Witam wszystkich kolegów mam problem tego typu chciałbym stworzyć na osiedlu domków jednorodzinnych siec nie jest juz to moja pierwsza sieć ale nie powiem że znam się super bo cały czas się uczę

chodzi mi o stację bazową chcę wykorzystać łącze tpsa 10mb/s i właśnie szukam elementów do budowy tej sieci mam powierzchnie otwartą bez przeszkód chce podłączyć 5 użytkowników a może w przyszłości więcej w odległości do 2 km, powiem szczerze że kiedyś zrobiłem taką sieć miałem antene dookólną szczelinową podłączoną do routera a router(tplink) do liveboxa chodziło to bezproblemowo na łączu 6mb , teraz zastanawiam się nad kupnem anteny bazowej nie wiem czy można kopiować linki '' zastanawiałem się nad taką stacją
http://yagi.pl/stacja-bazowa-crevice-ov ... -1547.html może ktoś doradzić co w takiej sytuacji? powiem szczerze że chciałbym żeby sie nie zawieszało i było w miarę bezawaryjne tak jak moja poprzednia sieć proszę o jakieś porady co mógł bym ewentualnie wykorzystać chciałbym mieć kontrolę nad dzieleniem transferu i funkcja watchdog która resetuje urządzenie gdy się zapcha chce wykorzystac antenę dookólną gdyż użytkowników mam rozsianych w domkach także z każdej strony może być user. Szczerze proszę o podpowiedzi bo zakupu muszę dokonać na dniach