Drukarka sieciowa (brak możliwości dostępu po kablu)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Drukarka sieciowa (brak możliwości dostępu po kablu)

Post autor: gorus1 »

Witam! Posiadam sieć, do której można się wpiąć zarówno po kablu jak i po radiu. Dostałem polecenie zainstalowania nowej drukarki sieciowej, ale w miejscu, gdzie "puszczenie" kabla jest dosyć trudne. Czy istnieje jakiś sposób (przetwornik jakiś lub inne urządzenie - np. AP ze switchem w trybie client) aby tę drukarkę wpiąć do sieci po radiu? Ja sobie wymyśliłem tak: zakupuję jakiś tani AP+switch i ustawiam go w tryb client, następnie wepnę się nim do sieci. Potem z tego switcha kablem RJ-45 podłączę drukarkę. Czy taki sposób zadziała i drukarka będzie widoczna w sieci?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Drukarka sieciowa (brak możliwości dostępu po kablu)

Post autor: wojteks »

gorus1 pisze: zakupuję jakiś tani AP
Zakupujesz AP z trybem Client (nie WISP/ AP Client router), konfigurujesz i kablem podłączasz do drukarki.
Przykładowo Tp-Link WA500G albo Ovislink WL5460APv2
Nie pomagam na PW!
gorus1

Dzięki za odpowiedź, czyli w dobrym kierunku myślałem. Zdążyłem już przetestować w międzyczasie to rozwiązanie na sparklan wrtr-141. Wszystko pięknie sparklan łączy się z siecią itd., ale nie chce mi pobrać adresu ip i dns-ów po dhcp. Wpisując ręcznie nie mogę połączyć się z internetem. Dziwnie to wygląda, bo laptopy łączą się bez problemu i pobierają adresy ip i dns po dhcp. Czy mogą być ustanowione jakieś ograniczenia na AP, z którym łączę sparklana?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gorus1 pisze:Czy mogą być ustanowione jakieś ograniczenia na AP
Większość AP na rynku w trybie Client maskuje MAC i musisz IP po stronie Clienta ustawić ręcznie albo użyć (o ile ma) funkcji DHCP RELAY. W drukarce sugeruję żeby ustawić IP ręcznie.
Nie pomagam na PW!
gorus1

Ale ten sam AP w innej sieci bez problemu pobiera adres IP i DNS-y po DHCP więc nie wiem co jest grane (tak jak już pisałem - laptopy bez problemu w tej sieci się łączą po DHCP).
Od razu zadam kolejne pytanie - czy tworząc podsieć poprzez apclienta drukarka będzie widoczna w sieci nadrzędnej?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Od razu zadam kolejne pytanie - czy tworząc podsieć poprzez apclienta drukarka będzie widoczna w sieci nadrzędnej?
Nie będzie widoczna.
gorus1

To jak zrobić, żeby była widoczna :) tzn. żeby nie tworzyć kolejnej sieci, tylko DHCP sieci głównej było widoczne dla dla drukarki?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gorus1 pisze: tzn. żeby nie tworzyć kolejnej sieci, tylko DHCP sieci głównej było widoczne dla dla drukarki?
1. Co to jest sieć nadrzędna?
2. Drukarce ustaw stałe IP (DHCP to zły pomysł)
Nie pomagam na PW!
gorus1

Ad.1 Pisząc "sieć nadrzędna" miałem na myśli sieć główną, czyli sieć do której łączy się ap client.
Ad. 2. Czyli ustawiając drukarce stałe ip (rozumiem, że z zakresu takiego, jakie jest rozdzielane przez DHCP sieci głównej) będzie ona widoczna w sieci głównej?
Mam takie opcje do ustawienia w apcliencie http://www.glowfoto.com/static_image/07 ... 4/glowfoto - czy mam wyłączyć DHCP? Adres ustawiony na sztywno na drukarce - DHCP sieci głównej nie przydzieli żadnemu innemu urządzeniu w sieci głównej?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

gorus1 pisze:Ad.1 Pisząc "sieć nadrzędna" miałem na myśli sieć główną, czyli sieć do której łączy się ap client.
Zdaje się, że mylisz goły AP z routerem z funkcją WISP. AP jest przeźroczysty co wyślesz z jednego inteface'u wypluje drugim, bez translacji adresów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
gorus1

Ok. dzięki za pomoc. Udało się odpalić. Do tej pory myślałem, że APclient pobiera adres ip z serwera DHCP sieci, z którą się łączy, a komputer połączony sieciówką RJ-45 z APclientem ma przydzielanie z serwera DHCP ustawionego na APcliencie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gorus1 pisze:Do tej pory myślałem
Różnie bywa, raz jest tak a na innym sprzęcie inaczej.
Nie pomagam na PW!
gorus1

Miałeś rację wojteks, do Tp-Linka WA500G ip na drukarce musiałem skonfigurować "na sztywno" bo nie mogła pobrać ip po DHCP (ale już PC podłączony do tego TPlinka pobierał adres po DHCP). Natomiast ze sparklana drukarka pobierała adres po dhcp.
ODPOWIEDZ