Witam, mam następujący problem:
Niedawno zmieniłem płytę główną i okazało się, że nowa płyta ma za mało złączy PCI a karta graficzna za dużo ich zajmuje i konkluzja jest taka, że brakuje miejsca na kartę sieciową ;/
W związku z tym wpadłem na pomysł zakupu AP i podłączenia go do komputera przez kabel LAN, tym sposobem AP będzie się bezprzewodowo łączył z routerem na strychu (który jest podłączony do anteny na dachu) a karta sieciowa z antenką będzie zbędna.
Nie jestem pewien czy to właśnie nazywa się Bridge, więc mam nadzieję że nie palnąłem głupstwa pisząc o tym w temacie.
I tu właśnie mam sprawę do forumowych ekspertów. Jaki sprzęt, tak do ok 150zł polecacie? Ma to być sprzęt przede wszystkim stabilny, ale i łatwy w obsłudze i konfiguracji, do użytku domowego w standardzie b/g (ale myśląc przyszłościowo to "n" też chętnie bym widział na pokładzie tego AP)
Sprzęt ten będzie używany w domu do jednego komputera.
Dodam, że do tej pory miałem kartę Planet WL-8310 i byłem z niej zadowolony.
Jaki Access Point do trybu Bridge przez Ethernet
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki Access Point do trybu Bridge przez Ethernet
Ovislink WL-5460,
Interesuje cię tryb Client, nie bridge.
Interesuje cię tryb Client, nie bridge.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź. Znalazłem w jednym sklepie podany przez Ciebie AP oraz model WL-5470 o 40zł droższy, czy warto dopłacić i kupić ten wyższy model?
Znalazłem też coś takiego: Planet WNAP-1110 czy wie ktoś coś o tym modelu? Jaką opinię ma firma Planet? Obsługuje on też oprócz b/g, standard 802.11n więc mnie zainteresował.
Znalazłem też coś takiego: Planet WNAP-1110 czy wie ktoś coś o tym modelu? Jaką opinię ma firma Planet? Obsługuje on też oprócz b/g, standard 802.11n więc mnie zainteresował.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja bym pewnie dopłacił, ale to tak "na wszelki wypadek". 5470 różni się głównie ilością portów RJ45.Creyden pisze: czy warto dopłacić i kupić ten wyższy model?