Pokornie proszę wszystkich mądrzejszych ode mnie o poradę

A teraz do rzeczy:
Postanowiłem całkowicie zrezygnować z internetu stacjonarnego na rzecz przenośnego. Wiąże się to jednak z kilkoma niedogodnościami.
Do tej pory wszystkie komputery, komórki oraz drukarka (w sumie 5 urządzeń) w domu połączone były siecią bezprzewodową "z infrastrukturą" opartą o Livebox'a, który musiałem oddać razem z zakończeniem umowy z TPsą. Zależy mi, by dalej można się było łączyć między urządzeniami w podobny sposób. Jako źródła internetu jednak nie chcę korzystać z kabla, ale z internetu mobilnego (np: Era, Plus, Orange, Play). Oprócz urządzeń łączących się z internetem przez wi-fi mam również telefon RTX Dualphone 3088 łączący w sobie linię PTSN i VOIP w protokole Skype. Niestety jednak nie jest on wyposażony w moduł bezprzewodowy i łączy się z internetem jedynie za pomocą kabla rj-45. Gdy był Livebox problemu nie było, bo można do niego podłączyć urządzenie po staremu. Teraz go zabraknie...
Jako dostawcę internetu wybiorę najprawdopodobniej Erę i wezmę w zestawie Huawei E5 Pozwoli mi to na zbudowanie sieci w oparciu o niego. Drukarkę połączę pewnie na zasadzie p2p. Cała sieć będzie się znajdowała w mieszkaniu. Nie powinno być więc problemów z zasięgiem urządzenia. Pozostaje tylko kwestia telefonu, który musi mieć kabel.
Pytanie brzmi: Czy istnieje urządzenie inne niż komputer, które może wyłapać sygnał Wi-fi i "wtłoczyć" go do rj-45? Czy może przychodzi Wam do głowy jakieś inne rozwiązanie?
Wiem, że są normalne "duże" routery domowe przekładające sygnał z 3G na wi-fi wyposażone również w takie złącza. To mnie jednak nie zadowala. Wiązałoby się z koniecznością każdorazowego przekładania karty sim między laptopem i routerem, gdy tylko bym chciał korzystać z internetu poza domem (czyli bardzo często).
pozdrawiam
Koszałek