4 640 3.0GHZ, płytę główną na np. Gigabyte 770T-USB3.0, zasiłka BE Quiet! 530W, ram DDR3 2x2 GB (4GB), i dopiero mogłem się cieszyć max wydajnością tej karty :) A jest naprawdę NIESAMOWITA !
Awatar użytkownika
Oficer

Ja nic nie muszę wymieniać! :zdziwko:
Mam procka intel core i7 950 3,06GHz 8mb
Ram DDR3 3gb 1333MHz patriot
Płyta główna asus maximus III gene i zasilacz antec truepower 650W.
Więc chyba nie mam po co kupować nowego kompa więc zbędne są posty bez sensu :dobani: . Starego gtx 260 wymieniłem ponieważ już było sporo słabszy i działał na ddr3.
A wy piszecie mi jakieś głupoty o które nawet nie zadałem pytania. :(
Awatar użytkownika
Damiano16
Stały użytkownik forum

Post autor: Damiano16 »

No to Kupuj tego GTX 460 i w czym masz problem bo już nie czaję Cię.... :zdziwko:

Bierz np. Palita Sonic GTX 460, albo MSI, albo Gigabyta z podwójnym chłodzeniem ! I oczywiście wersję z 1GB ponieważ jest wydajniejsza. ok. 11%

I nie bierz żadnego szajsu z 192-bit tylko normalnie z 256bit. I jeszcze w czym problem..? :roll: :zdziwko: Bo GTX460 z 1 GB pamięci ma 256bit a GTX 460 z 768MB pamięci ma 192bit ! Więc dlatego lepiej wybrać wersję z 1GB bo jest po prostu W.Y.D.A.J.N.I.E.J.S.Z.A

PS: Mówiłeś że NIE jesteś Laikiem a jednak tego żeby nie wiedzieć...? ;)
ODPOWIEDZ