TP-LINK WR340G problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Demrod
Początkujący użytkownik forum

TP-LINK WR340G problem

Post autor: Demrod »

Witam,
Mam router TP-LINK WR340G, który jest podpięty do modemu i komputera. Podłączam się do sieci WiFi przez mojego smartfona. Na początku wszystko było OK. Po kilku dniach zaczęło być coś nie tak.

Gdy router był podłączony do komputera, internet przestawał działać, pojawił się komunikat o konflikcie adresów IP, mogłem tylko wejść na stronę konfiguracyjną routera. Gdy odłączyłem, wszystko wracało do normy. Naprawiłem to usuwając wszystkie sterowniki dotyczące routera i przywracając ustawienia fabryczne w routerze. Jednak po jakimś czasie problem wrócił.

Myślę, że problem dotyczy tego konfliktu adresów. Dowiedziałem się, że można temu zaradzić ustawiając dynamiczne przydzielanie adresów IP w komputerze i routerze, ale we właściwościach połączenia sieciowego modemu ta opcja jest już włączona, tak samo jak w konfiguracji routera.

Co mogę zrobić, abym znów mógł jednocześnie korzystać z komputera i WiFi? Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: TP-LINK WR340G problem

Post autor: Jaco »

Demrod pisze:Co mogę zrobić, abym znów mógł jednocześnie korzystać z komputera i WiFi? Proszę o pomoc.
Poprawnie go skonfigurować. Ja z nim nie mam problemów.

Zacznijmy od początku. Ten net który dzielisz przez ten router to jak jest dostarczany? Masz drugi router czy kabel w ścianie?
Demrod
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Demrod »

Jaco pisze:Masz drugi router czy kabel w ścianie?
Mam kabel w ścianie.
Awatar użytkownika
tracer.on
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tracer.on »

Witam

Podepnę się pod temat.

Mianowicie jestem w zasięgu sieci radiowej i rezygnuję z CDMA orange, internet podpinają od anteny do domu kablem RJ-45 i tu moje pytanie czy ten router TP-LINK WR340G ma dobry zasięg wifi to znaczy na jaką odległość mogę liczyć zasięg
--
Awatar użytkownika
Jaco

tracer.on pisze: i tu moje pytanie czy ten router TP-LINK WR340G ma dobry zasięg wifi to znaczy na jaką odległość mogę liczyć zasięg
A na jaką chcesz? Do 100m w terenie otwartym. W pomieszczeniach różnie to bywa. Ostatnio gdy byłem u szwagra to właśnie ten sprzęt nadawał przez 3 ściany i 20 m podwórko bez problemów na własnej wbudowanej antenie.
Demrod pisze:Mam kabel w ścianie.
Tu pozostaje poprawna konfiguracja sprzętu.
Awatar użytkownika
tracer.on
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tracer.on »

Kupilem TP-LINK TL-WR841N za 90zł ma dwie anteny i chyba lepszy zasięg, blokowanie stron.
--
Awatar użytkownika
Jaco

tracer.on pisze:Kupilem TP-LINK TL-WR841N za 90zł ma dwie anteny i chyba lepszy zasięg, blokowanie stron.
Nie używałem więc się nie wypowiem.

[ Dodano: 2010-12-08, 17:00 ]
Dodam to co znalazłem w sieci:
http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout ... -tl-wr841n
Dwie anteny o mocy 3 dBi każda pozwalają na uzyskanie lepszych parametrów połączenia niż w przypadku zastosowania jednej, aczkolwiek na dużej odległości to właśnie jednoantenowy TL-WR740N poradził sobie lepiej.
Masz sprzęt który będzie odbierał w standardzie N jaki ten router posiada?
ODPOWIEDZ