ZTE MF631 od Blueconect i PlayOnline

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukasz2487
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF631 od Blueconect i PlayOnline

Post autor: lukasz2487 »

Mam poważny problem ponieważ kupiłem nowy modem ZTE MF631 z drugiej ręki oferowany ostatnio w sieci Era z internetem blueconnect, według informacji bez simlocka. Miał być użytkowany w sieci Play niestety po założeniu sim z Play zarówno w oryginalnym oprogramowaniu blueconnect jak i Telstra Turbo Connection Manager (ze strony ZTE) nie da się połączyć do sieci Play pomimo tego, że modem wyszukuje i wyświetla jaką ma założoną kartę oraz zasięg i rodzaj dostępnej sieci. Po założeniu byle jakiej karty Era modem zaskakuje momentalnie. Jak sprawdzić czy modem ma simlocka czy nie oraz ewentualnie jak go usunąć.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MF631 od Blueconect i PlayOnline

Post autor: Sundance_kid »

lukasz2487 skoro pokazuje te informacje to nie ma simlocka. Jaki błąd Ci wyskakuje?
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: ZTE MF631 od Blueconect i PlayOnline

Post autor: berni »

lukasz2487 pisze:Miał być użytkowany w sieci Play niestety po założeniu sim z Play zarówno w oryginalnym oprogramowaniu blueconnect jak i Telstra Turbo Connection Manager (ze strony ZTE) nie da się połączyć do sieci Play pomimo tego, że modem wyszukuje i wyświetla jaką ma założoną kartę oraz zasięg i rodzaj dostępnej sieci.
Mam modem ZTE MF637, w widows łączę się z netem poprzez aplikację blueconnect pobraną ze strony Ery, dedykowaną dla tego modemu. I też korzystam z Play Online. Sposób w jaki skonfigurowałem ten program opisałem tutaj (jest to wprawdzie dla oprogramowania "T-Mobile Internet Manager 03" zawartego w tym modemie ale procedura jest taka sama):
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#304539
W razie gdyby nie można było u Ciebie utworzyć nowego profilu można spróbować innego sposobu, który pomija dedykowane oprogramowanie. Warunek konieczny to windows musi rozpoznawać Twój modem (w Menedżerze Urządzeń musi być prawidłowo rozpoznawany i nie może być żadnych wykrzykników, a program
lukasz2487 pisze:oryginalnym oprogramowaniu blueconnect jak i Telstra Turbo Connection Manager (ze strony ZTE)
musi być zamknięty:
Start->Wszystkie programy->Akcesoria->Komunikacja->Kreator nowego połączenia->Połącz z Internetem->Konfiguruj moje połączenie ręcznie->Połącz używając modemu telefonicznego-> i tu utwórz połączenie dla Playa.
Można też użyć do łączenia z netem Top_Netinfo.
ODPOWIEDZ