Internet mobilny do kabla rj-45

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Koszałek
Początkujący użytkownik forum

Internet mobilny do kabla rj-45

Post autor: Koszałek »

Witam wszystkich w swoim pierwszym poście na tym forum.
Pokornie proszę wszystkich mądrzejszych ode mnie o poradę ;)

A teraz do rzeczy:

Postanowiłem całkowicie zrezygnować z internetu stacjonarnego na rzecz przenośnego. Wiąże się to jednak z kilkoma niedogodnościami.

Do tej pory wszystkie komputery, komórki oraz drukarka (w sumie 5 urządzeń) w domu połączone były siecią bezprzewodową "z infrastrukturą" opartą o Livebox'a, który musiałem oddać razem z zakończeniem umowy z TPsą. Zależy mi, by dalej można się było łączyć między urządzeniami w podobny sposób. Jako źródła internetu jednak nie chcę korzystać z kabla, ale z internetu mobilnego (np: Era, Plus, Orange, Play). Oprócz urządzeń łączących się z internetem przez wi-fi mam również telefon RTX Dualphone 3088 łączący w sobie linię PTSN i VOIP w protokole Skype. Niestety jednak nie jest on wyposażony w moduł bezprzewodowy i łączy się z internetem jedynie za pomocą kabla rj-45. Gdy był Livebox problemu nie było, bo można do niego podłączyć urządzenie po staremu. Teraz go zabraknie...

Jako dostawcę internetu wybiorę najprawdopodobniej Erę i wezmę w zestawie Huawei E5 Pozwoli mi to na zbudowanie sieci w oparciu o niego. Drukarkę połączę pewnie na zasadzie p2p. Cała sieć będzie się znajdowała w mieszkaniu. Nie powinno być więc problemów z zasięgiem urządzenia. Pozostaje tylko kwestia telefonu, który musi mieć kabel.

Pytanie brzmi: Czy istnieje urządzenie inne niż komputer, które może wyłapać sygnał Wi-fi i "wtłoczyć" go do rj-45? Czy może przychodzi Wam do głowy jakieś inne rozwiązanie?

Wiem, że są normalne "duże" routery domowe przekładające sygnał z 3G na wi-fi wyposażone również w takie złącza. To mnie jednak nie zadowala. Wiązałoby się z koniecznością każdorazowego przekładania karty sim między laptopem i routerem, gdy tylko bym chciał korzystać z internetu poza domem (czyli bardzo często).

pozdrawiam
Koszałek
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Internet mobilny do kabla rj-45

Post autor: Patryk »

Kupić normalny modem na USB i router do tego, np. TP-Link TL-MR3420.

Huawei E5 zapewni zasięg w jednym pomieszczeniu - w całym mieszkaniu chyba tylko wtedy, gdy ściany działowe będą z papieru :rotfl:, a naokoło nie będzie innych sieci wifi.
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

Zdecydowanie rozwiazanie podane przez Patryka jest optymalne.
Tylko modem usb odlaczal od routera na czas kiedy bedziesz chcial go uzywac poza domem.
Tylko zastanow sie czy limity nie uprzykrza ci zycia :?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Koszałek pisze:Wiązałoby się z koniecznością każdorazowego przekładania karty sim między laptopem i routerem, gdy tylko bym chciał korzystać z internetu poza domem (czyli bardzo często).
Laptop ma wbudowany modem UMTS? Zastanowil bym sie nad uzywaniem duplikatu karty SIM - o ile Era oferuje takie rozwiazanie.
Nie pomagam na PW.
Koszałek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Koszałek »

No i czegoś takiego mi było trzeba! Dzięki wielkie za pomoc :D

Nad przejściem na internet mobilny zastanawiałem się już od dawna. Od ponad pół roku mam zainstalowany na wszystkich komputerach program Netmeter i wiem, jakie mam zapotrzebowanie na transfer. Szoku więc nie będzie. Jeszcze raz dziękuję. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

key pisze: Laptop ma wbudowany modem UMTS? Zastanowil bym sie nad uzywaniem duplikatu karty SIM - o ile Era oferuje takie rozwiazanie.
W Erze jest coś takiego. Nazywa się to Era Tandem.
http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslug ... nia/tandem
ODPOWIEDZ